Foto: PantherMedia/Scanpix

Mātes un bērna saites nerodas tikai pēc viņa piedzimšanas. Tās var sākt veidoties, kad uzzini par grūtniecību. Jau embrijam ir dvēsele, nevis tikai auglim, atpazīstamam bērnam. Tas nozīmē, ka ir jau tas, kuru mīlēt.

Tā uzskata vecmāte Dr. Govri Motha, kura šajā profesijā strādā kopš 1981. gada un vairāk nekā 20 gadus pētījusi alternatīvas iespējas tradicionālajai dzemdniecības praksei. Viņa uzsver, ka no pirmās dienas, kad grūtniece reģistrējas, vecmāte šo sievieti sauc par māti un viņas partneri – par tēvu. Tas ir tādēļ, lai sieviete spētu apzināties, ka ir māte pat pirms bērna piedzimšanas.

Sieviete mācās pieņemt jauno lomu un sveikt savu bērnu. Viņa ir kļuvusi par barotāju, dzīvības devēju un gādnieci. Grūtniecības laikā viņai ir dota iespēja lutināt savu bērnu arī emocionāli. Kad bērns ir piedzimis, vecāku loma kļūst vairāk fiziska – bērns jābaro, jāpārģērbj, jāiemidzina… Tas ir nogurdinošs un nemierīgs laiks, bet noteikti daudz patīkamāks tad, ja ir ielikts emocionālais pamats.

Ir daudz veidu, kā mīlēt bērnu, kas vēl atrodas dzemdē. Lūk, vecmāte Motha aplūko dažus intīmus ieteikumus, kā iepazīt vienam otru vēl gaidību laikā!

Nesaki bērnam "tas", bet "viņš/viņa". Sauc viņu mīļvārdiņā. Tam nav obligāti jābūt saistītam ar vārdu, kuru jūs kā vecāki izvēlēsieties vēlāk, un tam nav jāatbilst arī dzimumam. Dažas nākamās mātes ir norūpējušās, ka tik ļoti pieradīs pie izvēlētā mīļvārdiņa un tas paliks uz mūžu, bet šādi gadījumi ir reti. Kad bērns piedzims un sāks izpausties viņa personība, īstais vārds "pielips" tik ātri, ka nemaz nepamanīsi.

Kad ej dušā, ieziepē un apskauj savu vēderu.

Vienmēr centies paglāstīt bērnu, kad viņš pakustas. It īpaši tad, kad vecmātes jau ir noteikušas viņa guļu un tu zini, kur atrodas viņa sejiņa, dibentiņš, rociņas un kājiņas. Kā atbildi tu pat vari saņemt spērienu.

Mēģini klusu dziedāt vai dungot savu iemīļoto šūpuļdziesmu. Vieglās vibrācijas masēs un relaksēs bērnu. Iespējams, kad bērns būs piedzimis, šī šūpuļdziesma viņu ātri iemidzinās.

  • Te atradīsi mūzikas teorijas piekritēju ieteikumus, kādu mūziku klausīties topošajām mammām.

Sūti savam bērnam mīlestības hormonus. Starp jums notiek pastāvīga apmaiņa ar endorfīniem - jo vairāk siltuma, mīļuma un drošības viņš izjutīs, jo vairāk endorfīnu sūtīs tev. Jūs esat viena komanda.

Rūpīgi izpēti ultrasonogrāfijas fotouzņēmumus. Neticami, cik ļoti tikko piedzimis bērns ir līdzīgs 20. grūtniecības nedēļā vai vēlāk uzņemtajam auglim. Galviņas forma, profils, lūpas, deguns – viss ir tāds pats kā bērnam, kuru turi rokās.

Katru dienu iedomājies, ko darīsi ar savu bērniņu. Iztēlojies pirmo kopējo pastaigu vai vannošanu, barošanu ar krūti, pirmo smaidu. Katrs solis kopā ar bērnu iepriecinās gan tevi, gan viņu.

  • Šeit vari uzzināt, kā mazuli attīstīt, esot vēl tikai gaidībās.

Dziļi relaksējoties, vizualizē, kā bērns peld tavā vēderā brīnišķīgā baltā gaismā. Tu vari iztēloties, ka gaismas krāsa mainās – uz zilu, sārtu, dzeltenu, bet varbūt kļūst spilgtāka. Jūties mierīga, tīra un gaiša kā bērns, kas attīstās.

  • Šeit atradīsi rakstu par emocionālās saiknes veidošanos ķeizargrieziena operācijas laikā.

Vecmāte Motha citē Dr. Makārtiju De Meri, medicīnas doktoru un tiesību profesoru Tenesī Universitātē: "Topošā bērna individualitāte sākas ar ieņemšanas brīdi".

Avots: Dr. Govri Motha, Kārena Svona Maklauda "Vieglu dzemdību metode" (izd. Zvaigzne ABC).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!