Foto: Shutterstock
Mūsdienu psiholoģijā cenšas izvairīties no personību iedalīšanas kādās grupās pēc kādiem noteiktiem kritērijiem. Tomēr sievietes, kurām nav psiholoģisku zināšanu, sarunās par vīriešiem izmanto savas etiķetes, kuras apzīmē vienus vai citus vīriešu ieradumus, uzvedības formas un attieksmi pret sievieti.

Pedagoģe un psiholoģe Elēna Gončarova, kura strādā ar mammām, kuras saskaras ar grūtībām ģimenes dzīvē, portālam "Letidor" skaidro, kādi ir seši gana izplatīti vīriešu tipi, kurus izvēloties par vīru un bērna tēvu, sieviete var saskarties ar zināmiem sarežģījumiem.

Vīrietis – histēriķis

No pirmā skata viņš rada iespaidu, ka ir rūpīgs, uzmanīgs un iejūtīgs cilvēks. Cik gan viegli viņš spēj no sirds priecāties, bet tikpat viegli viņš neslēpj savu slikto noskaņojumu. Tā ir pietiekami dzīva personība, kas izjūt visu jūtu spektru. Bet kur tad ir šī apzīmējuma sāls?

Viņa nespēja sevi kontrolēt noved pie tā, ka asās situācijās šāda cilvēka emocijas ņem virsroku pār prātu.

Konflikta gadījumā starp bērniem šāds tēvs var kā aizvainots vecāks pacelt roku, sarāties ar bērnudārza vai skolas audzinātājām, skolotājiem un vadību, ja vien radīsies kaut vai mājiens par netaisnību vai bērna tiesību ierobežošanu.

Šāda vīrieša sievai ir jābūt gatavai atvainoties sava vīra vietā, zaudēt kaut kādu labumu vai pat riskēt ar personīgo drošību vīra nespējas ieslēgt racionālo domāšanu dēļ.

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kā atpazīt vīrieti – histēriķi

  • Viņam patīk skandalēt un darīt to skaļi, jo viņam ir vajadzīgi skatītāji.
  • Viņš spēj apvainoties kā bērns, bez pamata un ne vienmēr vietā (aizvainojuma dēļ viņš dauza durvis un aiziet no mājas nakts vidū, pārtrauc tālruņa sarunu saspringtas sarunas laikā, plēš traukus un pat plēš sev kreklu krūšu apvidū).
  • Viņš cenšas visiem patikt. Tāds cilvēks ir pārliecināts: esmu labs, par to jāzina visiem apkārtējiem. Un te nu ir – skaisti vārdi, plaši žesti un patosa pilni izgājieni.

Vīrietis – ‘tusētājs’

Foto: Shutterstock

Viņam ir profili visos sociālajos tīklos un mobilā tālruņa lietotājprogrammās, viņu aicina uz pasākumiem un prezentācijām, viņš pats nepalaiž garām nevienu skaļu publisko pasākumu. Te ir vērts noskaidrot: vai ballīšu apmeklēšana saistīta ar to, ka tā ir daļa no viņa darba, vai ar to, ka tas viņam sagādā gandarījumu un "tusiņu" apmeklēšana notiek pēc paša vēlēšanās.

Kamēr jūs tikai satiekaties un jums nav bērnu, šāda saviesīgā dzīve var radīt prieku abiem. Bet tad, kad piedzimst bērns, šāds vīrietis, visticamāk, tev piedāvās meklēt aukles pakalpojumus, nevis piektdienas vakarā paliks mājās, lai palīdzētu.

Turklāt šajos pasākumos viņš daudz spriedelēs par vecāku lomu un bērnu audzināšanu, tikai mājās, esot blakus savam bērnam, šo vecāku atbildību viņš kaut kā nespēj apzināties.

Kā atpazīt vīrieti – "tusētāju"

  • Viņš mēdz būt visur, visus pazīst, gozējas žurnālos un saviesīgu pasākumu foto uzņēmumos.
  • Viņš lieliski izskatās, ir lietas kursā par modes tendencēm, seko līdzi savai ārienei, nēsā aksesuārus.
  • Viņa draugu lokā praktiski nav pāru ar bērniem. Viņiem nav patīkami uzaicināt vienam otru pie sevis mājās, gandrīz vienmēr visas tikšanās notiek vēlu vakarā – modīgās iestādēs.

Vīrietis – 'tankists'

Foto: Shutterstock

Citiem vārdiem – datorspēļu spēlmanis, un šīs spēles turpinās mēnešiem un pat gadiem. Cīnīties ar spēļu atkarību ir bezjēdzīgi: skandāli, draudi, paspēlēšana – nepalīdzēs. Lai arī viņš nedzer, nesmēķē un nakšņo mājās, bet, kamēr tu liksi gulēt, barosi, nodarbosies ar bērnu, tavs vīrietis varonīgi cīnīsies "tankos" savā virtuālajā pasaulē.

No vienas puses, šī atkarība nenozīmē dzērāja cienīgus skandālus ar kautiņiem, bet no otras – atstājot vienreiz mazuli ar šādu vīru, esi gatava tam, ka bērns paliks badā. Tētis vienkārši aizmirsīs viņu pabarot, jo ir spēlējis.

Kā atpazīt vīrieti"tankistu"

  • Viņam ir daudzu gadu ilgs spēlēšanas stāžs.
  • Telefonā, planšetē, datorā viņam ir spēle, ar kuru aizraujas, tiklīdz parādās kāda brīva minūte.
  • Viņš ir pārliecināts mājās sēdētājs, bez reāliem draugiem, bet, ja tādi ir, viņi spēlē vienas un tās pašas datorspēles.

