Foto: Shutterstock

Zīdīšana ir process, kas ir jāiemācās gan mammai, gan mazulim – vienīgi bruņojoties ar pacietību, vingrinoties un kopīgi viens otram pielāgojoties, ir iespējams zīdīt pareizi. Svarīgi nosacījumi veiksmīgai zīdīšanai ir mierīga, relaksējoša atmosfēra gan mammai, gan mazulim un ērta poza, kas nodrošina pareizu krūts satveršanu.

Ko jaunās mammas dara nepareizi un kā no tā izvairīties, sākoties Pasaules zīdīšanas veicināšanas nedēļai, stāsta Rīgas Dzemdību nama vecmātes.

Nepareiza zīdīšanas poza: neērtas pozas dēļ mammai var notirpt rokas un kājas, sāpēt mugura, savukārt mazulis var sajust tavu diskomfortu, palikt nemierīgs un atlaist krūti.

Bērna steidzināšana: esi mierīga un pacietīga, steidzinot mazuli, viņš var sākt uztraukties un zaudēt zīdīšanas ritmu.

Bērna galviņas turēšana ar roku: bērna galvai jābūt brīvai, kustināmai. Ja turēsi ar roku, viņš instinktīvi lieks galviņu atpakaļ.

Bērns zīdīšanas laikā guļ uz muguras: mazuļa vēderiņam vienmēr jābūt pret mammas ķermeni.

Krūtsgals nav pretī bērna mutītei: mazulis būs spiests zīst ar atliektu galvu vai saliektu uz leju, veidojot nepareizu zīšanas pozu.

Krūtsgala izraušana no bērna mutes: lai pabeigtu zīdīšanu, uzmanīgi gar mazuļa mutes kaktiņu iestum pirkstu.

Pārāk ilga mazuļa turēšana pie krūts: ja bērns pie krūts pavada stundu vai ilgāk, viņš tevi izmanto kā māneklīti, nevis zīž pienu.

Savstarpējās saiknes trūkums: zīdīšana ir māmiņas īpašais laiks kopā ar mazuli, tas ir jāizmanto! Zīdīšanas laikā nepievērsies televizoram, datoram vai telefonam, esiet kopā!

Sāpīgi un saplaisājuši krūtsgali

Ja mazulis ir pareizi satvēris krūti, tad viņa mute ir plaši atvērta un apakšējā lūpa ir atstiepta vai mazliet "atlocījusies", aptverot arī krūts apakšējos audus. Ja apakšējā lūpa ir iekniebta krūts gala pamatnē, ir dzirdama "bučošanās" skaņa, zīdīšana noris nepareizi.

Šajā gadījumā bērna smaganas rīvēsies pret krūtsgalu, traumēs to, un radīsies plaisājumi. Sāpes krūtsgalā ir brīdinājuma signāls, kas liecina par nepareizu krūts satveršanu.

Sāpju cēlonis krūtsgalos var būt arī nepareizs krūšturis. Izvairies no sintētiskiem krūšturiem ar metāla stīpiņām, kā arī krūštura ieliktņiem ar plastikāta oderi, jo tie pēc zīdīšanas aiztur mitrumu un neļauj ādai elpot.

Pēc zīdīšanas atļauj krūtsgaliem nožūt, palutini sevi ar "gaisa peldēm". Nelieto ziepes un spirtu saturošus dezinfekcijas līdzekļus, jo tie sausina krūtsgalu ādu un padara to vieglāk ievainojamu. Valkā brīvas drēbes un izvēlies pēc iespējas dabīgus materiālus, piemēram, kokvilnu.

  • Ko darīt, ja krūtsgali ir saplaisājuši un kā pareizi rūpēties par krūtīm pēc barošanas, plašāk lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!