Foto: Shutterstock
Kā es rados? Un kāpēc tētis stāv kājās, kad čurā? Šāda veida jautājumu no bērna mutes var izskanēt jau pietiekami agrīnā vecumā – ap trīs gadiem. Nelikties ne zinis? Attraukt kādu muļķību? Nē, ar bērnu ir jārunā par intīmām lietām, un tas jādara tad, kad bērnam parādās pirmā interese, neraugoties uz viņa mazo vecumu.

Vecāka loma ir būt gatavam runāt ar savu bērnu tad, kad ir pienācis laiks to darīt, iedrošinot diskusiju, ne tikai vienvirziena sarunu, uzsver biedrības "Papardes zieds" speciālisti.

Kā sākt par to runāt? Kā padarīt šīs sarunas vieglākas

Sāc to darīt agri – jau agrā bērnībā lielākā daļa bērnu apjauš atšķirības starp zēniem un meitenēm, jo viņiem piemīt dabīgā ziņkārība. Kad bērns ir mentāli un emocionāli gatavs informācijai, ir laiks sākt ar viņu runāt. Ja tas tiek darīts jau agrā vecumā, vēlāk būs daudz vieglāk sniegt detalizētāku informāciju.

Izmanto ikdienas situācijas! Iedomājies, kāda izskatās pasaule bērna acīm. Kas ir svarīgākās lietas tieši viņam? Parasti bērna pasaule ir vērsta uz viņu pašu, tāpēc pietiks ar vienkāršu atbildi uz viņa jautājumiem. Vēlāk var sākt skaidrot detalizētāk.

Nav tāda "labākā" cilvēka, kam vajadzētu klausīties un runāt. Valda uzskats, ka tētim būtu jārunā ar dēliem un mātei ar meitām. Taču dzīve nav tik vienkārša. Ne katrā ģimenē ir abi vecāki. Turklāt apkārt ir arī citi cilvēki, kuriem rūp tavs bērns – vecvecāki u.c.

Tas ir divvirzienu ceļš. Noteikti iedrošini diskusiju. Labs sākums ir: "Ko tu jau zini?" Tas tev parādīs, ko bērns jau zina un ko vajadzētu paskaidrot.

Parūpējies par to, lai sarunas brīdī tev būtu pieejami informatīvi materiāli vai citi palīglīdzekļi. Tos kopā ar bērnu varēsiet izpētīt pieejamo informāciju un to izrunāt.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Esi uzticams un atklāts. Lietu izdomāšana tikai radīs apjukumu bērnā, tāpēc izvairies runāt par stārķiem un kāpostiem. Skaidro visu ar faktiem. Ja gadījumā nezini atbildi, tad tā arī pasaki, vēlāk to noskaidro un pastāsti savam bērnam.

Klausies un novērtē to, ko saka bērns. Bieži vien pārsteigumu var radīt tas, ar cik nobriedušu attieksmi bērns runā par attiecībām. Pajautā viņam viņa viedokli – tas viņu iedrošinās.

Turpini teikt savam bērna, ka tu viņu mīli. Mīlestības un pieķeršanās izrādīšana kalpos par piemēru tam, ko bērni paši varētu vēlēties savās attiecībās nākotnē.

Turpini runāt. Ir viegli padoties jau pie pirmā grūtā jautājuma. Taču bērnam ir vajadzīgs tavs atbalsts, pat ja tā nešķiet, tāpēc jāturpina runāt.

Ja nesokas ar runāšanu, lūdz palīdzību savam ārstam vai sava bērna audzinātājai.

Attiecības, reproduktīvā un seksuālā veselība – kad skart šos tematus

Saruna par attiecībām un seksu pilnīgi noteikti nav vienas reizes izrunāšanās. Tas ir pakāpenisks process, kurā komunikācija sākas, kad bērns vēl ir pavisam mazs un turpinās līdz pat viņa kļūšanai pieaugušam.

Pubertāte meitenēm var sākties pat astoņu gadu vecumā, arī puišiem slapjie sapņi var būt arī ļoti agrā vecumā, tāpēc ir svarīgi, lai bērns ir sagatavots un nav nobijies.

Nevajag gaidīt, līdz bērns sāk jautāt. Dažkārt tieši vecākiem ir jābūt tiem, kas uzsāk sarunu. Svarīgi ir virzīt sarunu atbilstoši bērna vecumam.

Kādā vecumā un par ko runāt

Foto: Shutterstock

Jau trīs gadu vecumā bērns var uzdot jautājumus "Kā es esmu radies?", "Kāpēc tētis stāv kājās, kad čurā?" Šādā gadījumā ir nepieciešama vienkāršas un patiesas atbildes. Vari izmantot grāmatas, kas ilustrē ķermeņa daļas – arī tad, ja bērns par to nav uzdevis jautājumus. Šis ir labs brīdis, lai paskaidrotu, kas ir pieņemama uzvedība sabiedrībā, mājās, atšķirība starp vēlamu un nevēlamu pieskārienu.

Kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu, viņš jau ir atklājis daudz par to, kā darbojas ķermenis. Tomēr būs nepieciešama informācija par to, kā viņa ķermenis mainīsies pieaugot. Tas ir svarīgi, jo dažām meitenēm mēnešreizes sākas jau astoņu gadu vecumā. Arī zēnam vajadzētu izstāstīt gan par meiteņu mēnešreizēm, gan arī par to, kā viņa ķermenis mainīsies.

