Foto: Shutterstock

Lai gan pastāv viedoklis, ka imunitāte jāstiprina jau vasarā, arī tagad to var pagūt. Piedāvājam pediatra ieteikumus par vēlamo diētu tava mazuļa imunitātes stiprināšanai un sezonas augļa - apelsīna - pozitīvajām īpašībām veselības nostiprināšanai.


Vitamīniem bagāta pārtika

Foto: AFP/Scanpix

Barojiet mazuli ar produktiem, kas satur A (burkāni, ķirbji, olas, sviests, siers, aknas), B (rudzu maize, kviešu asni, putraimi, piena un gaļas produkti, jūras veltes, raugs) un C vitamīnus (svaigi dārzeņi un augļi).

Bifido produkti

Bifido produkti


Ik dienu bērna ēdienkartē iekļauj kādu bifido produktu - kefīru, jogurtu. Tie palīdzēs atjaunot šo baktēriju līdzsvaru organismā un stiprinās organisma aizsargspējas.

3. Dabas veltes

Dabas veltes

Foto: Shutterstock

Vēlams jau vasaras beigās, kamēr saaukstēšanā sezona nav sākusies, sākt dot mežrozīšu un jāņogu dzērienu, liepziedu un kumelīšu tējas, žāvētos augļus - tumšās rozīnes, melnās plūmes, aprikozes. Tikai jāraugās, lai nav pārmērību. Devas jāsamēro ar bērna vecumu un iespējamām alerģiskām reakcijām.

4. Zivju eļļa

Zivju eļļa


Īsts atradums bieži slimojošiem bērniem ir zivju eļļa. Tas ir unikāls minerālvielu, vitamīnu un nepiesātināto taukskābju avots. Tikai stingri jāievēro norādes par ikdienas devām. 

5. Krūtsbarošana

Krūtsbarošana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Mātes piens ir vislabākais imunitātes stiprinātājs mazuļiem līdz sešu mēnešu vecumam. Ar mātes pienu bērns saņem imunitāti pret dažādām slimībām.

Apelsīni

Apelsīni


Kāpēc jāēd apelsīni? Tie palīdz cīnīties ar vīrusies, stiprina imunitāti, uzlabo apetīti un gremošanas sistēmu kopumā, normalizē sirds-asinsvadu sistēmas darbību, attīra organismu no toksīniem, ļoti derīgi anēmijas slimniekiem, kā arī endokrīnās sistēmas slimniekiem.

Pirmā reize

Citrusaugļi ir ļoti spēcīgi alergēni, tādēļ, kas nolem pirmo reizi tos piedāvāt mazulim, jābūt uzmanīgiem pat tad, ja līdz tam tavam mazulim nekādas alerģiskas reakcijas nav novērotas. Sākot no bērna astoņu vai deviņu mēnešu vecuma var sākt piedāvāt apelsīnu sulu. Bet apelsīna šķēlīti labāk bērnam dot tikai pēc viena gada vecuma. Sākumā bērnam vajadzētu iedot tikai pavisam mazu gabaliņu apalsīna, jo alerģija var izpausties pat no niecīgākā gabaliņa apēšanas.

Apelsīnu sula ļoti labvēlīgi ietekmē arī kaulu sistēmu, jo palīdz saglabāt organismā kalciju, kas savukārt regulē bērna augšanu.

Kad bērniņš jau paaudzies, tad labāk izvēlēties svaigu apelsīnu, jo pēc termiskas augļu apstrādes tiek zaudēts liels daudzums vitamīnu.

Avots: "Vesels mazulis" (izd. "Toloka").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!