Foto: Publicitātes attēls

Latviešu vijolniece Eva Bindere ir pazīstama ne tikai Latvijā, bet arī ārpus mūsu valsts robežām. Vienlaikus Evai ir nepieciešams milzu spēks, lai izārstētu savu deviņus gadus veco dēlu Valteru, kuram diagnosticēta reta slimība, taču ārsti un vecāku mīlestība dara brīnumus – zēns pamazām atlabst. Sabiedrības spēkos ir palīdzēt šai ģimenei.

Evas Binderes dzīvē ir divi centri – mazais dēls un mūzika. Eva ir labi pazīstama mūziķe. 15 gadus viņa spēlēja pirmo vijoli Gidona Krēmera vadītajā "Kremerata Baltica", un tā kompaktdisks "After Mozart", kurā vijolniece spēlē arī solo, saņēma "Grammy" balvu.

Koncerti, aplausi – tā ir tikai redzamā viņas dzīves puse. Taču praktiski neviens nezina to otro pusi. Evas dēlam ir smaga slimība. Tā izpaužas koordinācijas traucējumos, palēninātā kustību un runas attīstībā. Deviņus gadus vecais Valters nestaigā, nespēj pats sevi aprūpēt, ar viņu pastāvīgi kādam jābūt kopā, tomēr viņš ir pietiekami aktīvs un apķērīgs puika. Un visus šos gadus Valtera vecāki cīnās par dēla veselību, vēsta "Delfi.rus".

Nelaime notika, kad Valteram bija tikai gadiņš. Eva toreiz bija koncertturnejā Austrijā ar Gidona Krēmera orķestri. Mazo paņēma sev līdzi, un, tieši pateicoties tam, zēns izdzīvoja. Kad bērnam kļuva nepanesami slikti, viņš sāka smakt, nekavējoties tika izsaukta ātrā palīdzība. Ārsti veica magnētisko rezonansi un ar helikopteru bērnu pārveda uz Gracas klīniku. Galvenais ārsts paguva pieņemt ātrus lēmumus, lai glābtu dzīvību – nācās bērnu "ievest" mākslīgajā komā.

Izmeklējumi liecināja, ka Valteram ir "akūta nekrotizējoša smadzeņu encefalopātija" – pasaulē vien ir ap 15 cilvēku, kuriem ir šī retā ģenētiskā slimība. Piemēram, Austrijā šāda diagnoze nekad vēl nebija noteikta. Zinātne pagaidām nav spējusi izskaidrot, kāpēc kaut kas tāds notiek. Valters ir teju vienīgais bērns, kurš ir izdzīvojis ar šādu diagnozi.

Valteru uz Rīgu atveda tādu, ka viņš praktiski nereaģēja uz apkārtējo pasauli, bet viņa vecākiem sākās smagi pārbaudījumi. Bez tiesībām būt vājiem un atelpoties. Evai izdevās atrast unikālu speciālistu, kurš strādā ar mazuļiem ar tādiem simptomiem. Soli pa solim slimība atkāpās. Eva dēlu līdz sešu gadu vecumam nēsāja uz rokām, kādēļ arī viņai pašai tagad ir problēmas ar mugurkaulu, kas vijolniecei ir nopietna trauma. Tagad Eva krāj naudu, lai mājā ierīkotu pacēlāju – tas maksā ap 6000 eiro.

Taču apstāties un sevi žēlot man nav tiesību. Protams, spēku dod mūzika…
Eva Bindere

Evas dzīve ir saplānota pa minūtēm – mēģinājumi, koncerti, lekcijas (viņa ir profesore Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijā). Bet galvenais ir dēls, kura ārstēšanai un rūpēm par viņu pastāvīgi vajadzīga nauda un liela… Apstāties viņai nav tiesību. Eva nesūdzas. Rehabilitācija ir svarīga, jo tā palēnām dod rezultātus. Tagad Eva dzīvo divatā ar dēlu, tā sanācis, ka vecmāmiņu un vectētiņu viņiem nav. Valtera tētis Vilnis Šlars arī ļoti mīl dēlu un aktīvi iesaistās viņa ārstēšanā, taču pamest savu darbu un sēdēt ar slimu bērnu pašreizējā situācijā nav iespējams.

