Foto: Shutterstock
ASV un Austrālija ir visdārgākās valstis pasaulē, kurās laist pasaulē mazuli, šādus datus apkopojis un publicējis autoru kolektīvs no medicīnas žurnāla "The Lancet".

Pētnieki salīdzinājuši dzemdību pakalpojuma cenas 14 valstīs un secinājuši, ka visdārgāk laist pasaulē mazuli ir ASV. Piemēram, ASV ķeizargrieziena operācija maksā 15 500 ASV dolārus (13 662 eiro), bet dabiskās dzemdības – 10 232 ASV dolārus ( 9018 eiro). Otro vietu šajā ziņā ieņem Austrālija, kur ķeizargrieziena operācija izmaksā 10 500 ASV dolārus (9255 eiro) (šajā valstī gan ir sava naudas valūta – Austrālijas dolāri, taču salīdzinājums ir ASV dolāros), bet dabiskās dzemdības – 6 775 dolārus (5971 eiro).

Pētnieki atzīmē, ka augstās medicīnisko pakalpojumu cenas, kas saistītas ar grūtniecību un dzemdībām, attīstītajās pasaules valstīs ir saistītas ar to, ka tur daudz tiek domāts un pievērsta īpaša uzmanība, lai samazinātu māšu un bērnu mirstību. Par kvalitāti un drošību nākas maksāt, turklāt ar gadiem – arvien vairāk un vairāk, jo pakalpojumu klāsts, kas tiek piedāvāts topošajām mammām, nemitīgi tiek paplašināts un attiecīgi arī to cenas aug.

Kā uzsver pētījuma autori, lielākā daļa šo bagāto valstu sieviešu, neatkarīgi no tā, kā noritējusi viņu grūtniecība, izvēlas dzemdēt klīnikās, pat tad, ja dzemdībām netiek paredzēti nekādi sarežģījumi.

Latvijā katra dzemdību iestāde nosaka savas maksas pakalpojumu cenas. Tā, piemēram, Rīgas Dzemdību namā plānota ķeizargrieziena operācija pēc pacientes pieprasījuma izmaksā 3000 eiro, dzemdības ūdenī bez individuālās dzemdību aprūpes līguma – 200 eiro, bet dzemdības ūdenī, slēdzot individuālās dzemdību aprūpes līgumu ar vecmāti vai ārstu – attiecīgi 550 vai 700 eiro. Par vaginālām jeb dabiskām dzemdībām jāmaksā nav, bet maksas pakalpojums tas ir tad, ja stacionārā dzemdēt ierodas ārvalstnieces vai bezvalstnieces. Viņām dabiskas dzemdības Rīgas Dzemdību namā izmaksās 700 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!