Foto: Publicitātes attēls

Ir pagājis mēnesis kopš Vinetai Grigāne-Drandei, mammai nepilnus četrus gadus vecajam dēlam, kurš ir bērns ar īpašām vajadzībām, turklāt nestaigājošs, policisti Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) teritorijā pie automašīnas stikla, līdzās invaliditātes kartei, atstāja kvīti par 30 eiro soda naudas piemērošanu, jo auto atstāts nepiemērotā vietā.

Un mēneša laikā ir notikušas ievērojamas izmaiņas – sods mammai ir atcelts un arī autostāvvietu skaits cilvēkiem ar īpašām vajadzībām slimnīcas teritorijā ir četrkāršojies.

Pirms mēneša…

"Invalīdu stāvvieta slimnīcas teritorijā ir vesela viena, tā pati aiz tā sauktā "ķieģeļa" jeb zīmes "Iebraukt aizliegts". Vakardien tur stāvēja pat divas mašīnas, kaut vieta paredzēta vienai. Tātad, lai apstātos, jāmeklē cita vieta. To arī atradu: ejā uz vecāku māju, garām rotaļu laukumam, kur sākumā ir apmale, kas tālāk turpinās gar pašu ēku, līdz ar to kustībai gan gājēji, gan braucēji izmanto nelielo celiņu. Noliku auto tā, lai tas nav zālē un nevienam netraucē, jo es nevaru savu bērnu atnest pāri visai teritorijai no vārtiem, vienkārši fiziski to vairs nevaru. Atnākot uz mana vējstikla, līdzās invalīda stāvvietas kartei bija lepna 30 eiro soda kvīts. Stāvot uz ietves!

Rūgtums paliek. Šajā vietā, šajā laikā atrados vistiešākajā veidā sava bērna invaliditātes dēļ un viņa vajadzību spiesta. Šī vieta ir slimnīca! Un šī rīcība ir cinisms, nekas vairāk... No sirds novēlu cienījamam tautas kalpam inspektoram Artūram Mitutim izbaudīt to laimi: gadiem sāpošu muguru nest kādu smagi slimu tuvinieku pa trepēm, teritorijām, ceļiem... Tiešām novēlu! Atceros sen bērnībā ābecē lasītu stāstu par Ilzīti, kas māmiņai teica, ka vecā tante autobusā sēž viņas vietā, jo tur rakstīts: mammām ar bērniem. Kundze, šķiet, atbildēja: "Lasīt tu esi iemācījusies, bet ar to vien dzīvē ir par maz…" tā pirms mēneša Vineta rakstīja savā Facebook profilā.

Tagad...

Nu Vinetas sociālās vietnes profilā parādījies jauns ieraksts, kas nes daudz vairāk pozitīvo ziņu.

"Tā kā daudzi jautā, kā attīstījusies mana sāga ar transporta soda kvīti Bērnu slimnīcas teritorijā, varu teikt, ir pagājis mēnesis, taču izmaiņu ir daudz!

1) Sods man ir atcelts. Atcelts tas ir arī otrai ģimenītei, kas likuma priekšā "noziedzās" tāpat kā mēs. Starp citu, arī tajā bija cilvēki ar īpašām vajadzībām, vienīgi savu karti logā nebija ielikuši. Paldies policijai par sapratni.

2) BKUS teritorijā saskaitīju astoņas stāvvietas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Vēl pirms mēneša bija tikai viena. Kā izrādās, problēmu varēja atrisināt dažu nedēļu laikā un laikam jau tomēr stāvvietu skaits nav pakārtots gultasvietu skaitam, kā izteicās BKUS pārstāvji.

3) Jau dažas dienas pēc pirmā sižeta televīzijā no BKUS teritorijas sānceliņiem pazuda daudzas "Iebraukt aizliegts" zīmes. Saskaitīju vismaz četras. Tas nozīmē, ka krietni paplašinājies apmeklētājiem pieejamo stāvvietu skaits. Citādi vienu brīdi šķita, ka katram korpusam, ko atjauno, klāt piebraukt drīkst tikai darbinieki.

4) Nedēļu pēc šīs epopejas slimnīca Facebook kontā beidzot ielika savu teritorijas plānu ar kartēm un stāvvietām, kas noder visiem bērnu vecākiem. Gribas teikt, ka sen bija laiks.

Prieks par pozitīvām pārmaiņām, ko šī situācija raisīja, vienīgi žēl, ka šīs labās pārmaiņas sākas tikai pēc tam, kad tika sacelta jezga visas valsts mērogā. Taču, izrādās, ja gribam, mēs varam izdarīt daudz! Un tam nevajag ne miljonus, ne valsts iepirkumus.

Paldies visiem, kas šīs pārmaiņas veicināja, paldies tiem, kas mūs atbalstīja un paldies veselajam saprātam, kas beigās tomēr uzvarēja!"

Slimnīca mēneša laikā izveido papildu autostāvvietas cilvēkiem ar kustību traucējumiem

BKUS teritorijā kopumā ir 290 vietas, kur novietot automašīnas. Šobrīd slimnīcas teritorijā ir izveidotas jau deviņas autostāvvietas cilvēkiem ar kustību traucējumiem, turklāt, to skaitu ir paredzēts vēl nedaudz palielināt, portālam Cālis.lv sacīja BKUS pārstāve Daiga Rauba.

Ar teritorijas plānu interesenti var iepazīties slimnīcas mājaslapā.

Bērnu slimnīcas vēsturiskais ēku izvietojums diemžēl neļauj izveidot lielu skaitu automašīnu stāvlaukumu pie ēkām ar lielu pacientu plūsmas intensitāti, līdz ar to ne vienmēr ir iespējams auto nolikt tik tuvu ēku ieejām, cik varētu vēlēties, un dažkārt ir jāveic kāds ceļa posms ar kājām. Lai šo procesu atvieglotu bērniem ar īpašām vajadzībām un kustību traucējumiem, pie iebraukšanas vārtiem (no Vienības gatves puses) pieejams ratiņkrēsls, tāpat tos iespējams saņemt, arī piebraucot pie Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļas.

Bērnu slimnīcā norit autostāvvietu apsekošana un datu apkopošana, lai uzlabotu auto pārvietošanās un novietošanas iespējas. Lielāks autostāvvietas laukums atrodas pie vārtiem, izbraucot no teritorijas, kā arī parka pusē. Tāpat automašīnas bez maksas var atstāt arī ārpus slimnīcas teritorijas.

Ja, iebraucot teritorijā, kādam rodas neskaidrības, aicinām apmeklētājus uzdot jautājumus apsardzei, kas palīdzēs atrast vietu, kur novietot auto, tā Rauba.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!