Lai trīs reizes nedēļā (tas ir minimums) Valteru aizvestu uz fizioterapiju un rehabilitāciju, kā arī uz speciālo skolu, gatavotu ēst, pabarotu, aprūpētu viņu, kamēr vecāki strādā, ir nepieciešama speciāla aukle-kopēja. Tas ir dārgi. Deviņus gadus veco zēnu ir jāpaceļ un jāpārvieto uz rokām. Tas ir smagi. Ar valsts apmaksātiem fizioterapijas seansiem kategoriski nepietiek. Tādēļ, ka tad, kad nodarbības notiek pastāvīgi, progress ir, bet, ja tās pārtrauks – prognozes ir sliktas. Eva meklē jebkuras iespējas, lai apmaksātu papildu nodarbības (katra no tām maksā kā minimums 20-25 eiro), kā arī aukles pakalpojumus.

Foto: Publicitātes attēls

Pagaidām Valteram ar kustībām ir visai slikti, bet viņš jau ir iemācījies labi rāpot. Pirms gada viņam Vācijā veica sarežģītu operāciju kājām. Nirnbergas klīniku Evai palīdzēja atrast draugi. Sarežģītās operācijas maksa izrādījās mazāka, nekā divās citās ārvalstu ortopēdiskajās klīnikās – Valtera ģimene iztika pašu spēkiem. Viņiem talkā nāca Evas draugi - mūziķi, sarīkojot labdarības koncertu. Operācija sniedza lieliskus rezultātus. Zēns visu laiku cenšas tikt uz kājām. Šis ir nākamais ārstēšanas etaps, pie kā tagad strādā Eva. Bet pēc tam viņš varēs pa drusciņai staigāt – tas obligāti notiks, jo, pateicoties visu pūliņiem, ir acīmredzams progress.

Pirms diviem gadiem Valters sāka runāt. Tas arī bija mazais brīnums. Protams, viņš atpaliek runas attīstībā no saviem vienaudžiem, taču iemācījies skaitīt, viņam ļoti patīk mācīties, ar prieku skatās multfilmas, īpaši par cūciņu Pepu un Mikimausi. Viņš lieliski darbojas ar planšeti (labā roka funkcionē minimāli, bet kreisā darbojas par 75 procentiem). Un, protams, visvairāk Valteram patīk mammas vijole, mamma viņam spēlē klasisko mūziku.

Zinātne un pasaules medicīna ātri virzās uz priekšu. Vecāki tic, ka zēns varēs staigāt un normāli attīstīties. "Ir praktiski neiespējami pagūt visu," saka Eva. "Taču apstāties un sevi žēlot man nav tiesību. Protams, spēku dod mūzika… Tā attīra un glābj."

Un, lūk, kāda lieta: labais vienmēr atgriežas. Evas dzīvē bija šāds stāsts: vienreiz, kad Valters bija pavisam mazs, viņai piedāvāja piedalīties labdarības koncertā, lai palīdzētu citam slimam bērnam. Viņa uzreiz piekrita. Un nevienam neteica, ka viņai pašai ir tāda smaga situācija. "Es kaut kā tiku galā, bet kādam tas ir svarīgāk…" nodomāja Eva. Šis koncerts noritēja veiksmīgi. Palīdzības lūgumiem Eva vienmēr atsaucas ar prieku. Bet šodien mēs varam palīdzēt viņai.

Palīdzība Evai nepieciešama, lai apmaksātu auklītes pakalpojumus. Ģimene lūdz arī turpmāk palīdzību Valtera aprūpē vismaz vienai dienai nedēļā. 256 eiro, ietverot pašnodarbinātas personas nodokļus, ir maksa par 32 darba stundām ik mēnesi, ko veic auklīte, kas izgājusi speciālo smagi slimu bērnu aprūpes apmācību projekta "Mīļā auklīte" īstenošanas gaitā, ko īsteno labdarības organizācija "Ziedot.lv" un Invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons". Par to, cik tas ir svarīgi, lasi arī Jolantas Kalniņas stāstā par viņas Robi, jo viņa šo programmu nosaukusi pat par debesu dāvanu. Auklīšu programmā, lai Valteram nodrošinātu nepieciešamo atbalstu, naudiņa jau ir saziedota, bet vēl nedaudz nepieciešams puisēna rehabilitācijas pasākumiem.

Programmas "Zaļā lampa", kas katru otrdienu tiek raidīts radio "Baltcom", labdarības tālrunis ir 90006383. Zvanot pa to, līdz 7. martam varēsi palīdzēt Valteram. Viena zvana maksa – 1,42 eiro.

Bet šeit Valteram var palīdzēt ar "Ziedot.lv" starpniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!