Foto: Shutterstock

Mazāk nekā ceturtā daļa (24 procenti) vecāku ir informēti par to, kā pilnībā pareizi nostiprināt un nospriegot bērna drošības jostas, bet pieci procenti sprādzēšanos mēdz pilnībā atstāt bērna ziņā, liecina pēc Latvijas Automoto biedrības (LAMB) pasūtījuma veiktā pētījuma rezultāti.

LAMB atklāj informatīvu kampaņu "150&12 Mazulis drošībā!", kuras galvenais mērķis ir mudināt vecākus, pārvadājot bērnus, lietot bērnu autosēdeklīšus un darīt to pareizi. Veiktajā pētījumā arī atklājies, ka 33 procenti vecāku šo drošības aspektu mēdz pārkāpt un nepārvadā bērnus atbilstoši drošības prasībām, tādējādi pakļaujot viņu veselību un dzīvību lielam riskam.

"Dažādi pētījumi liecina, ka nepareiza vai neatbilstoša bērnu drošības sēdeklīša lietošana ir viens no galvenajiem iemesliem bērnu bojāejai ceļu satiksmes negadījumos. Arī Latvijā ik gadu vairāki bērni iet bojā vai gūst smagas traumas ne tikai ceļu satiksmes negadījumos, bet arī pie straujas bremzēšanas," norāda LAMB prezidents Juris Zvirbulis.

Pētījumā arī konstatēts, ka liela daļa sabiedrības ir ļoti slikti informēta par dažādiem drošības nosacījumiem, kurus nepieciešams ņemt vērā, izmantojot bērnu autosēdeklīti, piemēram, tikai 39 procenti bērnu vecāku ir informēti, ka automašīnas drošības spilveni ir atslēdzami ikreiz, kad bērns tiek atmuguriski sēdināts auto priekšējā sēdeklī.

"Par bērnu drošību automašīnā ir atbildīgi tieši pieaugušie, kuriem atvases jau no mazotnes ir jāradina pie drošas braukšanas paradumiem. Pat tad, ja pārbrauciens ilgst vien dažas minūtes, bērnu sēdeklīšu pareizai lietošanai būtu jābūt kā ikdienas normai, bez kuras braukšanu uzsākt nedrīkst," norāda Ingus Savickis, kampaņas atbalstītāja – apdrošināšanas sabiedrības "BALTA" Atlīdzību direktors, komentējot pētījumā atklātos faktus, ka mazāk nekā ceturtā daļa vecāku ir informēti par to, kā pareizi nostiprināt un nospriegot bērna drošības jostas.

Pētījuma biedējošos secinājumus apstiprina arī Valsts policijas statistika, proti, par noteikumu neievērošanu, kas paredz bērnu pārvadāšanai paredzēto drošības līdzekļu lietošanu, 2018. gadā jau ir noformēti 180 administratīvā pārkāpuma protokoli, savukārt 2017. gadā – 459.

"Kā sevišķi bīstamu tendenci jāmin secinājums, ka, jo vecāks kļūst bērns, jo vieglprātīgāk vecāki izturas pret autosēdeklīšu lietošanu automašīnā. Tāpat cilvēki nereti vienkārši nav informēti par dažādiem it kā sīkumiem, kuri nelaimes gadījumā var izglābt bērna dzīvību – piemēram, tikai trīs procenti vecāku vienmēr pirms drošības jostu sprādzēšanas bērnam novelk siltās virsdrēbes. Tas ir bīstams pārkāpums, jo bērns biezā apģērbā, automašīnai strauji bremzējot, var viegli izslīdēt no jostām un gūt traumas," turpina Zvirbulis.

Pētījuma laikā aptaujāti 400 respondentu – ģimenes ar bērniem līdz astoņu gadu vecumam, kurām ir automašīnas. Pētījumā izmantotā metode: datorizētas intervijas internetā (CAWI). Pētījuma datu ieguves periods – no šā gada 7. līdz 15. maijam.

Par kampaņu "150&12 Mazulis drošībā!"

LAMB informatīvo kampaņu organizē, sadarbojoties ar "BALTA", Valsts policiju, Ceļu satiksmes drošības direkciju, "Circle-K", "Braucamdroši.lv", LTAB/OCTA. Dažādi kampaņas informatīvie materiāli tiks izplatīti gan partneru filiālēs, gan sociālajos tīklos, kā arī nosūtīti dažādām organizācijām, kur uzturas bērnu vecāki.

Kampaņas nosaukumā izmantoti skaitļi 150 un 12, jo Ceļu satiksmes noteikumi paredz, ka autosēdeklītis vai paliktnis jāizmanto, līdz bērns sasniedz 150 centimetru augumu, kas vidēji notiek ap 12 gadu vecumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!