Foto: Shutterstock
Vecmāmiņām ir liela pieredze un viņas lieliski zina, kā visam ir jānotiek pareizi, tāpēc nekavējas "īstajā mirklī" dot nepieredzējušajiem vecākiem vērtīgas pamācības – kā vajag audzināt bērnus, kā viņus ģērbt un, galu galā, kā vispār vajag dzīvot. Kā pareizi reaģēt uz vecākās paaudzes kritiku un izvairīties no strīdiem, ja pašiem ir cits viedoklis, "Letidor" skaidro psiholoģe Alla Afanasjeva.

Strīdu iemesli

"Pie mums ir atbraukusi vecmāmiņa!" priecīgi izsaucas vecākie bērni. "Pie mums ir atbraukusi vecmāmiņa," ar smagu nopūtu nosaka mamma.

Protams, dažkārt viss notiek citādi, bet šoreiz par situāciju, kad omīte pārlieku sparīgi gan ar padomiem, gan darbiem vēlas piedalīties sava mazbērniņa audzināšanā. Kā mammai izvairīties no dažādu omītes "brīnumpadomu" īstenošanas, kad pašai ir pavisam cits viedoklis, un tajā pašā laikā ar omīti nesastrīdēties?

Nav daudz mammu un tētu, kam no saviem vecākiem nav nācies dzirdēt tamlīdzīgas replikas:

"Barot bērnu ar burciņu biezeņiem? Nē, viss ir jātaisa pašai!"

"Visi šie līdzekļi zīdaiņa ādas kopšanai – tīrā ķīmija!"

"Neko nevari paspēt, nevari izgulēties? Tu vienkārši neproti plānot savu laiku!"

"Ak dievs, nu kā tu viņu esi saģērbusi?!"

"Ko tu nevari? Es jūs izaudzināju bez nekā un man neviens nepalīdzēja…"

"Zīdainīti vajag cieši ievīstīt!"

"Šīs jūsu autiņbiksītes neļauj ādai elpot!"

Nekrāt sevī negatīvās emocijas

Protams, vecmāmiņas palīdzība bērna aprūpē ir nenovērtējama. It īpaši nozīmīga tā ir gadījumos, ja omīte bērnu pieskata vairākas stundas tad, kad vecākiem kaut kur jādodas, vai varbūt pat katru dienu. Ķēdīti "bērns – vecmāmiņa – vecāki" nepieciešams regulēt visu laiku. Jo bērna attiecības ar omīti var ietekmēt arī bērna attiecības ar vecākiem. Piemēram, ja omīte bērnu pārlieku izlutinās, kaut kādā brīdī viņa pati no tā sāks ciest, un arī vecākus izlutinātā bērna uzvedība kaitinās un satrauks.

Tādēļ nekrājiet sevī negatīvās emocijas un sašutumu. Norādiet vecmāmiņai uz viņas kļūdām, bet to dariet mierīgi un noteikti sīki izskaidrojiet, kādēļ viņas rīcība jums nav pieņemama. Atcerieties – lai arī mēdz kļūdīties, vecmāmiņa grib tikai labu.

Padomi ne vienmēr ir stulbi

Pats galvenais ir, lai atvasei būtu laimīga bērnība un visi apstākļi pareizai attīstībai. Vecmāmiņas rūpēm un iesaistei, vecāku prasībām un padomiem ir vienlīdz liela nozīme. Ja vecāku prasības netiek ievērotas (piemēram, saistībā ar bērna ēdināšanu vai ģērbšanu), tad, cienījamie vecāki, vienkārši sagatavojiet ēdamo un drēbītes dienu iepriekš, iesaka psiholoģe.

Un neaizmirstiet, ka starp vecmāmiņas aplamajiem padomiem ir arī pa kādam labam un vērtīgam – daudzu gadu gaitā gūtā pieredze tomēr nav bijusi velta.

Nestrīdēties par sīkumiem

Kāda jēga visu laiku strīdēties? Lūk, kā visu var pavisam vienkārši nokārtot:

Ja omīte palielinājusi knupīšu un pudelīšu mazgāšanas biežumu, bet dara to pati – lai tik dara! Priecājieties! Papildu dezinfekcija nevienam vēl par ļaunu nav nākusi.

  • Izvairieties no pamācoša vai pārmetoša toņa! Izvēlieties pareizu, cieņpilnu intonāciju sarunai ar bērna vecmāmiņu un savu viedokli vienmēr sīki un skaidri argumentējiet.
  • Neaizmirstiet – lai arī kā vecmāmiņa mīl savus mazbērnus, viņa tomēr nogurst, bet ne vienmēr to atzīst. Tāpēc esiet labs "darbadevējs" – dodiet viņai brīvdienas!
  • Uzklausiet omītes padomus, taču izvairieties no nepārtrauktām konsultācijām.
  • Nekritizējiet asi arī viņas pašas kļūdas.
  • Neaizmirstiet par to, ka gan jums, gan viņai ir vajadzīgs laiks sev.

Bet pats galvenais – priecājieties, ka ir piedzimis burvīgs mazulis, kas ir liela laime visai ģimenei!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!