Foto: Six Senses International
Drīz sāksies vasaras brīvlaiks. Vecāki domā, kur un ko darīs viņu bērni, kamēr viņi paši būs darbā. Gribētos, lai mazie nesēdētu bezdarbībā, bet gan pavadītu šo laiku vērtīgi un iegūtu jaunas iemaņas. Pēc nometņu organizatoru domām, vecākiem, izvēloties audzināšanas iestādi pirmsskolas vecuma bērniem no 2 līdz 6 gadiem, vispirms būtu jāizmēģina dienas nometnes.

Vecāki bieži šaubās, vai bērndārznieku vispār ir vērts laist uz dienas nometni. Kāds viņam no tā labums?
Jā, daudzi domā, ka bērns tur nevienu nepazīst. Viņš varētu satraukties, līdz apradīs ar jauno vidi. "Kāpēc viņam būtu jānervozē? Labāk palūgšu, lai vecmāmiņa pieskata." Taču jāatzīst, ka nometnēs, runa ir arī par dienas nometnēm, bērni kļūst patstāvīgāki, vairāk notic saviem spēkiem, iemācās pacietību, komunikāciju, darbošanos komandā. Tātad ir vērts uzdrošināties aizvest bērnu uz nometni vismaz sociālās kompetences audzināšanas dēļ. Jau šobrīd komunikācijas prasmes tiek pielīdzinātas akadēmiskiem priekšmetiem, daudzās inovatīvajās skolās katru dienu māca komunicēt, tāpat kā lasīt un rakstīt. Cita lieta – iemaņas, kas iegūstamas nometnē. Nav zināms, vai vecmāmiņa nedēļas laikā mācīs angļu valodu, izveidos sporta programmu, nodarbosies ar emocionālās inteliģences audzināšanu vai veiks dabaszinību eksperimentus.

Nometni izvēlas bērni vai viņu vecāki?
Ja gribat, lai bērns nometni apmeklētu ar prieku, jāņem vērā viņa vēlmes. Sportiskus bērnus parasti nesūta uz dziedāšanas nometni. Taču reizēm vecākiem, izlasot aprakstu, šķiet, ka šāda nometne viņu bērniem patiktu, jo skan labi. Tomēr noteikti būtu jāapspriežas ar bērnu, sīkāk jāpaskaidro, kas būs jādara vienā vai otrā vietā. Var mēģināt viņu ieinteresēt, mazliet "pareklamējot" jomu, kas jums patīk, taču nekādā gadījumā neuzspiediet savu gribu. Bērnam pašam ir jāvēlas doties uz nometni, pretējā gadījumā tā var būt velta naudas izšķiešana.

Tomēr tas nav nekas neparasts, ja vecāki grib, lai bērns iegūtu noteiktas zināšanas, piemēram, apgūtu vai papildinātu svešvalodas prasmes vai uzlabotu fizisko formu, apmeklējot dienas nometni ar sporta nodarbībām parkā. Vārdu sakot, pacentieties bērnam atrast vispievilcīgāko piedāvājumu. Reizēm var "nostrādāt" arī veiksmīgi izvēlēts nosaukums. Ja jūsu un bērna viedokļi atšķiras, paskaidrojiet, kāpēc attiecīgās nometnes izvēle jums šķiet labāka. Ir iespējamas arī diskusijas un kompromisi, kad bērns izvēlas vienu nometni, bet jūs – citu. Vēl labāks variants – kontekstuālā skola, kurā bērnam piedāvā tēmu, piemēram, "Kosmosa kuģi", un programmā tiek iekļautas spēles angļu valodā par ceļojumiem kosmosā.

Kā izvēlēties no tik plaša piedāvājuma?
Pieņemsim, jūs vēlaties, lai jūsu bērns padziļināti apgūtu angļu valodu, taču angļu valodas nometņu piedāvājuma klāsts ir liels. Noskaidrojiet, vai organizatori ir uzticami un zināmi, pajautājiet rekomendācijas. Nāksies vērīgi izlasīt piedāvātās programmas. Bērnam nometnē nav jājūtas kā mācībās. Svarīgākais - lai viņam ir jautri un interesanti, lai viņš spēlētos un darbotos kopā ar citiem. Bet, ja nodarbības notiks angļu valodā, tas nenāks par sliktu. Piemēram, "6 Senses International" starptautiskajā bērnudārzā rīkotajās dienas nometnēs "6 Senses vasaras skola" (Rīgā, Mežaparkā) katrā maiņā būs sava tēma – "Visums", "Zeme un cilvēks", "Aktīvs dzīvesveids" u. tml. Programmas tēma apvieno visas tās dienas darbības, spēles, eksperimentus un uzdevumus. Ja tajā dienā nometnē mācīsimies spēlēt badmintonu, bērni par šo sporta veidu sāks runāt arī angliski. Ja būs dabaszinību tēma par cilvēka ķermeni, tad eksperimentēsim, klausīsimies savas sirds ritmu un apgūsim jaunus angļu valodas vārdus šajā jomā. Tādā veidā bērns nejutīsies tā, ka šie angļu valodas vārdi ir "jāiekaļ". Jaunās zināšanas labāk ieguls atmiņā, jo bērns attiecīgos vārdus iemācījās, kad bija aizrāvies, viņš mācījās caur pieredzi. Bērni vislabāk atceras to, kam paši var pieskarties, ko paši var izmēģināt un izgatavot. "6 Senses International" ir kontekstuālās izglītības aizsācēji Baltijas valstīs."6 Senses" skolās tiek organizētas dienas nometnes – tā ir lieliska iespēja iepazīt, cik plaši un padziļināti bērns spēj uztvert un interesēties par konkrēto tēmu, apskatot to no dažādiem skatpunktiem.

