Foto: F64
Nav svarīgi, vai Latvija ieviesīs eiro 2014. vai 2015.gadā, būtiskāk ir nedzīvot pāri saviem līdzekļiem, ceturtdien "UniCredit" rīkotajā konferencē par finanšu sektora attīstību Austrumeiropā krīzes laikā sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

"Nav svarīgi, vai Latvija ieviesīs eiro 2014. vai 2015.gadā. Patiešām svarīgi ir tas, lai Latvija nedzīvotu pāri saviem līdzekļiem, jo tas nav ilgtspējīgi," norādīja Rimšēvičs un uzsvēra, ka ir būtiski, lai visi redzētu, ka Latvija nepalielina savu ārējo parādu, pretējā gadījumā 2015.gadā problēma būs ne tikai budžeta deficīts, bet arī inflācija, jo ekonomika šajā laikā jau būs atguvusies.

Viņš arī atzina - lai gan precīzi aprēķini vēl tiek veikti, pagājušajā gadā budžeta deficīta apmērs Latvijā bija nedaudz par augstu. Vienlaikus Rimšēvičs gan minēja, ka šogad plānotais budžeta deficīts 5,6% apmērā ir indikators, ka Latvija pamazām izkļūtu no bedres. Taču viņš arī teica, ka būs ļoti svarīgi 2012.gadā sasniegt budžeta deficītu 2,9% apmērā.

Rimšēvičs konferences dalībniekiem arī pastāstīja, ka Latvijā aizvien vairāk ir jūtams nogurums no finanšu konsolidācijas.

Latvijas Bankas prezidents pauda prieku, ka Igaunija ir ieviesusi eiro, kas ir pozitīvs devums visam Baltijas valstu reģionam, un uzsvēra, ka Latvijai būtu jāmācās no Igaunijas pieredzes.

Par pirmo Baltijas valsti, kurā ieviests eiro, šogad 1.janvārī kļuva Igaunija. Savukārt Latvija un Lietuva eiro plāno ieviest 2014.gadā, jo pagaidām neatbilst ieviešanas kritērijiem. Galvenais iemesls, kāpēc Latvija nevarēja izmantot pirmo iespēju un ieviest eiro jau 2008.gadā, bija augstā inflācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!