Foto: Publicitātes foto
Nepilnas divas nedēļas pirms SIA "Latvijas Piens" pamatakmens ielikšanas jaunajai piena pārstrādes rūpnīcai no jauna aktivizējusies kampaņa, kas vērsta pret zemnieku – piena ražotāju apvienošanos kopīgā projekta īstenošanai.

Īpaši aktīvi tiek nomelnota lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība (LPKS) "Trikāta KS", kas apvieno 230 zemnieku saimniecības un ir viena no SIA "Latvijas Piens" dibinātājām. Tiek apgalvots, ka LPKS "Trikāta KS" piederošie uzņēmumi "Trikātas siers", kas nodarbojas ar piena pārstrādi, un "Trikātas loģistika", kuras uzdevums ir nodarboties ar "Trikātas siera" produkcijas pārdošanu, strādā nerentabli.

Šie apgalvojumi nav patiesi un dziļi aizskar zemniekus, kuri apvienojušies LPKS "Trikāta KS", kā arī "Trikātas siera" darbiniekus. Šā gada sešos mēnešos:

LPKS "Trikāta KS" strādājis 204 431 latu peļņu;
kooperatīvam piederošā "Trikātas siera" peļņa ir 22 000 lati;
"Trikātas loģistikas" pelņa ir 12 000 lati.

Kooperatīvs "Trikāta KS" uzņēmumu A/S "Trikātas siers" pārņēma ļoti sarežģītā situācijā, un nomaksājot visus uzņēmuma iepriekšējos parādus. Neskatoties uz 2009.gada grūtībām piena nozarē, kā arī produkcijas realizācijā, tika izstrādāta "Trikātas siers" darbības programma. Kā rezultātā šobrīd uzņēmums ir kļuvis par eksportspējīgu. Paralēli tam uzņēmums turpināja gan piena iepirkšanu no zemniekiem, gan piena realizāciju un produktu ražošanu. "Trikāta KS" to darīja, atšķirībā no atsevišķiem citiem nozares uzņēmumiem, kuri pārtrauca piena pieņemšanu, atstājot zemniekus daudzos novados bez iespējam saražoto pārdot. Faktiski – bez iztikas līdzekļiem.

Šī krīzes pieredze arī ir galvenais iemesls, kādēļ tapis "Latvijas piena" projekts, kurā apvienojušies vairāk kā 600 zemnieki no kooperatīviem "Trikāta KS", "Dzēse" un "Piena partneri KS". Vēlamies uzsvērt, ka valsts, apzinoties projekta nozīmīgumu gan piena nozares veiksmīgai darbībai, gan lauku vides saglabāšanai, ir izsniegusi garantiju 5 miljonu latu apmērā rūpnīcas būvniecībai, kas tiks uzsākta ar pamatakmens ierakšanu 28. septembrī. Vēlamies uzsvērt, ka šī ir garantija, nevis nauda SIA "Latvijas piens" kontā. Šai valsts uzticībai ir noteikta procentu likme, par kuru zemnieki ik mēnesi norēķinās ar valsti. Esam pateicīgi, ka Lauku atbalsta dienests ir akceptējis ES finansējuma piešķiršanu 60% apmērā, kas sastāda aptuveni 2,7 miljonus latu. Projekta kopējās izmaksas ir aptuveni 10,5 miljoni latu. Tādējādi 600 Latvijas zemnieku iecere ir atbalstīta tādā pašā apmērā, kādā tiek atbalstīts ikviens ES atbalsta nosacījumiem atbilstošs pārtikas pārstrādes projekts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!