Foto: LETA

Janvārī rūpnieciskajiem patērētājiem dabasgāzes tarifi samazināsies par 1,8-2,3% atkarībā no patēriņa grupas, liecina Latvijas dabasgāzes kompānijas "Latvijas Gāze" mājaslapā publiskotā informācija.

"Ņemot vērā naftas cenas samazināšanos, tiek prognozēts, ka līdz martam tarifi samazināsies vēl par 5,6-7,3%. Tādējādi kopējais sagaidāmais tarifu samazinājums kopš novembra līdz martam ir 9,3-12,1%," teikts paziņojumā.

Kompānijā skaidro, ka dabasgāzes iepirkuma cena no Krievijas un dabasgāzes tarifi vasarā Latvijā ir atkarīgi no naftas produktu (mazuta un dīzeļdegvielas) cenām pasaules biržās. Apkures sezonā, kad dabasgāze Latvijas patērētājiem tiek piegādāta no Inčukalna pazemes gāzes krātuves, dabasgāzes tarifi ir atkarīgi arī no tā, par kādu cenu daļa uzkrātās dabasgāzes ir nopirkta vasarā, kad to sūknēja krātuvē. Savukārt "Latvijas Gāzes" pakalpojumu tarifi (dabasgāzes pārvade, uzglabāšana, sadale un tirdzniecība) nav mainījušies kopš 2008.gada oktobra, un šajā laikā mainījusies ir vien tirdzniecības cena, kas atbilst dabasgāzes iepirkuma izmaksām.

Dabasgāzes iepirkuma cena tiek rēķināta atbilstoši iepriekšējo deviņu mēnešu mazuta un dīzeļdegvielas kotācijai, tādēļ tarifu izmaiņas iespējamas vien ar laika nobīdi no naftas produktu tirgus aktuālajām tendencēm. Tas nodrošina cenu stabilitāti un prognozējamību. Ja strauji samazinās naftas un attiecīgi produktu cenas, tad dabasgāzes cena samazinās ar laika nobīdi. Tomēr, ja naftas produktu cenas pieaug, tad deviņu mēnešu kotācija arī nodrošina lēnāku tarifu pieaugumu. Dabasgāzes cenu piesaiste pie naftas produktu cenām un deviņu mēnešu aprēķina periods tiek izmantots daudzviet Eiropā ilgtermiņa līgumos.

"Latvijas Gāze" nodarbojas ar dabasgāzes iegādi, transportēšanu, uzglabāšanu, sadali un realizāciju. Kompānijas akcijas kotē "NASDAQ OMX Riga" otrajā sarakstā. Uzņēmuma lielākie īpašnieki ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International", "Gazprom" un "Itera Latvija".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!