Foto: LETA

Eiro ieviešanas maksimālās izmaksas tirgotājiem varētu būt vismaz 160 miljoni latu, apgalvoja Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) prezidents Henriks Danusēvičs.

Šajā summā iekļausies izmaksas par kases aparātu un kases sistēmu pārprogrammēšanu un to darbības nodrošināšanu. Piemēram, izmaksas par cenu zīmju nomaiņu varot sasniegt aptuveni 16 miljonus latu. "Tāda būs minimālā summa, neiekļaujot vēl tās izmaksas, kas radīsies tirgotājiem, maksājot arī papildu inkasāciju un jaunās programmas sistēmas uzturēšanu pirms un pēc eiro ieviešanas," atzīmēja Danusēvičs.

Tā kā izmaksas tirgotājiem jāsedz pašiem, LTA prezidents prognozēja, ka eiro ieviešana atspoguļosies arī cenās, proti, tās varētu pieaugt par 0,4-0,5%.

Danusēvičs arī norādīja, ka kopumā LTA nav apmierināti ar eiro ieviešanas projektā paredzēto paralēlo cenu atspoguļošanas periodu. Tas patlaban paredz, ka cenas gan eiro, gan latos tiks atspoguļotas trīs mēnešus pirms un vēl sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas. "LTA nav saprotams, kāpēc čekos deviņus mēnešus būtu jānorāda cenas gan latos, gan eiro. Paralēlajam cenu atspoguļošanas periodam būtu jābūt vienu mēnesi pirms un vienu mēnesi pēc eiro ieviešanas un ne ilgāk," uzsvēra LTA prezidents.

Kā ziņots, eiro ieviešanas likumprojekta izstrādes procesā Valsts ieņēmumu dienests sagatavojis vadlīnijas par darbu ar kases aparātiem un kases sistēmām cenu paralēlās atspoguļošanas un latu un eiro vienlaicīgās apgrozības periodā.

Preču un pakalpojumu cenu paralēlās atspoguļošanas periods sāksies trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas dienas, tas ir, no 2013.gada 1.oktobra, un ilgs sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas dienas - līdz 2014.gada 30.jūnijam.

Vadlīnijas skaidro eiro ieviešanas likumprojektā noteikto regulējumu attiecībā uz kases aparātiem un kases sistēmām, to tehniskajām prasībām un samaksu apliecinošiem dokumentiem cenu paralēlās atspoguļošanas un latu un eiro vienlaicīgās apgrozības periodā.

Vadlīniju projekts nodots apspriešanai un komentēšanai profesionālajām asociācijām. Viedokļi par dokumentu tiek gaidīti līdz novembra vidum, liecina interneta vietnē par eiro ieviešanu Latvijā "eiro.lv" sniegtā informācija. Šajā vietnē publicēts arī vadlīniju projekts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!