Foto: Shutterstock
Piecu veidu dārzeņi un augļi katru dienu – zelta noteikums, ko dietologi iesaka ievērot attiecībā uz bērnu ēdināšanu. Taču to paveikt bieži vien ir visai grūti, jo mazais gardēdis muti tur ciet kā cietoksni, lai tikai neapēstu neko no tā, ko mamma uzstājīgi viņam grib iemānīt.

Pacenties izvairīties no liekām emocijām: augļi un dārzeņi ikdienā – tā ir norma, taču bērns to pieņem, ja vien vecāki paši neradīs biedējošu atmosfēru. Ja bērns neēd, nedramatizē situāciju. Nav vērts bērnam kategoriski parādīt, ka tu pārdzīvo viņa sliktās apetītes dēļ. Viņš tūliņ sapratīs, ka šis ir lielisks iemesls, kā manipulēt ar vecākiem. Nelūdzies, nepacel balsi un nedusmojies. Pusdienas – tās ir pusdienas, nevis cirka arēna vai atrakciju parks, norāda uztura speciālisti "Parents".

Saki: "Šodien šīs ir mūsu pusdienas" – un nepadodies. Ja kaut kas paliek uz šķīvja, nerāj bērnu, neliec izēst visu un nepiedāvā viņam kaut ko citu vietā. No bada neviens nav nomiris, ja galds ir pilns. Nesaki: "Tas ir veselīgi". Bērnam šis nav arguments, jā, un arī daudziem pieaugušajiem tāpat. Saki, ka tas ir garšīgi. Pati ēd dažādus augļus un dārzeņus kopā ar bērnu, neaizmirstot tos paslavēt. Vecāku piemērs vienmēr ir lipīgs. Ja tu pati neēd puķkāpostus vai burkānus, kādēļ gan, lai to darītu tavs bērns?

Foto: Shutterstock

Zināms, ka vecumā no četriem līdz septiņiem gadiem tikai viens bērns no četriem uzreiz piekrīt pagaršot jaunu produktu. Pārējie bieži vien ēdienu izspļauj, atgrūžot šķīvi malā. Lai bērns savā ēdienkartē iekļautu kādu jaunu dārzeni, nereti viņam nākas to piedāvāt pat astoņas reizes. Ir svarīgi atcerēties, ka garšas izjūta ir cieši saistīta ar galvas smadzeņu darbību.

Bērnam pieaugot, viņam veidojas sava veida garšu "bibliotēka". Tur glabājas gan pozitīvā, gan arī negatīvā informācija par visdažādākajiem produktiem.

Bērnam pieaugot, viņam veidojas sava veida garšu "bibliotēka". Tur glabājas gan pozitīvā, gan arī negatīvā informācija par visdažādākajiem produktiem. Ja brīdī, kad mazulim tiek piedāvāts jauns produkts, viņš slikti jūtās vai ir piedzīvojis kādu psiholoģiski satraucošu situāciju, tad galvas smadzenes šo negatīvo asociāciju fonā jauno produktu var uztvert kā negaršīgu. Tā rezultātā – atteikšanās pagaršot jauninājumu, turklāt uz ilgu laiku. Te tieši laikā ir dietologu rekomendācijas – jaunus produktus piedāvāt tikai veselam bērnam, kuram tobrīd ir labs garastāvoklis.

Un nepakļaujies vienveidībai – ja tu zini, ka bērns labi ēd burkānus un ķirbi, tas nenozīmē, ka dārzeņu sarakstu viņa ēdienkartē nav vērts papildināt. "Nemīlamiem" dārzeņiem uz galda ir jāparādās divas trīs reizes nedēļā. Eksperimentē ar ēdieniem un dārzeņu dažādību tajos. Bieži vien lielu lomu spēlē arī fakts, kā ēdiens tiek pasniegts. Ņem vērā faktu, – ja ierastais dārzenis, kuru bērns līdz šim ēdis pa gabaliņiem, tagad pārvērties biezenī, pastāv iespēja, ka viņš to neēdīs.
Dod bērnam visu pa drusciņai. Orientējies uz bērna gaumi nevis savu. Jaunas garšas ievies pa mazmazītiņām porcijām.

Lai bērni paši palīdz izvēlēties dārzeņus un augļus, ko iegādājies veikalā. Tā viņi uzzinās, kā dārzeņi izskatās – tik atšķirīgi veikala plauktā un uz šķīvja. Biežāk ar bērnu dalies savos novērojumos par kādiem ēdieniem – kurš bijis ass, kurš skābs, ciets, mīksts, bet nevis vienkārši – patīk vai nepatīk. Paspēlē spēli "Uzmini nu: lai bērns ar aizsietām acīm pagaršo kādi pazīstamu augli vai dārzeni un uzmin, kas tas ir".

Foto: PantherMedia/Scanpix

Laiku pa laikam pieradini bērnu arī pie ēst gatavošanas un ēdienu dekorēšanas no dārzeņiem – šeit fantāzijai robežu nepastāv!

10 vienkārši veidi, kā ēdienkartē nemanāmi iekļaut dārzeņus un augļus

  • Gatavojot kotletes vai frikadeles, maltās gaļas masai pievieno sarīvētus kabačus, burkānus, kartupeļus un sīpolus. Tieši tāpat var izmantot auzu pārslas, izmērcētu pilngraudu maizi un ķiplokus.
  • Mērces – lielisks veids, kā dažādot dārzeņu sortimentu ēdienkartē. Gatavo mērces, izmantojot burkānu, tomātu, ķirbju biezeņus.
  • Cep mafinus un pīrādziņus ar augļu biezeņiem, sarīvētiem burkāniem vai cukīni, ar batāšu, ķirbju, plūmju vai banānu biezeņiem.
  • Paslēp sīki sagrieztus vai sarīvētus dārzeņus zem siera gabaliņa vai cepot picu.
  • Eksperimentē ar krāsām, ar dārzeņu un graudaugu produktu dažādību, piedāvājot ēdienus kēksu, pīrāgu veidā.
  • Launagā, piemēram, bērnam pagatavo sendviču ar svaigu gurķi, saldo piparu, rīvētu burkānu un salātlapām.
  • Ja mājās ir pieejams, izmanto īpašo dārzeņu rīvi, lai svaigus dārzeņus varētu pasniegt daudz pievilcīgākā izskatā nekā vienkārši ripiņās vai šķēlītēs sagrieztus.
  • Nedrīkst nenovērtēt svaigus burkānus un bulgāru piparus: turi tos uz galda pieejamā vietā visu dienu – bērniem noteikti kādā brīdī gribēsies paņemt pa gabaliņam šo dārzeņu.
  • Neaizmirsti par garšaugiem. Baziliks, piemēram, jebkurai dārzeņu zupai piedos pikantumu. Pētersīļi, estragons, dilles būs labas garšvielas salātiem no svaigiem dārzeņiem. Gatavo augļu-dārzeņu smūtijus, pievienojot dažas tējkarotes jogurta un nosauc tos par piena kokteiļiem.
  • Sagriez uz liela šķīvja dažādus augļus un pievieno tiem zefīra gabaliņus. Augļus vari piedāvāt visas dienas garumā – sagriez uz šķīvja lielākiem gabaliem, lai bērns tos var paņemt ar roku vai dakšiņu, kā viņš vēlas. Pagatavo no augļiem biezeni, pievieno nedaudz to sulu un sasaldē. Varianti ir dažādi, tev vien jābūt izdomai!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!