Foto: LETA

Metālapstrādes un metālu vairumtirdzniecības AS "Severstaļlat" rūpnīcā Rīgā 13.oktobrī tiks svinīgi atklātas jaunas iekārtas, kas ražos augstas kvalitātes tērauda produkciju Eiropas Savienības valstu tirgiem, informē "Severstaļlat" pārstāve Olga Ņesterova.

Pēc provizoriskiem aprēķiniem, jaunā ražošanas aprīkojuma uzstādīšanā tika ieguldīti 2,8 miljoni eiro. Kopš "Severstaļlat" ražošanas darbības sākšanas 2000.gadā kopējais biznesa attīstībā ieguldītais investīciju apjoms pārsniedz 40 miljonus eiro.

Par godu jauno iekārtu ekspluatācijas uzsākšanai uzņēmumā notiks preses konference, kurā piedalīsies "Severstal Russian Steel" divīzijas ģenerāldirektors Sergejs Toropovs.

Par investīciju projektu, kas paredzēts "Severstaļlat" ražotnes paplašināšanai Rīgā, tika paziņots 2013.gada maijā. Jauno ražošanas līniju pēc speciāla "Severstaļlat" pasūtījuma ir izgatavojis itāļu rūpniecisko iekārtu ražotājs "Novastilmec S.p.A". Ražošanas līnijas uzstādīšanas un montāžas darbi saskaņā ar investīciju projekta plānu tika veikti 2014.gada augustā un septembrī, patlaban iekārta ir gatava darbības uzsākšanai.

"Pateicoties jaunieviestajām iekārtām, kas paredzētas karsti velmētu 12 milimetrus biezu tērauda ruļļu pārstrādei loksnēs, mēs varēsim iekļūt jaunā tirgus segmentā. Sākam ražot augstas kvalitātes loksnes, ko var izmantot arī tālākai lāzerapstrādei. Baltijas valstīs nav analogu mūsu iekārtām, neskatoties uz to, ka virkne uzņēmumu nodarbojas ar tērauda ruļļu sagriešanu loksnēs. Jaunās produkcijas galvenie tirgi ir Ziemeļu, Centrālā un Austrumu Eiropas valstis," skaidro "Severstaļlat" valdes priekšsēdētājs Andrejs Aleksejevs.

Viņš piebilst, ka "Severstaļlat" investīciju projektam būs pozitīva ietekme uz Latvijas ekonomiku, jo pieaugs Latvijā ražotas paaugstinātas pievienotās vērtības produkcijas eksports. Turklāt biznesu paplašinās "Severstaļlat", kas ir Latvijas nodokļu maksātājs un kura pašreizējais ikgadējais aprēķināto nodokļu apjoms pārsniedz 6,5 miljonus eiro. Pateicoties šī investīciju projekta īstenošanai, uzņēmumā AS "Severstaļlat" tiks radītas aptuveni 30 jaunas darba vietas.

Jau ziņots, ka 2014.gada pirmajā pusē AS "Severstaļlat" konsolidētais apgrozījums sasniedza 169 miljonus ASV dolāru (126 miljonus eiro), kas ir par 25% lielāks nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā. EBITDA (peļņa pirms nodokļu nomaksas, procentu maksājumiem un amortizācijas atskaitījumiem) rādītājs 2014.gada pirmajā pusgadā pieaudzis par 29% - līdz 8,7 miljoniem ASV dolāru (6,5 miljoniem eiro).

Pēc pirmo sešu 2014.gada mēnešu rezultātiem "Severstaļlat" uzņēmumu grupa, ko veido AS "Severstaļlat" un tās Polijas meitasuzņēmums "Severstallat Silesia", palielinājusi konsolidēto apgrozījumu par 25, bet "Severstaļlat" uzņēmumu grupas konsolidētais pārdošanas apjoms pieaudzis par 32%, līdz 234 000 tonnu.

AS "Severstaļlat" ir dibināta 1992.gadā. Uzņēmuma galvenās darbības sfēras ir metinātu cauruļu ražošana un rūpnieciskā metālapstrāde, kā arī metālprodukcijas tirdzniecība. Uzņēmumam pieder meitasuzņēmums Polijā - tirdzniecības un ražošanas uzņēmums "Severstallat Silesia". 2013.gada "Severstaļlat" uzņēmumu grupas pārdošanas apjoms sasniedza 366 000 tonnu.

AS "Severstaļlat" apgrozījums 2013.gadā palielinājies par 16%, sasniedzot 198,37 miljonus eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. 2012.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 171,87 miljoni eiro. Pērn "Severstaļlat" guva 4,13 miljonu eiro peļņu, un tā ir vairāk nekā četras reizes lielāka nekā 2012.gadā gūtā 964 688 eiro peļņa.

AAS "Severstaļ" ir viens no pasaulē lielākajiem vertikāli integrētajiem tēraudliešanas un kalnrūpniecības uzņēmumiem ar aktīviem Krievijā un ASV, kā arī Ukrainā, Latvijā, Polijā, Itālijā, Libērijā un Brazīlijā. 2013.gadā uzņēmuma ieņēmumi bija mērojami 13,312 miljardos ASV dolāru (9,94 miljardos eiro), bet EBITDA rādītājs sasniedza 2,063 miljardus ASV dolāru (1,54 miljardus eiro). Uzņēmumā saražotā tērauda apjoms 2013.gadā sasniedza 15,7 miljonus tonnu.

AS "Severstaļlat" vienīgais akcionārs ir pieņēmis lēmumu par reorganizāciju - uzņēmumam tiek piešķirts jauns nosaukums "Severstal Europe" un tas tiks pārveidots par sabiedrību ar ierobežoto atbildību (SIA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!