Foto: Shutterstock

Sieviete kādā no grūtniecības trimestriem var justies lieliski, bet citā slikti, vai otrādi. Ja topošā māmiņa cieš no hroniskas gremošanas orgānu slimības, reizēm grūtniecības laikā tā var saasināties. Par gremošanas sistēmas problēmām un ieteicamo rīcību stāsta "iVF Riga Cilmes šūnu centrs" speciālisti.

Pirmajā grūtniecības trimestrī grūtnieces var piedzīvot nelabumu, kas reizēm var būt visai izteikts – līdz pat nepārtrauktai vemšanai, īpaši no rītiem. Vemjot sieviete zaudē daudz šķidruma, kam seko ķermeņa masas zudums. Dienas otrajā pusē, kad kļūst vieglāk, jau ir iespējams ēst un dzert.

Ēd bieži, lēni un mazām porcijām, kā arī uzkod starp ēdienreizēm, lai kuņģis nevienā brīdī nebūtu pavisam tukšs.

Reizēm ir sastopami arī smagāki gadījumi, kad jādodas uz slimnīcu un šķidrums jāpapildina intravenozi, lai nomierinātu vemšanas lēkmes. No vemšanas sievietei bieži sākas sāpes vēdera dobumā, kā arī dedzināšanas sajūta. Skābais kuņģa saturs kopā ar kuņģa sulu kairina barības vada un mutes gļotādu.

Otrā trimestra sākumā hormonu svārstības pierimst un vairums sieviešu jūtas labāk. Šis trimestris tiek uzskatīts par brīnišķīgāko periodu gaidību laikā. Par svara zudumu nevajadzētu satraukties – svars atgriezīsies un palielināsies, uzlabojoties pašsajūtai un apetītei.

Lai stimulētu siekalu sekrēciju, pakošļā citrona miziņu vai košļājamo gumiju.

Ja vemšana ir smaga un noved sievietes organismu līdz pilnīgam fiziskam un garīgam izsīkumam, ir jānoskaidro tās iemesli. Šis grūtniecības izraisītais simptoms pāriet pēc 13. – 16. grūtniecības nedēļas.

Izvairies no trekniem, asiem un skābiem ēdieniem, šokolādes, garšaugiem un, protams, tāda ēdiena, kura aromāts izraisa nelabumu.

Cits bieži sastopams simptoms ir gastroezofageālais atvilnis, kas izpaužas grūtniecības otrajā pusē – visbiežāk tās beigās, kad palielinātā dzemde sāk spiest uz kuņģi un citiem iekšējiem orgāniem. Grūtniece sajūt grēmas, dedzinošu sajūtu aiz krūšu kaula un skābuma sajūtu mutē, kas visbiežāk izpaužas, guļot vienā stāvoklī vai noliecoties.

Konsultējoties ar ārstu, var lietot zāles pret atvilni, kuras efektīvi slāpē simptomus: iestrēguša kumosa sajūtu kaklā, klepu, grēmas utt.

Reizēm grēmas ir tik spēcīgas, ka grūtniecei visa nakts ir jāpavada pussēdus. Guli gultā ar 15 līdz 20 centimetru paceltu galvgali. Neēd 1 līdz 2 stundas pirms gulētiešanas, ieteicams būtu kādu laiku pastaigāt, ļaujot kuņģa saturam evakuēties zarnu traktā.

Vairāk par grūtniecības norises īpatnībām dažādos trimestros, kas ir jāievēro un no kā ir jāizvairās gaidību laikā, kā sagatavoties dzemdībām, kādas ģenētiskās analīzes var būt noderīgas topošajai māmiņai gaidību laikā un bērniņam, un par citām aktuālām grūtniecības tēmām topošās māmiņas varēs uzzināt "Rudens ballītes" pasākumā, kuru organizē "iVF Riga Cilmes šūnu centrs" sadarbībā ar modes un izklaides centru "Rīga Plaza". Seminārs notiks 26. septembrī pulksten 11 pie veikala informācijas centra.

Nākamais seminārs plānots 31. oktobrī, kad tiks runāts par ģimenes dzemdībām un partnera lomu tajās, bet 28. novembra semināra tēma ir "Pirmās dienas mājās kopā ar mazuli".

"Mazuļa ienākšana ģimenē ir priecīgs un reizē arī atbildīgs notikums. Jaunajiem vecākiem var rasties arī pilnīga neziņa un nepieciešama palīdzība ar dažādiem padomiem. Tāpēc mēs vēlamies ar šo semināru palīdzību sniegt atbildes uz grūtniecēm svarīgiem jautājumiem gaidību laikā," uzsver "iVF Riga" klīnikas ginekoloģe-dzemdību speciāliste-reproduktoloģe Dr.Irina Kovaļova.

Visas māmiņas pasākuma laikā saņems pārsteigumus un varēs piedalīties dāvanu izlozē, kas notiks semināra beigās. Pēc dāvanu izlozes visām dalībniecēm būs lieliska iespēja uzdot jautājumus speciālistiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!