Foto: AFI

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) noraida publiskajā telpā izskanējušo apgalvojumu, ka SIA "Sapņu fabrika" maksātnespējas lietas ierosināšana ir bijusi pārsteidzīga rīcībā no VID puses, skaidrojot, ka nodokļu parāds, kas uzņēmumam veidojās sešu gadu laikā, sasniedza vairāk nekā 400 000 eiro, portālam "Delfi" paziņoja VID Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Evita Teice-Mamaja.

Ņemot vērā situāciju, VID izmantojis Maksātnespējas likumā un likumā "Par Valsts ieņēmumu dienestu" noteiktās tiesības iesniegt tiesā juridiskas personas maksātnespējas procesa pieteikumu, jo SIA "Sapņu Fabrika" vairāku gadu garumā veidojies nodokļu parāds ir sasniedzis teju 430 tūkstošus eiro un uzņēmuma gadu gaitā iesniegtie nodokļu pārskati un atskaites neliecina par pozitīviem pavērsieniem uzņēmuma darbības rādītājos.

VID atgādina, ka Maksātnespējas likums nosaka pienākumu pašam parādniekam, kurš nespēj nokārtot savas nodokļu saistības, iesniegt tiesā maksātnespējas pieteikumu. 

SIA "Sapņu Fabrika" nodokļu parāds, kas bija veidojies sešu gadu garumā, uz maksātnespējas pieteikuma sagatavošanas brīdi bija sasniedzis 429 485,28 tūkstošus eiro, no tā pamatparāds ir 275 340,30 eiro, bet nokavējuma nauda – 154 144,89 eiro. Ar likumā noteiktajiem piedziņas līdzekļiem nodokļu parādu atgūt nebija iespējams. 

VID norāda, ka šajā laika periodā uzņēmums pats neveica nopietnus pasākumus, lai risinātu radušos situāciju un arī informācija par uzņēmuma aktīviem neliecināja par tā darbības rādītāju uzlabojumiem. Dienesta rīcībā esošā informācija liecina, ka uzņēmumam piederošais nekustamais īpašums ir pārdots izsolē 2013.gada 30.oktobrī, bet uzņēmumam piederošajai automašīnai ir noteikts statuss – izslēgts. 

Tādējādi VID bija jāizmanto minētajos likumos noteiktās tiesības iesniegt tiesā juridiskas personas maksātnespējas procesa pieteikumu.

VID vērš uzmanību, ka uzņēmuma maksātnespējas pieteikuma iesniegšana tiesā vēl nebūt nenozīmē uzņēmuma darbības izbeigšanu. Gadījumā, ja uzņēmuma īpašniekiem, kreditoriem vai investoriem ir vēlme turpināt uzņēmuma darbību un redzējums, kā to veiksmīgi īstenot, viņiem ir iespēja jau maksātnespējas procesa laikā izstrādāt un saskaņot tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plānu un iesniegt to tiesā, tādējādi atjaunojot uzņēmuma maksātspēju. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!