Foto: Shutterstock
Droši vien daudzi ir pamanījuši, ka topošajām mammām, kuras atrodas it kā vienā un tajā pašā grūtniecības laikā, vēdera izmērs var atšķirties. Vienas sev priekšā nēsā milzu "mugursomu", kurā aug gaidāmais mazulis, bet citas – līdz pat pēdējām grūtniecības nedēļām staigā tā, it kā nemaz nebūtu gaidībās.

Kur gan slēpjas iemesls šādām atšķirībām? Portāls "Mama-likes" piedāvā aplūkot četrus galvenos faktorus, kas var ietekmēt grūtnieces punča izmēru.

Ķermeņa uzbūve

Piekritīsi, ka "apaļīgām" sievietēm ir visai sarežģīti saskatīt grūtnieces puncīti līdz pat pēdējiem gaidību mēnešiem. Bet, lūk, tievas sievietes ar šauriem gurniem nespēs ilgu laiku noslēpt savu interesanto stāvokli. Sākot jau no 12.–16. nedēļas, apkārtējie var sākt pamanīt nedaudz apaļīgo vēderiņu. Jāatzīmē, ka speciālisti sāk sekot līdzi vēdera izmēra dinamikai un mērīt tā apkārtmēru, sākot no 17.–20. grūtniecības nedēļas.

  • Kā pārliecināties, vai vēders atbilst normai un – vai tāda norma vispār pastāv, šajā rakstā skaidro vecmāte Iveta Bērziņa.

Augļa pozīcija dzemdē

Bērna pozīcija dzemdē spēlē lielu lomu. Piemēram, ja mazulis ar savu muguriņu atrodas pret tavu vēderu, bet viņa galva un acu skatiens vērsts pret tavu muguru, tad tu varētu kļūt par ideāli apaļā vēdera īpašnieci. Šī pozīcija tiek dēvēta par priekšējo.

Cita pozīcija, – kad mazuļa mugura atrodas perpendikulāri tavai mugurai, bet galviņa un acu skatiens vērsts pret tavu vēderu. Šī pozīcija tiek dēvēta par aizmugurējo.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Tāpat ir vērts atzīmēt gadījumus, kad mazulis iekārtojies aiz grūtnieces ribām, kā tas bijis 21 gadus vecajai Šarlotei Tompsonei no Lielbritānijas, kura pat neesot nojautusi par savu grūtniecību, kamēr vien nenokļuva slimnīcā un tajā pašā dienā dzemdēja mazuli.

  • Par interesanto saistībā ar vēdera izmēra izmaiņām grūtniecības laikā, daudz diskusiju atradīsi arī "Cālis" forumā, piemēram, šeit un šeit.

Dzemdību skaits

Daži speciālisti uzskata, ka vēdera izmēru var ietekmēt iepriekšējo grūtniecību skaits. Viņi ir pārliecināti, ka pēc pirmā bērna iznēsāšanas vēdera muskuļi zaudē savu elastību un kļūst daudz vājāki.

Šī iemesla dēļ nākamajā grūtniecībā vēders jau vairs nav spējīgs tik labi turēties formā. Tomēr ir arī zinātnieki, kuri noliedz šo teoriju un uzskata, ka viss ir individuāli.

  • Cik kilogramus drīkst pieņemties svarā topošā mamma? Jo ir skaidrs, ka arī šis faktors tomēr ietekmē, cik "liela" vai "neliela" būs grūtniece, to uzzini šajā rakstā.

Augļūdeņu daudzums

Augļa pūslī atrodas augļūdeņi, un mazuļa komfortu mātes dzemdē nodrošina tieši augļūdeņi, kas visus deviņus mēnešus viņu sargā un saudzē. Augļūdeņu daudzums katrai grūtniecei ir atšķirīgs un arīdzan ietekmē vēdera izmēru.

Plašāk par augļūdeņu nozīmi lasi šeit, bet te atradīsi vecmātes Dinas Ceples skaidrojumu, kādēļ dažkārt augļūdeņi mēdz būt zaļi.

Katra sieviete grūtniecību izdzīvo atšķirīgi, jo mēs taču esam tik individuāli, katrs ar savām anatomiskajām īpatnībām. Sabiedrībā nepastāv tāda izpratne, kā "ideāls grūtnieces vēdera izmērs". Tādēļ nav vērts pārdzīvot, ja tev šķiet, ka punča izmērs neatbilst tavām cerībām.

Ja tavā ģimenē šis temats ir vai drīz būs aktuāls, noteikti ir vērts arī iepazīties ar "Cālis" veidoto grūtniecības kalendāru – ceļvedi mazuļa gaidību laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!