Foto: Six Senses International

Gadiem ilgi ir ticis uzskatīts, ka svešvalodas mācīšana pirmsskolas vecuma bērniem ir veltīga vai pat kaitīga. Tomēr jaunākie pētījumi norāda uz to, ka bērnam labākais laiks svešvalodas apgūšanai ir pirmie trīs līdz četri dzīves gadi. Turpmāk apskatīsim dažus no iemesliem, kādēļ bērniem būtu svarīgi agri uzsākt mācīties otro valodu un kādēļ vecāki Latvijā pieņem lēmumu vest savus bērnus uz bērnudārzu, kurā runā svešvalodā. Bērnudārzā "6 Senses International" Rīgā, Mežaparkā, mācās gan latviešu, gan arī ārzemnieku ģimeņu bērni. "6 Senses" pasniedzēji nosauc piecus iemeslus, kādēļ izvēlēties starptautisku izglītību:

1. Bērniem ir iespēja iemācīties otro valodu dabiskā vidē.
"6 Senses" bērnudārzā uzskata, ka mācīties svešvalodas nekad nav par vēlu, taču starptautisku zinātnisko pētījumu rezultāti liecina, ka vislabākais laiks bērna iepazīstināšanai ar svešvalodām ir līdz septiņu gadu vecumam. Īpaši svarīgi ir bērna pirmie trīs dzīves gadi. Vecāki uzskata, ka būtu žēl neizmantot bērna dabisko spēju mācīties viņa vai viņas nozīmīgākajā vecumā, kurā apgūt otro valodu ir tik pat viegli kā pirmo.

Ja padomāsim, cik daudz mazajam bērnam ir jāiemācās savos pirmajos dzīves gados, tad sapratīsim, ka papildu valoda tiešām neradīs lielu atšķirību. Tomēr apgūstamajā valodā vajadzētu sazināties vismaz 30% no visa laika. Ne velti saka, ka divgadniekiem sinapšu (sinapse – savienojums starp diviem neironiem) ir par 50% vairāk nekā pieaugušajiem. Turklāt, ja jūsu bērns runā vienā valodā, bet otrā, jūsuprāt, nerunā vispār, nenovērtējiet šo pasīvo valodas apguvi par zemu. Bērns varbūt vēl attiecīgajā valodā nerunā, bet lieliski visu saprot.

Pirmajos dzīves gados bērnu smadzenēs izveidojas galvenie mācīšanās "ceļi". Uz smadzenēm ved seši galvenie "ceļi". To skaitā ir mācīšanās ar redzi, dzirdi, garšu, pieskārieniem, ožu un darbību. "6 Senses" bērnudārzi izmanto šos "ceļus", lai padarītu valodas apgūšanu interesantu un ātru. Bērni nokļūst angļu valodas vidē, bet viņi var sazināties arī savā dzimtajā valodā, jo pasniedzēji prot arī latviešu un krievu valodas. Dzīves vēlākajos posmos viss cilvēka apgūtais balstās uz to, ko viņš vai viņa ir iemācījies pirmajos dzīves gados.

2. Bērni izprot dažādas valodas un kultūras.
Mūsdienās ļaudis ceļo, strādā starptautiskos uzņēmumos un veido jauktās ģimenes. Tieši tādēļ vecāki uzskata, ka vairāku valodu un kultūru pārzināšana ir ļoti liela vērtība. Starptautiskā skolā bērni nonāk saskarē ar bērniem no citām kultūrām un šādā komunikācijā visi ir ieguvēji. Piemēram, "6 Senses International" apmeklē dažādu tautību bērni, ne tikai latvieši. Pie mums mācās bērni no Skotijas, Grieķijas, Spānijas, Kazahstānas, Krievijas un Lietuvas. Citu kultūru izpēte, salīdzināšana ar vietējo kultūru, dažādu virtuvju baudīšana- tas viss ietilpst šī bērnudārza mācību programmā.

3. Augstas kvalitātes un uz bērnu orientēta izglītība.
Protams, nav tā, ka visas starptautiskās skolas ir labas, bet vietējās – sliktas. Tomēr vecāki izvēlas "6 Senses", jo tā ir slavena ne tikai ar sniegtās izglītības augsto kvalitāti, bet arī ar uzmanības pievēršanu katram bērnam. Pasniedzēji pārbauda, ko katrs bērns spēj izdarīt, un sāk apmācību, vadoties pēc šīs informācijas. To savam bērnam vēlētu jebkurš vecāks jebkurā pasaules vietā.

4. Bērniem, kuri prot divas valodas, vēlāk ir vieglāk iemācīties citas valodas un socializēties.
"Northwestern University" pētījumi pierāda, ka bērns, kurš prot vairāk nekā vienu valodu, labāk apgūst citas svešvalodas. Zinātnieki strādāja ar cilvēku grupu, kuri otro valodu apguvuši agrā bērnībā. Viņi pētīja divvalodīgo cilvēku spējas, apgūt jaunas valodas (vajadzēja iemācīties vārdus, kas patiesībā bija izdomāti). Rezultāti liecināja, ka divvalodīgie tajā pašā laikā iemācījās divreiz vairāk vārdu nekā tie, kuri prata tikai vienu valodu. Tiek uzskatīts, ja vienreiz iemācies svešvalodu, tad tie paši principi būs piemērojami, mācoties citas valodas. Jo vairāk iemācāmies, jo vieglāk mācīties!

Jaunākie pētījumi rāda, ka svešvalodu apgūšana uzlabo bērnu kognitīvās prasmes, kā arī sociālās spējas. Bērni, kuri prot divas vai vairāk valodas, labāk izprot apkārtējās vides kontekstu un cita cilvēka skatījumu uz pasauli. Citiem vārdiem sakot, viņi spēj saprast, kā jūtas citi cilvēki.

5. Starptautiskais bērnudārzs ir integrēts Latvijas izglītības sistēmā.
Lai gan šajā bērnudārzā galvenā mācību valoda ir angļu, tas ir iekļauts Latvijas izglītības sistēmā. Vecāki ne vienmēr grib, lai viņu atvases aug tādā kā ārzemnieku "burbulī". Tieši pretēji – mēs gādājam, lai viņi Latvijā justos kā mājās un zinātu latviešu tradīcijas, bet plašākā, starptautiskā kontekstā. "6 Senses International" bērnudārzs izmanto starptautisku mācību programmu, bet tāpat svin latviešu svētkus un iepazīst vietējo kultūru. Šis bērnudārzs atbilst visām valsts prasībām un ir ieguvis visus bērnudārzam nepieciešamos sertifikātus. Tieši tādēļ bērni iegūst labāko kā no vietējās, tā arī no starptautiskās vides.

Visi interesenti aicināti iepazīties ar papildu informāciju par šo pirmsskolas izglītības iestādi un tajā izmantotajām mācību metodēm mājas lapā www.6sensesinternational.com un Facebook lapā www.facebook.com/SixSensesPreschool/info. Ar bērnudārza pasniedzējiem var sazināties pa tālruni + 371 25133508 vai rakstot uz e-pastu riga@6sensesinternational.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!