Foto: DELFI
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pienākumu izpildītājs Daniels Pavļuts šodien nosūtījis vēstuli Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (SC), aicinot skaidrot "Rīgas satiksmes" nepamatotu iesaistīšanos komercdarbībā, veidojot savu norēķinu sistēmu, dibinot jaunu uzņēmumu un kropļojot elektronisko un mobilo pakalpojumu tirgu.

"Rīgas domes kapitālsabiedrība vēl pavisam nesen bija iecerējusi pildīt pudelēs ūdeni un to pārdot. Pēc ieguldītiem vairāk nekā 100 000 latu projekts tomēr tika apturēts. Tagad vēl viena Rīgas domes kapitālsabiedrība izdomājusi jaunu biznesa projektu, lai no tirgus izspiestu veiksmīgu un inovatīvu Latvijas uzņēmumu, kurš pats izstrādājis, attīstījis un ieviesis tirgū cilvēkiem ērtu un kvalitatīvu risinājumu "Mobilly". Šobrīd nav redzami nekādi iemesli vai attaisnojumi, lai Rīgas domes dāsni subsidētā "Rīgas satiksme" jauktos šajā tirgū, turklāt, visticamāk, šim mērķim tērējot ievērojamus nodokļu maksātāju līdzekļus," norāda vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra pienākumu izpildītājs, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

VARAM atgādina, ka, atbilstoši Valsts pārvaldes iekārtas likumam, publiskās personas, dibinot komercsabiedrības, nevar izvirzīt tām mērķus, kas neizriet no publiskās personas funkcijām. Turklāt komercdarbību publiskā persona var veikt tikai pastāvot noteiktiem nosacījumiem, piemēram, ja tirgus nav spējīgs nodrošināt sabiedrības interešu īstenošanu attiecīgajā jomā, nozarē, kurā pastāv dabiskais monopols, stratēģiski svarīgā nozarē, jaunā nozarē, nozarē, kuras infrastruktūras attīstībai nepieciešami lieli kapitālieguldījumi vai nozarē, kurā atbilstoši sabiedrības interesēm nepieciešams nodrošināt augstāku kvalitātes standartu.

Publiskas personas mērķis dibinot valsts kapitālsabiedrību ir nodrošināt no valsts funkcijas izrietošu pakalpojumu iedzīvotājiem, ko nevar, vai to nav finansiāli izdevīgi darīt privātam komersantam, vai arī šādas funkcijas nodrošināšana prasa lielus kapitālieguldījumus, kurus privātais komersants nevar investēt, vai arī nevēlas investēt.

"Arī Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments ir norādījis , ka valsts ekonomiska interese ir attīstīt privātā kapitāla darbību Latvijas tautsaimniecības attīstības interesēs, vienlaikus sašaurināt darbību, ko valsts un pašvaldības veic kā komersanti," atgādina VARAM.

Jau vēstīts, ka ir izveidots jauns uzņēmums "SMSRiga" un "Rīgas Satiksmes" vārdā izsūtīti paziņojumi, kas liecina par pašvaldības uzņēmuma nodomu no nākamā gada 1. jūlija pārtraukt sadarbību ar "Mobilly" sistēmas īpašniekiem "CityCredit". Izmantojot "Mobilly", iedzīvotāji ar īsziņas palīdzību var norēķināties par "Rīgas Satiksmes" stāvvietām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!