Foto: LETA
Divus gadus vecais bērns miris stundu pēc īslaicīgas anestēzijas pielietošanas. Viņa dzīvību mēģināja glābt reanimatologs, bet diemžēl tas neizdevās.

Kā informē Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas preses pārstāve Daiga Rauba, pacientam tika veikta ārstnieciska procedūra standarta īslaicīgā vispārējā anestēzijā, pēc kuras bērns stabilā stāvoklī un jau sākot mosties, kopā ar vienu no vecākiem tika pārvietots uz palātu tālākai ārstēšanai.

Sākotnēji problēmas konstatētas netika. Stundu pēc manipulācijas māte izsauca personālu, jo bērns bija bez dzīvības pazīmēm, nekavējoties tika uzsākti reanimācijas pasākumi. Diemžēl bērnu reanimatologiem neizdevās glābt. Traģiskā nelaime notika 15. augustā.

Tikmēr 16. augustā Bērnu slimnīcā izveidota Pacientu drošības gadījumu izskatīšanas grupa, kas veiks gadījuma analīzi un ekspertīzi notikušajam nelaimes gadījumam, kura laikā neskaidru iemeslu dēļ bērnam sākās nopietni veselības sarežģījumi un ārstiem neizdevās glābt viņa dzīvību.

Pacientu drošības gadījumu grupā iesaistīti Pacientu drošības sistēmas, anestēzijas, ķirurģijas un aprūpes speciālisti, kā arī virsārsti.

Izvērtēšana tiek organizēta atbilstoši starptautiski pieņemtajai kārtībai par negadījumu izskatīšanu slimnīcās, ievērojot tā sauktās Pamatcēloņu analīzes metodi, kas ne tikai noskaidro notikušā cēloņus, bet arī pārskata iespējamos riskus, slimnīcas iekšējos procesus, noteikumus, kārtības, resursus, darba organizēšanas jautājumus, vecāku informēšanas procesu, pacientu aprūpes standartus, jo īpaši, pēc augsta riska manipulācijām, kā arī nosaka tādas rīcības un papildu aizsargmehānismus, lai līdzīgs negadījums neatkārtotos.

Precīzai apstākļu noskaidrošanai svarīgs būtu autopsijas slēdziens. Slimnīca respektēs likumisko pārstāvju viedokli šajā jautājumā.

Līdzīgus gadījumus citās valstīs slimnīcu praksē izvērtē no 30 – 45 dienām. BKUS Pacientu drošības gadījumu izskatīšanas grupa darbu sākusi un plāno pabeigt mēneša laikā, uzsvēra Rauba.

Slimnīcas vadība un personāls izsaka visdziļāko līdzjūtību bērna vecākiem, ģimenei un tuviniekiem.

Jau vēstījām, ka Bērnu slimnīcā mirušais divus gadus vecais bērns sākotnēji saņēmis neatliekamo medicīnisko palīdzību Vidzemes slimnīcā, kur bija nonācis pēc tam, kad mājās bija applaucējies ar karstu kafiju. Šādu informāciju dežūrējošam ārstam bija sniegusi bērna mamma.

Vidzemes slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Benita Brila pastāstīja, ka bērns bija nonācis slimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā, kur dežūrējošais ārsts viņam sniedzis pirmo palīdzību. Novērtējot situāciju, ārsts sazinājies ar Bērnu slimnīcu Rīgā, un jau aptuveni pēc pusstundas bērns pārvests uz galvaspilsētu. Plašāku informāciju Brila nesniedza.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!