Foto: F64
Situācija saistībā ar tiesas lēmumu aizliegt Uzņēmumu reģistram (UR) ierakstīt "Baltijas aviācijas sistēmu" (BAS) kapitāldaļu atsavināšanu ir sarežģīta, otrdien laikrakstam "Dienas Bizness" atzinis UR galvenais valsts notārs Ringolds Balodis.

Izskatot bijušā nacionālās aviokompānijas "airBaltic" vadītāja Bertolta Flika prasību pret maksātnespējīgo Latvijas Krājbanku, tās meitasuzņēmumu "Atlantijas biroji" un maksātnespējas administratoru "KPMG Baltics" (KPMG), Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesa apmierinājusi Flika lūgumu par prasības nodrošināšanu un noteikusi aizliegumu rīkoties ar "Atlantijas birojiem" nodotajām bijušā "ariBaltic" mazākuma akcionāra BAS akcijām, atgādina laikraksts.

"Jā, piektdien UR ir saņemts tiesas lēmums par aizlieguma atzīmes ierakstīšanu UR - aizliegt  komercreģistrā veikt ierakstus par Flikam piederošo BAS kapitāla daļu atsavinājumu, kas veikts, izlietojot par labu Krājbankai nodibinātās komercķīlas, kā arī aizliegt Krājbankai izlietot komercķīlas, taču valsts notāram lēmums jāpieņem līdz februāra beigām," situāciju laikrakstam skaidrojis Balodis. Viņš nenoliedz, ka situācija ir sarežģīta, jo lieguma uzlikšana Flikam piederošo BAS kapitāldaļu atsavināšanai juridiski nav iespējama - šai personai tāds pēc Komercreģistra ierakstiem vienkārši nepieder.

"Krājbanka jau ir izlietojusi savas komercķīlas tiesības, un par to ir attiecīgs paziņojums UR, jo noteiktajā termiņā šādu tiesību izlietošana tiesā netika apstrīdēta," tā uz jautājumu, vai komercķīlas izmantošanas tiesību apstrīdēšanas termiņš nav beidzies, laikrakstam atbildējis Balodis.

Fliks šo pagaidu tiesas noregulējumu attiecībā uz BAS nosaucis par bezprecedenta gadījumu Latvijā un, lai arī tas pagaidām viņam neko esošajā situācijā mainīt neļauj, ir gatavs turpināt aizstāvēt savas intereses.

Jau ziņots, ka 6.februārī ‒ dienā, kad tiesa lēma neatzīt BAS maksātnespēju,‒ valsts kontrolētās "Latvijas Krājbankas" meitasuzņēmums "Atlantijas biroji" pilnībā pārņēma BAS no tās līdzšinējā īpašnieka Flika un "Taurus Asset Management Limited" ("Taurus").

Krājbankas meitasuzņēmums "Atlantijas biroji" kļuva par BAS īpašnieku, jo bija bažas par ķīlas vērtības samazināšanos, iepriekš pastāstīja "Latvijas Krājbankas" administratora KPMG pārstāvis Oskars Fīrmanis. "Izmaiņas BAS dalībnieku sastāvā veiktas, jo "Latvijas Krājbankai", kas ir BAS kreditors, un mums kā bankas administratoram nav saprotamas BAS vadības pēdējā laikā veiktās darbības, kas liecināja par eventuālu ķīlas vērtības samazināšanu un nodrošinātā kreditora tiesību aizskaršanu. Lai novērstu šīs darbības nākotnē, "Latvijas Krājbanka" izlietoja tai reģistrētās komercķīlas uz BAS kapitāla daļām," skaidroja Fīrmanis.

Jau vēstīts, ka pagājušā gada novembra beigās Satiksmes ministrija (SM) uz pirmpirkuma tiesību pamata iegādājās "Latvijas Krājbankā" un bankā "Snoras" savulaik ieķīlātos 47,2% "airBaltic" akciju, kas piederēja BAS. Darījumu, kurā bez izsoles "airBaltic" akcijas pārdotas par nominālvērtību 224 tūkstošu latu apmērā, tiesā apstrīdējis BAS, un minētajām akcijām liegumu saskaņā ar tiesas lēmumu uzlika Latvijas Centrālais depozitārijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!