Foto: Shutterstock

Ilgi gaidītā vasara ir atnākusi, bet vecākiem nereti rodas jautājumi, ko bērnam vilkt kājās – sandales, gumijas čībiņas, kurpītes ar augsto kapi vai ļaut bērnam skraidelēt basām kājām? Gandrīz visi būs dzirdējuši teicienu, ka bērns esot jālaiž skraidīt basām kājām. Bet kāpēc? To skaidro Bērnu Klīniskās universitātes slimnīcas bērnu traumu, ortopēdijas un mugurkaula ķirurgs Jānis Upenieks.

Pirmkārt, staigāšana basām kājām norūda bērnu, tādējādi tiek nostiprināta viņa vispārējā imunitāte.

Otrkārt, šāda staigāšana basām kājām nostiprina bērna pēdiņu, veicinot pēdu velvju veidošanos un nostiprināšanos (plakanā pēda ir neizveidojušās pēdas velves).

Apavi – statusa jautājums

Upenieks norāda, ka komercnolūkos dažādu jomu speciālisti mēģina vecākiem iestāstīt, ka bērnam līdz trīs gadu vecumam esot jāstaigā slēgta tipa apavos, ar augsto kapi, lai nostiprinātu pēdu, kuras locītavas esot pārāk vaļīgas. "Tas ir absolūts mīts," dusmīgi uzsver ķirurgs, kurš pie katras iespējas mēģina pārliecināt vecākus tieši par pretējo – bērnam iespējami daudz jāstaigā basām kājām. Jā, arī ziemā, ja mājās apstākļi to ļauj.

Piemēram, ja mājās ir apsildāmās grīdas, noteikti jāizmanto šīs mūsdienu tehnoloģijas un jāļauj pēdiņai attīstīties, neieslēgtai cietos apavos.

Apavi pilda aizsargfunkciju, kad ejam pa ielu, kur pēdu varam savainot, skaidro ķirurgs. Tāpat apavi ir sava veida sociāls simbols, statusa jautājuma, bet citādi – iespējami biežāk jāstaigā basām kājām.

Foto: Shutterstock

Pēdas muskuļiem jāļauj strādāt

Bērna pēdu locītavas patiesi ir vaļīgas, bet tas ir normāli. Taču, lai tās nostiprinātu, muskuļiem un saitēm jāļauj strādāt. Bērnam jārada iespēja skriet pa zāli, grubuļiem, čiekuriem, jūras smiltīm, oļiem, tādējādi pēdiņa tiks masēta, un tas veicinās pēdas nostiprināšanos. Pēdas muskulatūra nostiprināsies daudz veiksmīgāk.

Ja bērna pēdiņu "ieslēgs" apavos, turklāt vēl ar augsto kapi, muskuļi atrofēsies, jo tie netiks nodarbināti, un pēdas nostiprināšanās tiks kavēta. Kā piemēru Upenieks min gadījumus, kad cilvēkam tiek lauzta kāda no ekstremitātēm. Esot ieģipsēta, muskuļi atrofējas un, ģipsi noņemot, roka vai kāja ir "tievāka" par veselo, un muskulatūras atjaunošana prasa zināmu laiku un piepūli. Tieši tas pats notiek ar mazuļu pēdām, ja tās visu laiku tiek "ieslēgtas" apavos. Jo ir taču arī vecāki, kuri mājās bērnam liek staigāt kurpēs! "Pēdiņas jautājums ir komercializēts, vēl joprojām daudzi cilvēki to mēģina popularizēt. Tiek borēts – ja nestaigās apavos ar augsto kapi, bērnam nākotnē būs stājas un muguras problēmas. Cilvēki ar to pelna naudu," norāda ortopēds.

Taču nav nekāda medicīniska pamatojuma, kāpēc veseliem bērniem būtu jāvalkā apavi. Tādēļ, mīļie vecāki, ļaujiet bērna pēdai attīstīties un laidiet mazos skriet basām kājiņām, iesaka ķirurgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!