Starptautiskajā matemātikas olimpiādē, kas no 16. līdz 23. jūlijam norisinājās Brazīlijas pilsētā Riodežaneiro, skolēniem no Latvijas vislabāk veicies algebras un ģeometrijas uzdevumos, un tā rezultātā tika iegūtas trīs bronzas medaļas, kā arī divas atzinības.

58. starptautiskā matemātikas olimpiāde šogad pulcēja rekordlielu skaitu pasaules valstu izlašu - 111, kopā 623 dalībnieku. No Latvijas tajā piedalījās sešu labāko matemātikas skolēnu komanda. Latvijas izlasē šogad savu vietu izcīnījuši bija Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas 12. klases skolēni Artūrs Banga, Ingus Jānis Pretkalniņš, Reinis Cirpons, Ruslans Aleksejevs, 11. klases skolniece Agnese Upīte, kā arī Rīgas Tehniskās universitātes Inženierzinātņu vidusskolas 10. klases skolēns Artjoms Ubaidulajevs.

Kā izlases vadītājs šogad olimpiādes sagatavošanā darbojās izlases treniņu kombinatorikas nodarbību pasniedzējs Filips Jeļisejevs, un kā izlases vadītāja pārstāve - bijusī Neklātienes matemātikas skolas darbiniece Agnese Zalcmane.

Olimpiāde sākās ar atklāšanas ceremoniju, kurā tika stāstīts par dažādiem ar matemātiku saistītiem pasākumiem Brazīlijā. Tika veltīts klusuma brīdis irāņu matemātiķei Marjamai Mirzakhani, kas pirms trim dienām 40 gadu vecumā bija zaudējusi cīņā ar vēzi. Skolas gados viņa starptautiskajā matemātikas olimpiādē bija ieguvusi zelta medaļu divus gadus pēc kārtas, kā arī 2014. gadā apbalvota ar Fīldsa medaļu - prestižāko apbalvojumu jauniem matemātiķiem, stāsta Liene Voroņenko, projekta "Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai" vadītāja.

Nākamās divas dienas bija vissvarīgākās - tajās skolēni sacentās, risinot uzdevumus algebrā, ģeometrijā, kombinatorikā, skaitļu teorijā, kā arī tādus, kuros bija jāizmanto zināšanas vairāk
nekā vienā no šīm matemātikas nozarēm. No Latvijas bronzas medaļas ieguva Artūrs Banga, Ingus Jānis Pretkalniņš un Agnese Upīte, atzinības Reinim Cirponam un Ruslanam Aleksejevam.

Voroņenko atzīmē, ka šis ir īpaši labs Latvijas izlases pārstāvju sniegums, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Labāks kopējais rezultāts nekā šogad pēdējo reizi bija 2002. gadā, kad Latvijas izlases pārstāvji izcīnīja vienu sudraba un divas bronzas medaļas. Kā atzina vairāku valstu pārstāvji, uzdevumi šogad bija īpaši grūti, līdz ar to ir vēl lielāks prieks par mūsu komandas sniegumu.

Papildu uzdevumu risināšanai Latvijas pārstāvjiem bija iespēja diskutēt ar citu valstu dalībniekiem un vadītājiem, kā arī apmainīties ar idejām par olimpiāžu organizēšanu un uzdevumu krājumiem. Patīkami bija, ka Latvijas izlases komanda pret saviem konkurentiem izturējās ļoti draudzīgi. Zinātnes pasaulē darbs noris ātrāk sadarbojoties, un šādi kontakti viņu turpmākajā karjerā var ļoti noderēt.

Nākamā, 59. Starptautiskā matemātikas olimpiāde, norisināsies Rumānijā - valstī, kur 1959. gadā notika pirmā starptautiskā matemātikas olimpiāde. Pēc iepriekšējā mācību gada rezultātiem uzaicinātie skolēni matemātikas izlases nodarbībās tai sāks gatavoties jau rudenī.

Dalība Starptautiskajā matemātikas olimpiādē notiek ar Eiropas Sociālā fonda projekta "Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai" atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!