Foto: Shutterstock

Piena pārstrādes uzņēmums AS "Smiltenes piens" pagājušajā gadā strādāja ar 16,604 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 4,7% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa palielinājās par 22,4% - līdz 819 617 eiro, liecina "Firmas.lv" publiskotais gada finanšu pārskats.

Uzņēmuma vadības ziņojumā teikts, ka "Smiltenes piens" pērn iepirka 36 390 tūkstošus tonnu izejvielas - piena, vājpiena un krējuma, kas ir par 11% vairāk nekā gadu iepriekš. Savukārt kompānijas sagādes zonā iepirktā piena apmērs pērn palielinājās par 9%. Pagājušajā gadā "Smiltenes piens" galvenokārt akcentēja pamatdarbību uz siera ražošanu. Tāpat uzņēmums pērn par 99% palielināja svaigo un pasta filata sieru ražošanas apmēru, kā arī par 16% kāpināja biezpiena desertu ražošanas un realizācijas apmērus.

2016. gadā kompānija lielu uzmanību veltīja produktu pilnveidošanai un kvalitātes uzlabošanai, kā arī jaunu produktu izstrādei. "Smiltenes piens" patērētājiem piedāvāja jaunus produktus - smūtijus ar preču zīmi "Piena spēks". Tāpat savas pozīcijas piena produktu tirgū nostiprināja kompānijas ražotais svaigais siers ar dažādām piedevām un pasta filatas grupas sieri. "Smiltenes piens" strādāja pie tā, lai palielinātu sadarbību ar rūpnieciskajiem izejvielas piegādātājiem, piesaistot jaunus, kā arī palielinātu sadarbību ar rūpnieciskajiem izejvielas piegādātājiem un industriālajiem produktu pircējiem.

Kompānijas vadības ziņojumā teikts, ka "Smiltenes piens" pērn turpināja veiksmīgu sadarbību ar lielākajiem veikalu tīkliem - "Rimi", "Maxima", "Top", "Elvi" un "Baltstir". Tāpat kompānija strādāja pie jaunu noieta tirgu meklējumiem Latvijā un ārvalstīs. Sadarbības partneru meklējumos kompānija Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF) ietvaros piedalījās starptautiskajās pārtikas nozares izstādēs. Tāpat kompānija veiksmīgi turpināja sadarbību ar kompāniju "Vitafor" par siera eksportu uz Moldovu. Nelieli produkcijas daudzumi tika realizēti arī Igaunijā, Izraēlā, Īrijā, Lielbritānijā, ASV un citās valstīs. Pērn uzņēmums sāka siera eksportu uz Bulgāriju, Rumāniju un Franciju.

Šogad "Smiltenes piens" plāno palielināt apgrozījumu par 4%. Tāpat uzņēmums ir iecerējis turpināt darbu pie jaunu produktu izstrādes, lai apgūtu jaunus eksporta tirgus. Plānots arī palielināt apgrozījumu svaigo sieru, pasta filata sieru un biezpiena desertu grupās. Šā gada pirmajā ceturksnī uzņēmums Eiropas Lauksaimniecības Fonda lauku attīstībai (ELFLA) Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam pasākuma "Ieguldījumi materiālajos aktīvos" apakšprogrammas "Atbalsts ieguldījumiem pārstrādē" ietvaros plāno iegādāties biezpiena desertu ražošanas un pildīšanas iekārtas, kā arī produktu un ražošanas piedevu marķēšanas un svēršanas stacijas un industriālos svītrkodu skenerus un resursu vadības sistēmu ražošanai un loģistikai. Projekta kopējā summa ir 206 450 eiro.

Turpretī līdz šā gada beigām kompānija ELFLA atbalstīta projekta ietvaros plāno iegādāties biezpiena fasēšanas iekārtu, kas kompānijai dos iespēju klientiem piedāvāt biezpienu jaunā iepakojumā. Tāpat plānots uzstādīt ražošanas notekūdeņu priekšattīrīšanas iekārtas pienotavā, nodrošinot uzņēmuma ražošanas notekūdeņu attīrīšanu līdz sadzīves notekūdeņu līmenim. Lai gan tas radīs papildu izmaksas, kompānijai būs iespēja palielināt ražošanas kapacitāti.

Jau ziņots, ka 2015. gadā "Smiltenes piens" strādāja ar 15,853 miljonu eiro apgrozījumu un 669 873 eiro peļņu.

"Smiltenes piens" dibināts 1993. gadā, un tā pamatkapitāls ir 472 962 eiro. Informācija "Firmas.lv" liecina, ka uzņēmums pieder 20 akcionāriem, tostarp kompānijas lielākā līdzīpašniece ir Gita Mūrniece (62,69%). Lielākā daļa no "Smiltenes piena" produkcijas ir sieri, bet uzņēmums ražo arī pienu, kefīru, sviestu, skābo krējumu, saldo krējumu, vājpiena un pilnpiena biezpienu, dažādus biezpiena desertus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!