Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) saņem jaunu masu spektrometrijas sistēmas iekārtu, kas dos iespēju noteikt diagnozi pēc iespējas ātrāk un precīzāk. Ar šīs ierīces palīdzību ātrāk varēs diagnosticēt sepsi, meningītu, limfodenīdu, pneimoniju, difteriju un citas slimības.

Ierīci slimnīcai sarūpējis Pētera Avena labdarības fonds "Paaudze" un "Rietumu Bankas labdarības fonds", bet arī pati slimnīca piedalījusies ar nelielu līdzfinansējumu, informēja slimnīcas pārstāve Vita Šteina.

Gada laikā Bērnu slimnīcā nonāk vairāki simti bērnu, kuru saslimšanas izraisījuši dažādi mikroorganismi. Lai operatīvi veiktu šo slimību diagnostiku un savlaicīgāk varētu sākt efektīvu antibakteriālo terapiju, nepieciešams mūsdienīgs mikrobioloģiskais analizators.

Pašreiz Bērnu slimnīcā esošajai ierīcei ir nepieciešams ilgāks laika posms, lai noteiktu mikroorganismu bioķīmiskās īpašības, pēc kurām tiek diagnosticēta saslimšana. Kopējais nepieciešamais laiks var sasniegt pat 72 stundas un atsevišķos gadījumos pat vairāk. Ātrums ir ļoti svarīgs lipīgu slimību gadījumos, kad pastāv draudi arī citu pacientu drošībai. Jaunās ierīces ātrums, no mikroorganisma kultūras sagatavošanas līdz pat rezultāta iegūšanai, ir vien 10 minūtes.

Jaunais "Maldi–TOF" mikrobioloģiskais analizators spēj noteikt arī plašāku mikroorganismu spektru, kas līdz šim ar Bērnu slimnīcas resursiem nebija iespējams. Jāpiebilst, ka analizatora priekšrocības jutīs ne tikai pacienti, bet arī slimnīca un ārsti, jo tas būtiski samazinās izmaksas, bet brīvi pieejamā pasaules datubāze sniegs iespēju piekļūt plašiem starptautisko pētījumu datiem.

"Bērnu slimnīcas Laboratorijai mikrobioloģijas jomā bija iespēja veikt Bruker "Maldi-TOF" aprobāciju, trīs mēnešus izmantojot iekārtu ikdienas darbā. Šajā laikā saņēmām neskaitāmas pozitīvas atsauksmes no intensīvās terapijas, ķirurģijas, neonatoloģijas, onkohematoloģijas, infekciju un citām slimnīcas nodaļām," stāsta Irina Grāve, Laboratorijas vadītāja vietniece mikrobioloģijas jomā.

"Ierīce ir ļoti nepieciešama infekciju slimību noteikšanai bērnu onkoloģijā un intensīvajā terapijā, jo būtiski paātrina infekciju diagnostiku, tādējādi ļaujot daudz savlaicīgāk uzsākt mērķtiecīgu ārstēšanu, ietekmējot kritiski slima bērna slimības iznākumu!" atzīst Bērnu slimību klīnikas vecākā ārste, hematoonkoloģe Žanna Kovaļova.

Ierīces kopējā vērtība ir 170 000 eiro, no kuriem Pētera Avena labdarības fonds "Paaudze" sedz 60 000 eiro, "Rietumu Bankas labdarības fonds" – 60 000 eiro, savukārt, atlikušo summu sedz BKUS finansējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!