Foto: "Six Senses International"

Ph. D. Austeja Landsbergiene, ir "6 Senses International Preschool" dibinātāja un izpilddirektore. "6 Senses" ir starptautisku izglītības iestāžu tīkls Lietuvā un Latvijā. Tas sastāv no 14 bērnudārziem, trīs pamatskolām un vienas vidusskolas. Austeja Landsbergiene 17. jūnijā uzstāsies TEDx Riga konferencē kinoteātrī "Splendid Palace". 2016. gadā Kolumbijas universitāte (ASV) iekļāva Dr. Austeju Landsbergieni 20 progresīvāko pedagogu sarakstā. Šī prestižā universitāte novērtē Landsbergienes ieviestās pārmaiņas bērnu izglītībā. Landsbergiene 17. jūnijā stāstīs par bērnu audzināšanu 21. gadsimtā.

2015. gadā Lietuvas prezidente un Zviedrijas karalis "Swedish Business Awards" ietvaros pasniedza Austejai Landsbergienei Gada jaunā uzņēmēja balvu par Lietuvas izglītības sistēmas uzlabošanu, ieviešot jaunu mācību pasniegšanas koncepciju, un par iedvesmojošo piemēru, kas pierāda, ka aizrautība un zināšanas var tikt pārvērstas veiksmīgā uzņēmējdarbībā.

Šīs balvas liecina, ka smags darbs un aizrautība spēj panākt pārmaiņas. Dr. Austeja Landsbergienes sapnis bija nodrošināt labākās kvalitātes 21. gadsimta cienīgu izglītību Lietuvā un Baltijas valstīs, izveidojot mūsdienīgu skolu, kas piedāvā globālu izglītību.

Tas bija kas jauns gan vecākiem, gan arī skolotājiem, bet vēstis par šo neparasto mācību iestādi ātri izplatījās, un pašlaik Austejas Landsbergienes radītais bērnudārzu tīkls ir mūsdienīgu ideju un izglītības attīstības centrs.

Satieciet Dr. Austeju Landsbergieni #TEDx Riga 2016: Dare to be. Visas dienas garumā konferences tiešraidi būs iespējams vērot uz lielā ekrāna līdzās pasākuma norises vietai – kinoteātrim Splendid Palace, kā arī bezmaksas tiešraidē TEDxRiga mājaslapā www.tedxriga.com. Tāpat tiešraide būs pieejama konferences galvenā atbalstītāja Lattelecom interneta televīzijas – lattelecom.tv un interaktīvās televīzijas īpašajā kanālā 360TV Ideja TEDxRiga (117. kanāls) un mobilajā lietotnē MansTV. Sesiju starplaikos Lattelecom tiešraidē būs skatāmas ekspresintervijas ar iepriekšējo gadu TEDxRiga runātājiem, ko vadīs 360TV Ideju domnīca vadītājs Jānis Palkavnieks.

Par "6 Senses International Preschool"

"6 Senses International Preschool" plašākais pirmsskolas izglītības iestāžu tīkls Baltijas valstīs, kas sastāv no 14 bērnudārziem, trīs pamatskolām un vienas vidusskolas. "6 Senses International Preschool" ir mūsdienīga un radoša sabiedrība. Tās galvenais mērķis ir sniegt augstākās kvalitātes starptautiskas klases izglītību pirmsskolas vecuma bērniem. Skola darbojas pēc programmas, ko izveidojusi Dr. Austejas Landsbergiene (pirmā pedagoģe no Baltijas valstīm starp labākajiem 20 pedagogiem Kolumbijas universitātes programmā, ieguvusi pilna finansējuma stipendiju Klingenšteina centra (Klingenstein Center) Neatkarīgo skolu vadības 2016. gada Skolu līderu programmā). Mācību programma balstās uz "International Primary Curriculum" (IPC), Redžo Emīlijas (Reggio Emilia) pieeju, H. Gārdnera intelektuālās daudzveidības teoriju un Zviedrijas pamatizglītības programmām.

Šīs pirmsskolas izglītības iestādes izmanto citādu izglītības filozofiju un pieeju mācību procesam. Tas ar panākumiem tiek darīts Lietuvā jau piecus gadus. "6 Senses" pedagogi uzskata, ka izglītībai 21. gadsimtā ir jāveicina emocionālā inteliģence un jāiedrošina veikt zinātniskus eksperimentus, lai attīstītu spēju mācīties visa mūža garumā. Galvenā mācību valoda ir angļu, bet, kad tas ir nepieciešams, bērni var sazināties arī savā dzimtajā valodā.

Par TEDxRiga

TEDxRiga jeb neatkarīgi organizētā TED konference Rīgā pirmoreiz tika rīkota 2012. gada jūnijā, gūstot milzu atsaucību. TEDx "Youtube" kanālā publicētie TEDxRiga lektoru video kopumā skatīti jau vairāk nekā 300 000 reižu. Šogad konference tiks rīkota jau piekto gadu, un tā norisināsies šī gada 17. jūnijā visas dienas garumā kinoteātrī Splendid Palace.

TED ir starptautiska bezpeļņas organizācija ar devīzi Idejas, ar kurām vērts dalīties (Ideas worth spreading). Organizācijas pamatmērķis ir iepazīstināt plašāku publiku ar dažādu nozaru speciālistu radītām idejām cilvēces attīstībai un dzīves kvalitātes un apkārtējās vides uzlabošanai. TED konferences ietvaros pasaulē izcili cilvēki dalās ar savām idejām līdz 18 minūtēm ilgās prezentācijās, iepazīstinot skatītājus ar savām idejām un sasniegumiem. Šo prezentāciju videoieraksti organizācijas interneta mājaslapā www.TED.com noskatīti jau vairāk nekā miljards reižu.

TEDx konferences savās pilsētās reizi gadā saskaņā ar TED izsniegto licenci rīko šīs organizācijas aktīvisti no visas pasaules. Tā ir iespēja ne vien popularizēt TED idejas dažādās pasaules malās, bet arī iesaistīt krietni plašāku runātāju un klausītāju loku savstarpējā komunikācijā, pasauli mainošu ideju veicināšanā un šo ideju pārvēršanā reālos darbos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!