Foto: Shutterstock
Pasaules iepazīšanu mazulis sāk, vēl atrodoties mammas puncī. Viņš daudz ko redz, dzird un sajūt. Pārsteidzoši vai ne?

Portāls "Cālis" piedāvā iepazīties ar astoņiem visinteresantākajiem faktiem par mazuļa dzīvi līdz lielās pasaules iepazīšanai.

Ko mazulis dzird

Jau 26. grūtniecības nedēļā mazulis labi atšķir dažādas skaņas. Viņš reaģē uz mammas un tēta balsi, un mūziku. Tā kā jau sen atklāts, ka bērniņš mammas puncī visu dzird, speciālisti iesaka ar viņu runāties, dziedāt, pat ja tev šķiet, ka to neproti. Mazulim nav svarīgi, cik pareizi pratīsi izdziedāt notis, viņam gribas dzirdēt mammas balsi. Zināms arī, ka tieši klasiskā mūzika nomierina mazuli, bet ritmiska – sniedz modrumu. Plašāk par mazuļa un topošās mammas sajūtām šajā grūtniecības nedēļā lasi "Cālis.lv" grūtniecības kalendārā.

Ja pēdējā trimestra beigās mazulis dzemdē atrodas "pareizajā" pozā – ar galviņu uz leju, viņš lieliski dzird apkārtējās pasaules skaņas. Mazulim var paātrināties sirds ritms, ja mamma atrodas kādā trokšņainā vietā, vēsta portāls "Mama-likes". Ap 30. grūtniecības nedēļu daudzi bērni kļūst īpaši aktīvi vakaros no pulksten 20 līdz 23, bet to jau būsi pamanījusi pati, – kad mazais guļ un kad sveicina savus topošos vecākus. Sarunājies ar mazo, viņš ļoti labi tevi dzird! Bērniņš turpina pieņemties spēkā un gudrībā, jo arī viņa galvas smadzenes turpina attīstīties, bet plašāk par šo periodu lasi te.
Foto: Shutterstock

No septītā grūtniecības mēneša bērns dzird mammas organisma skaņas – asins riņķošanu, sirdspukstus, gremošanas trakta darbību.

Ko mazulis redz

Mazuļa actiņas pilnībā atveras tikai pēc piedzimšanas, bet dzemdē viņš jau spēj uztvert gaismu un savdabīgi uz to reaģēt. Tas, cik tālu (ap 20–25 cm) viņš redzēs tūlīt pēc piedzimšanas, cieši saistīts ar to, cik tālu viņam ir iespējams redzēt, atrodoties mātes vēderā.

Vairums mazuļu, ja uz mammas punča krīt tieši saules stari, ar rociņām aizsedz actiņas vai novēršas. Šāda reakcija dažreiz tiek pamanīta, veicot ultrasonogrāfisko izmeklēšanu.

Ko mazulis jūt

No 10. grūtniecības nedēļas mazulis sāk just garšu. Viņš kļūst par īstu gardēdi: pamēģina augļūdeņus un pasūkā īkšķi, bet kā liecina grūtniecības kalendāra 28. nedēļas apraksts, tas, ko tu ēd, bērnam arī piedzimstot un paaugoties var garšot, jo viņš būs pieradis pie šādām garšām.

No 10. grūtniecības nedēļas mazulim parādās taktilās sajūtas – viņš spēj sajust pieskārienus savam ķermenim, vēsta "Mama-likes".
Foto: Shutterstock

No 24. grūtniecības nedēļas mazulis sāk sajust sāpes, tieši tāpat, kā pieaugušie. Interesanti, ka ap šo laiku mazulis uz taviem pieskārieniem var atbildēt ar kustībām.

  • Vēl citas gana interesantas un pārsteidzošas lietas par to, kā jūtas un kā uzvedas bērniņš mammas puncī, atradīsi "Cālis.lv" un Rīgas Dzemdību nama speciālistu veidotajā grūtniecības kalendārā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!