Foto: F64
Kopumā astoņos uzņēmuma "Kindercatering" apkalpotajos bērnudārzos saslimšana ar salmonelozi konstatēta jau 31 bērnam, trešdienas, 14. septembra, vēsta Latvijas Radio.

Kā vēsta LTV raidījums “Panorāma”, šobrīd uzņēmums aizvēris virtuvi, kurā gatavota pārtika, un pārcēlis ražošanu uz citu vietu, līdz būs zināms, kas izraisījis salmonellu. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šobrīd stingri uzrauga ēdiena gatavošanu arī jaunajās telpās.

Piektdien, 16. septembrī, būs zināma laboratorijas atbilde, kurš produkts, iespējams, izraisījis inficēšanos.

Sarunā ar LTV, uzņēmuma pārstāvji atzīst, ka pārtikas apstrādes tehnoloģijās nekādas izmaiņas pēdējo piecu gadu laikā nav notikušas. Arī ēdiena temperatūra mērīta, gan iepildot traukos prom vešanai, gan brīdī, kad dārziņā traukus atver. Ēdienus no olām, vistas un cūkgaļas uzņēmums negatavo.

“Kindercatering” finansists Oskars Blumbergs stāstīja, ka olas iepērk no viena uzņēmuma, vistas gaļu no vairākiem, bet to nosaukumus viņš nevēlējās atklāt, lai neceltu lieku ažiotāžu.

Pārtikas un veterinārā dienesta Rīgas pilsētas pārvaldes vadītāja Ina Šubina pastāstīja, ka inspektori stingri uzrauga arī ēdiena gatavošanu jaunajās telpās.

Kā informē LTV, Pārtikas un veterinārā dienesta eksperti “Kindercatering” virtuvē pārbaudi veikuši arī dienu pirms izskanēja informācija par saslimšanu. Esot bijuši vien nebūtiski pārkāpumi, bet salmonella nav atklāta.

“Tieši vienu dienu pirms tam mums bija PVD un mēs pat teicām – nu, ņemiet tos paraugus! Nu, neņēma!” stāsta “Kindercatering” finansists Oskars Blumbergs.

Šobrīd uzņēmums sadarbojas ar dienestu, jo pēc iespējas ātrāk vēlas noskaidrot, kas izraisīja saslimšanu. Ar baktēriju inficēt ēdienu var jebkurā posmā, gan gatavojot, gan pārvedot, gan dalot porcijas.

Pārtikas un veterinārais dienests sola septembrī un oktobrī inspicēt virtuves skolās un bērnudārzos.
Jau ziņots, ka Pārtikas un veterinārais dienests 13. septembrī Rīgā atklājis pārkāpumus privātā pirmskolas ēdinātāja uzņēmumā SIA "Kindercatering", turklāt vairākiem bērniem arī konstatēta salmoneloze. Sākotnēji, veicot pārbaudes un sadarbojoties ar epidemiologiem, noskaidrots, ka ir konstatēti 24 gadījumi ar klīniskām salmonelozes pazīmēm, no kuriem 16 ir laboratoriski apstiprināti saslimšanas gadījumi. Tagad saslimušo skaits ir pieaudzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!