Kāpēc vasarā būtu jāmācās valodas?
Šajā vecumā spēja komunicēt ir un būs viena no svarīgākajām prasmēm. Tas, protams, attiecas ne tikai uz dzimto valodu. Jo agrāk bērniem sāksim mācīt svešvalodas, jo ātrāk viņi tās apgūs. Nometnē, kā jau minējām, nekādā gadījumā nevar būt runa par valodas "iekalšanu". Rotaļas, jautri uzdevumi, interesanta nodarbošanās, kas piesaista – tas ir ceļš, kā visvieglāk pierast pie svešvalodas. Nometnē "6 Senses vasaras skola" radīsim vidi, kurā bērni centīsies pēc iespējas vairāk komunicēt tikai angļu valodā. Dienas nometnē nav mājas darbu! "6 Senses" organizētās dienas nometnes jūlijā un augustā vadīs pedagogi ar starptautisku pieredzi.

Kādām nometnēm pievērst uzmanību, ja bērnam ļoti patīk pētīt un eksperimentēt?
Meklējiet nometni, kuras mērķis ir lauzt stereotipus, ka dabaszinības ir grūti apgūstamas un neinteresantas. Alberts Einšteins ir teicis: "Ir ļoti svarīgi nekad nepārstāt jautāt, citādi dzīve būs garlaicīga". Viena no nometnes "6 Senses vasaras skola" tēmām ir "Zeme un cilvēks". Tās apgūšanas laikā bērns patiešām iepazīst medicīnu, bioloģiju, ķīmiju. Izzināsim dažādas lietas un procesus, sākot ar mums apkārt esošo vidi (gaisu, ūdeni, zemi, sauli), dzīvniekiem, un beidzot ar mūsu ķermeni, tā uzbūvi un funkcijām. Veicot dažādus eksperimentus, noskaidrosim, kā rodas oglekļa dioksīds, vērosim karstā un aukstā ūdens mijiedarbību, izzināsim, kā mainās pH līmenis dažādos pārtikas produktos, veidosim mākslīgās plaušas un paši savu vulkāna izvirdumu. Tātad mēs kopā iesoļosim noslēpumainajā un brīnumainajā zinātnes pasaulē.

Ko darīt, ja jūsu bērnam ļoti patīk kustības, sports un sacensības?
Nevajag daudz prātot, atrodiet bērnam nometni ar sporta novirzienu. Patiesībā kustības nekaitē nevienam bērnam – šobrīd daudzi nemaz neiet kājām, bet pārvietojas ar dažādiem transportlīdzekļiem. Augot bērns ļoti bieži dzird: "Nekāp, neskrien!". To dzirdēdams, viņš ierobežo savu kustīgumu un viņā pazūd kustēšanās prieks. Sporta dienas nometnei ir laba "blakusiedarbība" – tā sniedz bērnam prieku. Kustoties bērns iepazīst pasauli, apzinās savas spējas un iespējas, sāk ticēt sev. Sportojot jūtam daudzas emocijas. Tajā pašā laikā mācamies tās izpaust un kontrolēt. Tāpēc sports der pat tiem bērniem, kuriem jāpalīdz risināt emocionālas problēmas un jāiemācās tikt galā ar stresu. Speciālisti jaunākiem bērniem rekomendē izvēlēties pēc iespējas dažādākas aktivitātes, bērnam ir jāveic daudzas kustības – jārāpo, jākarājas, jāstiepjas, jākāpj – lai attīstītu dažādas ķermeņa daļas. Nometnes mērķis nav tikai treniņi, tas ir arī iepazīšanās ar dažādām sporta nozarēm, attiecīgo rakstura īpašību (drosme, vēlme izmēģināt jauno, pabeigt līdz galam iesākto, izturība, disciplīna u. tml.) izkopšana un jautrība. "6 Senses vasaras skolā" ik dienu velta uzmanību sportam. Spēlēsim šautriņas, apgūsim vēl ne visiem zināmo komandas spēli frisbiju. Iepazīsimies ar dažādiem sporta veidiem un izmēģināsim tos. Sacentīsimies netradicionālajās sporta stafetēs un mācīsimies darboties komandā. Stiprināsim visus muskuļus un runāsim par veselīgu dzīvesveidu.

Plašāku informāciju par "6 Senses International" vasaras skolu atradīsiet ŠEIT.
Ar bērnudārza pasniedzējiem var sazināties pa tālruni + 371 25133508 vai rakstot uz e-pastu riga@6sensesinternational.com.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!