Foto: LETA
Kompānija "Varner Baltija" nākamgad Latvijā slēgs visus "Cubus", "Bik Bok" un "Dressman" apģērbu veikalus, pastāstīja uzņēmuma "Varner Baltija" loģistikas daļas vadītājs Edmunds Možeiko. Savukārt kādreizējais uzņēmuma vadītājs Ainārs Šlesres uzsver, ka no biznesa viedokļa šāds solis esot saprotams.

Možeiko norādīja, ka, sākot no nākamā gada 28.februāra, Latvijā visi "Cubus" veikali tiks slēgti. "Tāds bija īpašnieka lēmums," sacīja Možeiko, piebilstot, ka viņa rīcībā nav plašākas informācijas par to, kāpēc veikali tiks slēgti.

Možeiko portālam "Delfi" arī apstiprināja, ka līdz nākamā gada martam Latvijā tiks slēgti trīs "Bik Bok" un trīs "Dressman" veikali. Līdz ar to, ar darba zaudēšanu esot jārēķinās vairāk nekā simts šajos veikalos strādājošajiem darbiniekiem.

Savukārt kādreizējais "Varner Baltija" ģenerāldirektors Šlesers, kurš savulaik vadīja uzņēmuma ekspansiju Latvijā, "Delfi" atzīst, ka cilvēciski viņam ir žēl, ka "Varner" piederošie apģērbu veikali pamet Latvijas tirgu, taču no biznesa viedokļa tas esot saprotams.

"Savulaik, kad mēs ar Franku Varneru 1994. -1995. gadā sākām šeit biznesu, "Varner Gruppen" bija divi biznesa virzieni – pamatbizness bija veikali "Dressmann", "Bik Bok" un "Cubus", bet nekustamā īpašuma bizness, kas Latvijā izvērtās par pamatbiznesu, citur nebija viņu galvenais bizness," atminas Šlesers.

Viņaprāt, norvēģu skatījums uz biznesa modeli Latvijā un citviet sācis mainīties jau aptuveni pirms desmit gadiem, kad nomiris kādreizējais "Varner Gruppen" vadītājs Franks Varners un biznesu pārņēmuši viņa dēli.

"Viņi sāka ekspansiju Zviedrijā, nopērkot veikalu tīklu ar vairāk nekā 100 veikaliem un Vācijā," stāsta Šlesers, uzsverot, ka "Varner Gruppen" bizness šajās valstī, kurās iedzīvotāju pirktspēja ir daudz lielāka nekā Latvijā, attīstās ļoti veiksmīgi.

Pēc Šlesera domām, no biznesa viedokļa ir tikai loģiski, ka "Varner Gruppen" izvērš ekspansiju lielākos tirgos un aiziet no nelielā Latvijas tirgus, kurā turklāt pēdējā laikā saasinājusies konkurence.

"Varner Baltija" loģistikas daļas vadītājs norādīja, ka jaunus veikalus "Varner Baltija" šogad Latvijā neplāno atvērt. Viņš arī prognozēja, ka "Varner Baltija" šogad strādās ar tādu pašu apgrozījumu kā pērn. "Domāju, ka apgrozījums varētu būt pagājušā gada līmenī," sacīja Možeiko.

2012.gadā "Varner Baltija" strādāja ar 6,525 miljonu latu apgrozījumu, kas ir par 2% mazāks nekā 2011.gadā, savukārt uzņēmuma peļņa salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu pērn pieaugusi par 50%, sasniedzot 200,3 tūkstošus latu.

Kompānija "Varner Baltija" ir dibināta 1994.gadā un tās pamatkapitāls ir 3,774 miljoni latu. Uzņēmums pilnībā pieder Norvēģijas kompānijai "Varner Tekstil AS".

"Varner Baltija", kuru tās pirmsākumos vadīja par oligarhu uzskatītais ekspolitiķis Ainārs Šlesers, pērnruden slēdza sev piederošo "Dressmann" veikalu Aspazijas bulvārī. Tieši ar šī veikala atvēršanu 1990. gadu pirmajā pusē sākās "Varner Baltija" ekspansija Latvijā.

Šovasar uzņēmums slēdza arī Aspazijas bulvārī esošo "Bik Bok" veikalu. Tā telpām tagad tiek meklēti jauni nomnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!