Foto: LETA
2013.gada pirmajos deviņos mēnešos metālapstrādes un tirdzniecības uzņēmuma "Severstaļlat" konsolidētais pārdošanas apjoms ir pieaudzis par 19% salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgā perioda rezultātiem, savukārt uzņēmuma EBITDA rādītājs (peļņa pirms nodokļiem, procentu maksājumiem un amortizācijas atskaitījumiem) kāpis par 22% un veido 9,7 miljonus ASV dolāru (5,2 miljonus latu), portālu "Delfi" informēja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Andrejs Aleksejevs.

"Severstaļlat" konsolidētais pārdošanas apjoms Baltijas, Skandināvijas un Centrāleiropas valstīs ir palielinājies līdz 272 tūkstošiem tonnu jeb par 19 %, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgā perioda rezultātiem. Turklāt uzņēmuma konsolidētais apgrozījums pieaudzis par 13% - līdz 206 miljoniem ASV dolāru.

Šogad metālprodukcijas patēriņā Ziemeļeiropā un Austrumeiropā vērojama stagnācija, bet Polijas, Somijas, Igaunijas tirgos novērojams pat būtisks patēriņa samazinājums. Jāpiebilst, ka Eiropas tērauda tirgum pašlaik raksturīga nelabvēlīga tirgus konjunktūra: no janvāra līdz jūlijam tērauda produkcijas cenas turpināja kristies un tikai trešajā ceturksnī iestājās nosacīta stabilitāte.

"Uzņēmuma rezultāti ir sasniegti, pakāpeniski un mērķtiecīgi realizējot mūsu stratēģiju, kas ir segmentēta pēc reģioniem – katrā ģeogrāfiskajā reģionā izmantojam atšķirīgu pieeju tirgum," norāda Aleksejevs.

Gada sākumā "Severstaļlat" atklāja pārstāvniecību Somijā, līdz ar to 2013. gada deviņos mēnešos pārdošanas apjoms Skandināvijā pieaudzis par trešdaļu salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgā perioda rezultātiem. Uzņēmums aktīvāk darbojas arī Baltijas valstīs, piegādājot šim tirgum par 17 % vairāk produkcijas nekā iepriekšējā gadā. "Severstaļlat" attīsta produkcijas ar paaugstinātu pievienoto vērtību piegādes. Šī produkcija ir ražota uzņēmuma servisa centros un pielāgota klientu vajadzībām. Pārskata periodā gatavās produkcijas ražošanas apjoms sasniedza gandrīz 120 tūkstošus tonnu.

Šogad "Severstaļlat" rūpnīca Latvijā pirmoreiz tās vēsturē 9 mēnešu laikā saražoja vairāk nekā 90 tūkstošus tonnu gatavās produkcijas. "Salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, esam par 30 % palielinājuši tērauda lentas pārdošanas apjomu, galvenokārt pateicoties šīs produkcijas piegādēm Vācijā," atklāj Andrejs Aleksejevs. "Gandrīz par 70 % kāpis metināto cauruļu ražošanas apjoms, jo uz Rīgu pārcelta daļa apjoma, kas iepriekš ražota Polijā, Sosnovecā. Savukārt mūsu Polijas rūpnīcā attīsta nišas produktu ražošanu – tādu kā ūdens un gāzes caurules," skaidro Aleksejevs.

Nākamgad "Severstaļlat" turpinās ražošanas attīstību un piedāvās klientiem jaunus produktus. Rīgā tiks uzsākta karsti velmētu lokšņu ražošana biezumā līdz 12 mm, bet Polijas rūpnīca strādās pie ūdens un gāzes cauruļu sortimenta paplašināšanas.

Tirdzniecības un ražošanas uzņēmums AS "Severstaļlat" ir dibināts 1992. gadā. "Severstaļlat" uzņēmumu grupā ietilpst tirdzniecības un ražošanas uzņēmums "Severstallat Silesia" (Polija). Uzņēmumu grupas galvenās darbības sfēras ir metinātu cauruļu ražošana un rūpnieciskā metālapstrāde, kā arī metāla tirdzniecība. Kopš 2013. gada AS "Severstaļlat" ietilpst "Severstal Russian Steel" divīzijas distribūcijas tīklā, kas apvieno OAO "Severstaļ" tirdzniecības uzņēmumus Latvijā, Polijā, Krievijā, Ukrainā un Baltkrievijā.

OAO "Severstaļ" ir viens no pasaulē lielākajiem vertikāli integrētajiem metalurģijas un kalnrūpniecības uzņēmumiem ar aktīviem Krievijā un ASV, kā arī Ukrainā, Latvijā, Polijā, Itālijā, Libērijā un Brazīlijā. Uzņēmuma akcijas kotējas Krievijas tirdzniecības platformā, proti, Maskavas Starpbanku valūtu biržā un Fondu biržā RTS (ММВБ-РТС), uzņēmuma globālie depozitārie sertifikāti tiek kotēti Londonas fondu biržā. 2012. gadā uzņēmuma ieņēmumi veidoja 14 104 miljonus ASV dolāru, EBITDA rādītājs sasniedza 2,1 miljardu ASV dolāru. 2012. gadā uzņēmumā saražoja 15,1 miljonu tonnu tērauda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!