Foto: Shutterstock

Populārākā narkotika pusaudžu vidū ir marihuāna, bet joprojām "iecienīti" ir arī dažādi sintētiskās marihuānas (spice) maisījumi. Jauna tendence ir recepšu medikamenta alprazolama jeb "Xanax" augošā popularitāte Rīgas centra skolās, informē Bērnu slimnīcas fonda izveidotā Pusaudžu resursa centra mentors, Bērnu slimnīcas atkarību profilakses speciālists Nils Konstantinovs. Un tas vēl nav viss – pusaudžu atkarībām novērotas vēl arī citas jaunas tendences, par to šajā rakstā.

Četriem no pieciem pusaudžiem, kuri pieteikti jaunajai atkarību programmai, ir mobilo telefonu atkarības risks, katrs otrais pārlieku aizraujas ar datoru, bet katrs trešais ir uzsācis smēķēt. Tā secina Konstantinovs, konsultējot pusaudžu vecākus, aizbildņus un sociālos darbiniekus.

Šonedēļ centrs pilnvērtīgi uzsāk savu darbību, lai starpdisciplināra speciālistu komanda bez maksas pusaudžiem sniegtu mūsdienīgu, ārvalstu pieredzē un uz pierādījumiem balstītu palīdzību. Programmai pieteikti jau 37 pusaudži no Rīgas – 30 zēni un septiņas meitenes.

Palīdzību un padomu lūguši 65 cilvēki

Nepilna mēneša laikā, kopš programmas atklāšanas, speciālisti saņēmuši jau aptuveni 65 zvanus no vecākiem, aizbildņiem, sociālajiem darbiniekiem un citiem pusaudzim pietuvinātiem cilvēkiem, kuri vaicā pēc padoma un palīdzības. Visbiežāk zvanītāju minētā pusaudžu problēma ir pārāk bieža mobilo telefonu lietošana (78 procenti), tam seko aizraušanās ar datoru (53 procenti), savukārt katram trešajam pusaudzim (33 procenti) ir smēķēšanas atkarības risks. 20 procentiem ir ēšanas traucējumi, turklāt puse no tiem ir zēni. Ar narkotikām aizrāvušies 12 procenti un alkohols problēmas sagādā pieciem procentiem programmai pieteikto pusaudžu.

Jaunas tendences – zēni ar ēšanas traucējumiem, nekontrolējama tehnoloģiju lietošana pirmklasnieku vidū

"Mēs varam novērot tās pašas tendences kā citviet Eiropā – pusaudži mazāk lieto alkoholu un nelegālās narkotikas, bet aizvien vairāk savas dzīves pavada datorā un mobilajos telefonos. Vecākiem uzmanība būtu jāpievērš tam, ka aizvien vairāk zēnu rodas ēšanas traucējumi, kas agrāk bija ekskluzīvi meiteņu problemātika. Savukārt tuvākā nākotnē var prognozēt pieaugošu recepšu medikamentu popularitātes vilni, kāds šobrīd novērojams arī citviet pasaulē.

Foto: Shutterstock

Kopumā var secināt, ka īpaši moderno tehnoloģiju atkarības šobrīd ir ļoti aktuālas – gan vecāki, gan skolotāji un arī citi speciālisti aktīvi interesējas, konsultējas un vēlas izmantot mūsu programmas piedāvājumu. Taču mūs pārsteidza, cik agrā vecumā sākas nekontrolējama tehnoloģiju lietošana – viens saņemtais zvans pienāca par astoņus gadus vecu zēnu ar aizdomām par datoratkarību. Šobrīd atbalstu varam sniegt tikai bērniem no 12 gadu vecuma, taču liela daļa pieteikumu pienāk no pirmo klašu skolnieku vecākiem," stāsta Pusaudžu resursu centra mentors, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas atkarību profilakses speciālists Konstantinovs.

Problēmas mācībās, attiecībās ar vecākiem un savas dzīvības apdraudēšana

73 procenti programmai pieteikto pusaudžu ir radušās problēmas ar mācībām un 62 procentos gadījumu vecākiem ir nopietnas grūtības atrast kopīgu valodu ar pusaudzi, bet 65 procenti ziņo par nopietnām uzvedības problēmām. Diemžēl dažādas atkarības var pusaudžos izraisīt vēlmi sev nodarīt pāri. Ievāktie dati rāda, ka katrs sestais pusaudzis, kurš pieteikts programmai, ir iepriekš pašsavainojies ar graizīšanu vai nopietni apdraudējis savu dzīvību.

Par programmu

Pusaudžu resursu centrs ir Latvijā pirmā šāda veida, pierādījumos balstīta programma, kas sniedz kvalificētu atbalstu 12 – 18 gadus veciem pusaudžiem ar datora, interneta, mobilo telefonu vai vielu atkarības risku. Programmu ir izveidojis Bērnu slimnīcas fonds kopā ar nozares speciālistiem, un, pateicoties Labklājības ministrijas finansiālam atbalstam, būs iespēja īstenot programmas pilotprojektu līdz 2018. gada beigām. Pilotprojekta saturs veidots sadarbībā ar vienu no lielākajām šāda veida programmām Lielbritānijā – "Early Break", kas darbojas pēc "out-reach" jeb sabiedrībā balstītas palīdzības principa.

Foto: Shutterstock

Programma ir brīvprātīga un ilgst no trīs līdz sešiem mēnešiem. Pusaudžiem palīdzību sniegs starpdisciplināra speciālistu komanda – mentors, sociālais darbinieks, bērnu psihiatrs, bērnu narkologs, psihologs, psihoterapeits, sporta pedagogs un citi speciālisti, kuri tiks piesaistīti, vērtējot katra pusaudža individuālo situāciju. Atbalsts iekļauj aktīvu pusaudža iesaisti skolas, ģimenes un brīvā laika aktivitātēs, kā arī speciālistu konsultācijas pēc katram klientam individuāli sastādīta plāna. Pusaudžu resursu centrs atrodas īpaši pielāgotā telpā Vecāku mājā, Vienības gatvē 45. Dalība programmā visiem pusaudžiem ir bezmaksas.

Konsultācijas un vairāk informāciju par programmu var iegūt, zvanot +371 29164747, rakstot info@pusaudzim.lv vai www.facebook.com/pusaudzim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!