Foto: LETA
Lai paustu pirotehnikas tirgotāju viedokli par izmaiņām dabas resursu nodokļa (DRN) likmē, Profesionālo Latvijas pirotehniķu un pirotehnikas asociācija (PLPPA) gatavo protesta vēstuli Ministru kabinetam un Saeimai, stāsta asociācijas vadītājs Aldis Zārbergs.

Viņš norāda, ka, pēc asociācijas ieskatiem, izmaiņas DRN var nodarīt būtisku kaitējumu vietējiem pirotehnikas tirgotājiem. "Esmu apzinājis situāciju Lietuvā, Igaunijā un Polijā - tur nav šāda DRN pirotehnikai. Pirotehnikas tirgotāji Latvijā jau maksā nodokli par taru, kur iepakota pirotehnika, bet tagad vēl tiks paaugstināta nodokļa likme otrās un trešās klases ierīcēm."

Zārbergs atzīmē, ka pirotehnika dalās pavisam četrās klasēs - pirmajā klasē ir brīnumsvecītes, plaukšķenes un citi mazi uguņošanas līdzekļi, otrajā un trešajā - jau lielākas uguņošanas ierīces - dažādas raķetes. Savukārt ceturtajā klasē ir dažādas lielākas raķetes un lielo salūtu raķetes. Viņš uzsver, ka kaitīgākās vielas satur tieši ceturtās kategorijas pirotehnikas ierīces.

Kā norāda Zārbergs, pēc viņa aprēķiniem, gadā vidēji Latvijā pirotehnika tiek tirgota aptuveni 400 000 līdz 500 000 latu apmērā, no kuriem aptuveni 250 000 līdz 300 000 latu ir ietirgojums no otrās un trešās klases pirotehnikas, ko pārsvarā iegādājas privātpersonas savām privātajām uguņošanām.

PLPPA vadītājs arī pauda bažas, ka DRN izmaiņu dēļ vietējiem pirotehnikas tirgotājiem noteikti samazināsies konkurētspēja, jo, visticamāk, sāks darboties nelegālie pirotehnikas tirgotāji, kas ievedīs pirotehniku no Lietuvas, Igaunijas vai Polijas, jo no šīm valstīm ievestā pirotehnika varētu būt par vismaz 25% lētāka nekā vietējā pirotehnika, kam vēl tiks pacelts DRN.

"Ja parēķina, tad sanāk, ka valsts budžetā no pirotehnikas tirgotājiem par šī nodokļa iekasēšanu ieguvums būs aptuveni 75 000 latu gadā jeb ceturtā daļa no tā, ko gada laikā var ietirgot par otrās un trešās klases pirotehnikas ierīcēm. PLPPA uzskata, ka šādas izmaiņas DRN ir absurdas, un liekoties, jo tās kaitē vietējo pirotehnikas tirgotāju biznesam, samazinot to konkurētspēju," skaidro PLPPA vadītājs Zārbergs.

Kā ziņots, Ministru kabineta sēdē 10.septembrī tika atbalstīti grozījumi Dabas resursu nodokļa likumā, paredzot likmes paaugstināšanu vairākām pozīcijām.

Lai rosinātu un panāktu pirotehnisko ierīču pārdomātu lietošanu, plānots paaugstināt DNR likmes par 2. un 3.klases uguņošanas ierīcēm. Pirotehnikas izstrādājumu ražošanā tiek izmantots plašs ķīmisko vielu spektrs, tāpēc būtisks jautājums ir par katras konkrētās piesārņojošās vielas iespējamo ietekmi uz cilvēku un dzīvnieku veselību, kā arī par to, no kādiem avotiem tiek saņemta toksiskās vielas deva. Kā vienu no piemēriem VARAM min svinu, kas uzkrājas organismā. Paredzēts, ka komersantam būs jāmaksā nodoklis, piemērojot 25% nodokļa likmi no cenas pirms pievienotās vērtības nodokļa piemērošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!