Foto: F64

No Latvijas uzņēmumiem Krievijas tirgū konkurētspējīgas ir bankas un informācijas tehnoloģiju (IT) uzņēmumi, kā arī labi veicas lielajiem pārtikas ražotājiem, informēja bijušais Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) pārstāvniecības vadītājs Krievijā Olafs Slūtiņš.

"Vislabāk pašlaik klājas bankām. Piemēram, "Rietumu banka" Krievijā nemaz nav reģistrējusi sevi kā uzņēmumu, bet viņi Krievijā ļoti veiksmīgi strādā ar kapitāla piesaistīšanu. Labi rezultāti ir arī visiem lielajiem pārtikas uzņēmumiem. Tāpat labi veicas transporta uzņēmumiem, kas sniedz savus pakalpojumus Krievijā. Konkurētspējīgi ir arī mūsu IT uzņēmumi, piemēram, spoži startēja "DEAC"," pastāstīja Slūtiņš.

Viņš atzina, ka labi panākumi ir arī mašīnbūvei. "Tomēr te ir jāteic, ka tā ir nozare, kur viens otru ļoti labi pazīst, tādēļ arī konkurence ir pilnīgi citāda nekā, piemēram, mazumtirdzniecībā," piebilda bijušais LIAA pārstāvis.

Slūtiņš sacīja, ka ļoti dažādu jomu uzņēmumi interesējas par Krievijas tirgu. "Nozares ir ļoti dažādas. Tas ir celtniecības sektors, būvmateriālu ražotāji, mašīnbūve, IT, pārtikas nozare. Tomēr katrs sektors ir pilnīgi atšķirīgs, un tajā ir savas nianses. Piemēram, pārtikas nozarē ļoti labi sokas piena produktu un sieru ražotājiem. Faktiski viņiem pat nav prasīto eksporta apmēru. Savukārt mazajiem ražotājiem iespiesties tirgū ir ļoti sarežģīti," paskaidroja bijušais LIAA pārstāvniecības vadītājs Krievijā.

Viņš arī uzsvēra, ka ir nozares, kurām ir ļoti grūti ieiet Krievijas tirgū. "Par problemātisku var nosaukt tādu nozari kā būvniecības materiāli. Pēc tam, kad daudz kur attīstījās nekustamo īpašumu burbulis, Krievijā saradās ļoti daudz būvmateriālu ražotāju. Tādēļ ļoti ir jāskatās uz kvalitātes līmeni – faktiski cerības ir tikai tiem, kam šie materiāli ir tiešām augstvērtīgi. Turklāt nekustamo īpašumu tirgus nosēdās arī Krievijā, un tādēļ ieiet tajā nav vienkārši. Mēs pat taisījām īpašu pasākumu, kurā piedāvājām Latvijas būvmateriālus, – interese bija minimāla. Celtniecības uzņēmumi it kā būtu pieprasīti, bet tas ir ļoti ilgs ceļš, lai tie sāktu strādāt Krievijā. Tas ir ļoti smags tirgus, un, lai tur ieietu, to patiešām vajag kārtīgi gribēt," atzina bijušais LIAA pārstāvis Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!