Vīrietis – sieviešu dvēseļu glābējs

Foto: Shutterstock

Šādam vīrietim ir daudz draudzeņu: klasesbiedrenes, kursa biedrenes, draugu sievas, draugu bijušās sievas, attālas radinieces utt. Tas nekas, ka viņu naktī pamodina, lai nopirktu zāles saslimušajai draudzenei, brīvdienās paņem šķirtās kolēģes bērnu, lai iemācītu viņu braukāt ar velosipēdu vai slidot.

Bez tavas piekrišanas viņš mierīgi turpinās kārtējās tuvās paziņas glābšanu nakts vidū, kura tikko sastrīdējusies ar vīru. Savā ģimenes dzīvē tu vienmēr viņu dalīsi ar citām sievietēm, bet tavs bērns – ar viņa draudzeņu bērniem, kuras palikušas bez vīra.

Kā atpazīt vīrieti – sieviešu dvēseļu glābēju

  • Viņš ir piepildīts ar sieviešu uzmanību: īsziņas, zvani, vēstules sociālajos tīklos un desmitiem pogas "patīk" "Instagram" kontā.
  • Viņš atceras un svētkos apsveic katru tuvo dāmu ar ziediem un dāvanām, zina viņas gaumi un cenšas radīt prieku.
  • Galvenais: viņš no tevis "aizbēgs", vai tas būtu piektdienas vakars vai svētdienas rīts, ja viņa draudzenei būs pārplīsusi auto riepa, bērns salauzis roku, saslimusi viņas māte, vīrs no mājas izdzinis.

Vīrietis – činkstulis

Foto: Shutterstock

Viņam vienmēr viss ir ne tā un vienmēr kāds pie kaut kā ir vainīgs. Šāds vīrietis ļoti ātri piekļūst ikvienas sievietes "mātišķajai" daļai un prasmīgi izdara spiedienu uz žēlsirdību. Šādu varoni uzreiz gribas mierināt, piespiest pie krūts, aizsargāt no nelaimēm un… iedot naudu. Šādi vīrieši labprāt iet bērna kopšanas atvaļinājumā, cep plācenīšus un kopā ar bērniem pilda mājasdarbus, kamēr sieva "nogalina mamutu". Šis ir ērts vīrietis karjeristei un sievietei, kura pieradusi dzīvot ar domu "visu pati".

Bet, ja tu pavaicāsi kaut ko sev svarīgu un viņam sarežģītu, pirmais, ko dzirdēsi – dziļa ieelpa un skumja viņa klusēšana. Iespējams, viņš izdarīs to, ko lūdzi, bet esi gatava atrunām par bezjēdzīgumu, prasību, kas ir nelaikā, nogurumu un šīs "apgrūtinošās vēlmes" smagumu.

Turklāt viņš centīsies izskatīties tik nelaimīgs un nomākts, ka, visticamāk, tu pati atteiksies no minētā lūguma un izdarīsi pati (kā vienmēr!).

Kā atpazīt vīrietičinkstuli

  • Viņam nav dzīvē konkrēta mērķa. Viņa taktika – izvairīties no grūtībām un problēmām. Tādēļ viņš cenšas "pielipt' spēcīgai un patstāvīgai sievietei.
  • Viņš bieži slimo: te galva, te kāja, te sirds. Viņa uzdevums – leģitīmā veidā atkratīties no atbildības (nopelnīt naudu, audzināt bērnus, izpildīt vīrieša uzdevumus cīņā).
  • Viņa sarunas ir toksiskas: nav nekā laba, apkārt visi ir bez žēlsirdības piles un visi cenšas viņu apmānīt. Labajā viņš vienmēr redzēs negatīvo.

Vīrietis – 'mammas vīrs'

Foto: Shutterstock

Ja izplatītais "memmes dēliņa" tips tiek raksturots kā vecāku izsmiekls un no vecākiem viņš līdz pensijai ņems naudu un gaidīs viņu atļauju, lai pamestu nemīlamu darbu vai nomainītu personīgo automašīnu, tad vīrietim "mammas vīrs" ir ciešas partnerattiecības ar māti. Viņiem var būt kopīgs bizness, iespējams, pirms daudziem gadiem viņš funkcionāli ir aizstājis mammas laulāto (kurš ir miris vai pametis ģimeni, aizejot pie citas sievietes).

Trīsstūrī – vīrs-vīramāte-vedekla tu vienmēr jutīsies kā vecākā meita (jaunākais tev būs pašas bērns!), kad pirmie divi ieņem tavu "vecāku" vietu. Viņi ar mammu tevi mācīs, kā jāaudzina bērns, kā jāpavada atvaļinājums, kā savest kārtībā māju un kā veidot laulāto attiecības.

Kā atpazīt "mammas vīru"

  • Viņam ir ļoti siltas attiecības ar māti, kurās viņš izrāda lielākas rūpes, nekā to pieprasa situācija. Viņu attiecības līdzinās laulāto attiecībām, un, raugoties no psihologu viedokļa, tas ir sava veida psiholoģiskais incests.
  • Viņa mātes domas ir autoritatīvas pat jautājumos, kas vīramāti nepavisam neskar.
  • Viņš dzīvo ar māti zem viena jumta (pat savos 30, 40, 50 gados) vai arī katru dienu viņu apciemo.

Parakstoties uz nopietnām attiecībām, esi uzmanīga pret signāliem, kuri jau savlaicīgi brīdina tevi par tām grūtībām, kas var rasties jau pirmajā ģimenes dzīves gadā, iesaka psiholoģe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!