Līdz brīdim, kad bērns ir pabeidzis pamatskolu, ieteicams izrunāt, lūk, šīs tēmas:

  • bērna ieņemšana;
  • ko sagaidīt pubertātes un mēnešreižu laikā;
  • romantiskas attiecības, laulības un ilgstošas attiecības;
  • seksuāli transmisīvas slimības, ieskaitot HIV un AIDS;
  • geju un lesbiešu attiecības;
  • kā izvairīties darīt lietas, ko viņi paši negrib darīt un pasargāt sevi.

Šo tēmu pārrunāšana brīdī, kad bērns ir 9-11 gadus vecs, veicinās viņa izpratni par to, kas tiek runāts skolā, televīzijā, grāmatās, žurnālos un internetā, kā arī sagatavos viņus pubertātes vecumam.

Kā tava uzvedība ietekmē bērnu

Pat tad, kad tu neko nesaki, tu bērnam nodod dažādu informāciju par šīm tēmām.

Tava uzvedība ietekmē bērnu ļoti dažādos veidos – sākot ar tavu attieksmi pret kailumu mājās, līdz tavai pieredzi laulībā un attiecībās. Tas nozīmē, ka bērns pamanīs atšķirību starp to, ko tu saki un to, ko tu dari (ja tāda eksistē) – gadu gaitā arvien vairāk.

Dažkārt vecākiem grūtības sagādā īsto vārdu atrašana. Dažās ģimenēs intīmajām ķermeņa daļām tiek izdomāti citādāki vārdi, taču, bērnam kļūstot vecākam, būtu jāiemāca arī atbilstošie vārdi, lai būtu vieglāk saskarties ar dzīves realitāti.

Kādus vārdus labāk lietot un kā atbildēt uz bērna jautājumiem

Foto: Shutterstock

Intīmo ķermeņa daļu un dažādas seksuālās uzvedības aprakstīšanai tiek izmantoti dažādi vārdi – gan medicīniskie termini, gan dažādi apzīmējumi, kas dzirdēti mājās, pie draugiem vai kur citur. Bērns var apmulst par dažu vārdu nozīmi un nesaprast, ka citi no tiem ir aizvainojoši, taču mazi bērni to ātri apgūs, redzot apkārtējo reakciju.

Pilnīgi iespējams, ka tev kā vecākam dažu vārdu lietošana liek justies neērti. Izveido sarakstu ar vārdiem, kas, tavuprāt, attiecas uz intīmajām ķermeņa daļām un seksuālo veselību. Atzīmē vārdus, kas tev radītu grūtības, runājot ar bērnu. Vai ir iespējams tos aizstāt ar kādu citu vārdu? Vai zini slenga terminus šiem vārdiem?

Nav jāatmet savi standarti, taču tu, kā vecāks, esi atbildīgs par savu bērnu. Viņš jebkurā gadījumā šos slenga vārdus apgūs, piemēram, spēļu laukumā, tāpēc labāk par to izrunāties, lai novērstu to lietošanu nevietā, izskaidrojot to nozīmi.

Kā atbildēt uz bērna jautājumiem

Izvairies no pieņēmumiem – pavaicā bērnam, ko viņš jau zina. Tā nav tikai viena saruna – tā būs daļa no tavām attiecībām ar bērnu, kas nemitīgi attīstīsies.

Vecākiem nav vienotas pieejas – tāpēc arī ne vienmēr citu vecāku atbildes derēs arī tev.

Nav iespējams sagatavoties uz pilnīgi visiem jautājumiem.

Atbildei jābūt atkarīgai no bērna vecuma un attīstības stadijas.

Ne vienmēr bērns uzdos jautājumu, ko tu jau gaidi. Viņi sākumā var tevi pārbaudīt, uzdod kaut ko pilnīgi citu. Apdomā atbildi un ieklausies bērnā.

Atceries – tava paša seksuālā dzīve ir privāta, par to nav jāatbild pat uz paša bērna jautājumiem. Ja esi pārāk atvērts, tas var slikti ietekmēt bērnu, padarot viņu noslēgtāku.

Atbildes uz jautājumiem var meklēt arī sava bērna skolā, pārrunāt ar citu bērnu vecākiem vai uzdot jautājumu mūsu karstajā pastā.

Kāpēc vispār par šiem tematiem jārunā

Foto: Shutterstock

Bērni, sākot jau no divu gadu vecuma, uzdod ļoti daudz jautājumu, uz kuriem svarīgi sniegt atbildes. Runāšana un skaidrošana ir svarīga, lai celtu bērna pašnovērtējumu un pašapziņu, sniegtu zināšanas par savu ķermeni un prasmes veidot attiecības ar citiem cilvēkiem. Nerunājot ar bērnu, viņš atbildes meklēs citviet, kas var novest pie pārpratumiem. Daudzi vecāki jūtas neērti, runājot par sensitīvām tēmām ar bērniem, taču labāk ir sākt pamazām jau agrā vecumā. Tādā veidā būs vieglāk runāt vēlāk, kad bērni kļūst vecāki.

Bērniem vajag palīdzību, lai:

  • apzinātos savu ķermeni;
  • attīstītu spēju sevi novērtēt;
  • pasargātu sevi;
  • iemācītos respektēt atšķirības;
  • iemācītos sadzīvot ar pārmaiņām jūtās un attiecībās.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!