Foto: LETA

AS "Rīgas siltums" un SIA "Enerģijas risinājumi" izlēmuši dibināt siltumenerģijas kopuzņēmumu SIA "Rīgas BioEnerģija", kas attīstīs biokurināmā katlumājas celtniecības projektu, portāls "Delfi" uzzināja uzņēmumā.

Tādejādi "Rīgas siltums" plāno samazināt siltumenerģijas tarifu no 1% līdz 5%.

"Rīgas BioEnerģija" uzdevums būs organizēt izpētes un skiču projektu izstrādi, izvērtēt tās dislokācijas vietu un prognozēt šķeldas katlumājas ekonomiski pamatotu jaudu, kas šobrīd plānota līdz 100 megavatiem.

Kopuzņēmuma dibināšana samazinās AS "Rīgas siltums" biznesa un finanšu riskus, tos sadalot. 

Turklāt tas ļaus "Rīgas siltumam" saglabāt neatkarīga operatora pozīcijas, kas konkurences apstākļos ļaus iepirkt siltumenerģiju no uzņēmumiem pēc ekonomiskā pakāpeniskuma principa, informē "Rīgas siltums". 

Šobrīd kopuzņēmuma dibināšanai nepieciešamie dokumenti iesniegti Uzņēmumu reģistrā.

Jaunā uzņēmuma īpašuma daļas sadalās vienlīdzīgi starp abiem īpašniekiem, proti, "Rīgas siltumam"- 50% un SIA "Enerģijas risinājumi" - 50%. Iecerēts, ka nākotnē varētu piesaistīt vēl vienu partneri, kas iegūtu 20% kapitāldaļu.

Kopuzņēmuma dibināšanas kapitāls ir 250 000 eiro

Plānots, ka SIA "Rīgas BioEnerģija" operatīvo vadību īstenos divi valdes locekļi - pa vienam valdes loceklim no katra dalībnieka.

"Rīgas siltums" ir viens no galvenajiem siltumenerģijas piegādātājiem Rīgā. Tas veic siltumenerģijas ražošanu, pārvadi un realizāciju, kā arī nodrošina siltumenerģijas lietotāju ēku iekšējās siltumapgādes sistēmu tehnisko apkopi.

77% no uzņēmuma piegādātās siltumenerģijas tiek izmantota dzīvojamo māju apkurei un karstā ūdens sagatavošanai. Pilsētas siltumtīklu kopējais garums ir ap 900 kilometri, no kuriem 74% atrodas "Rīgas siltuma"  īpašumā.

"Rīgas siltuma" kapitāldaļu īpašnieki ir Rīgas dome (49%), Latvijas Valsts (48,995%), AS "Enerģijas risinājumi. RIX" (2%) un AS "Latvenergo" (0,005%).

SIA "Enerģijas risinājumi" nodarbojas ar siltuma apgādes uzņēmumu pārvaldību un apsaimniekošanu. Uzņēmums apvieno komandu ar vairāk kā 10 gadu pieredzi nozarē.

SIA "Enerģijas risinājumi" grupas uzņēmumi pārvalda AS "Valmieras enerģija", SIA "Cēsu siltumtīkli", tiem pieder 10% kapitāldaļu SIA "Liepājas enerģija", kā arī tās meitas uzņēmumam AS "Enerģijas Risinājumi.RIX" - 2% "Rīgas siltuma". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!