Foto: DELFI
Vācijā ceļu būvniecības uzņēmums un viens no lielākajiem šīs jomas uzņēmumiem Eiropā "Strabag AG" savā īpašumā ieguvis atlikušos 17,98% SIA "Strabag" akciju, tādējādi kļūstot par vienīgo "Strabag" īpašnieku un nostiprinot savu klātbūtni un darbību Baltijā, informēja "Strabag".

Vācijas "Strabag" iegūto kapitāla daļu pēdējie īpašnieki bija Latvijas uzņēmuma dibinātāji - Māris Paiders (5,19%), Iveta Sārta (3,5%), Jānis Kārkliņš (2,63%), Anna Gulbe (2,63%), Juris Krupinskis (2,63%), Miervalds Arnolds Janševics (1,35%) un Janīna Janševica (1,35%).

"Savas līdzdalības nostiprināšana "Strabag" tikai apliecina Vācijas "Strabag" ilgtermiņa interesi nodrošināt augstākās kvalitātes ceļu būvniecības pakalpojumus Latvijā un Baltijā," uzsver "Strabag" valdes loceklis Pēteris Lejnieks.

"Strabag" grupa Latvijā ar šo nosaukumu ir aktīvi darbojusies celtniecības un būvniecības nozarē kopš 2004.gada. 2011.gadā "Strabag" iegādājās Latvijas ceļu būvniecības uzņēmumu SIA "Šlokenbeka", kuras nosaukums 2012.gadā tika nomainīts uz "Strabag". Līdz šim brīdim "Strabag" piederēja 82,02% "Strabag" kapitāldaļu.

"Strabag" ir viens no lielākajiem ceļu būves nozares uzņēmumiem Latvijā. 2015.gadā uzņēmuma apgrozījums sasniedza 21,35 miljonus eiro, tika gūta 1,445 miljonu eiro peļņa, ekspluatācijā tika nodoti 25 objekti un rekonstruēti 113 kilometri valsts autoceļu seguma.

Pērn uzņēmums veicis būvdarbus vairākos apjomīgos satiksmes infrastruktūras atjaunošanas projektos, tajā skaitā valsts galvenā autoceļa Rīga-Liepāja posmā no krustojuma ar reģionālo ceļu Jelgava-Tukums līdz Anneniekiem, posma kopējais garums ir 20 kilometri. "Strabag" piedalījies arī starptautiskās lidostas "Rīga" lidlauka rekonstrukcijā, realizējot pirmā perona betona seguma atjaunošanu. Projekta realizācijā tika iesaistīti ceļu būves nozares eksperti no Latvijas un citiem "Strabag" grupas uzņēmumiem Vācijā.

Šobrīd pie aktuālākajiem projektiem ir skaitāmi segas rekonstrukcijas projekti uz valsts autoceļiem A10 un P73, kopumā veidojot 22 kilometrus garu posmu, kā arī reģionālā autoceļa Sloka-Talsi rekonstrukcija. Līdz ar īpašnieku maiņu "Strabag" darbībā nav sagaidāmas izmaiņas.

"Strabag" izveidots 1923.gadā. Šodien uzņēmums pieder Austrijas "Strabag SE" koncernu apvienībai un Vācijā ik gadu sasniedz apgrozījumu, kas pārsniedz četrus miljardus eiro. Uzņēmumā strādā 11 500 darbinieku.

"Strabag" Latvijā veic ceļu, ielu un laukumu būvi, rekonstrukciju un remontu, kā arī veic speciālo būvju un sporta un brīvā laika pavadīšanas būvju celtniecību un remontu. Uzņēmums nodarbojas arī ar asfalta ražošanu trīs tai piederošajās asfalta ražotnēs, kuras atrodas Tukuma novadā, Iecavā un Ludzas novadā. Uzņēmumā ik gadu strādā vidēji 140 darbinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!