Foto: Shutterstock
Sofija ir vispopulārākais meitenes vārds pasaulē, tā secinājusi vietnes "Babynamewizard.com" dibinātāja Laura Vatenberga, kura apkopojusi meitenēm dotos vārdus 49 dažādās valstīs, un par uzvarētāju viennozīmīgi kļuvis tieši vārds Sofija.

Saskaņā ar jaunākajiem statistikas datiem, Apvienotajā Karalistē, piemēram, Sofijas vārds no visiem jaundzimušajām meitenēm dotajiem vārdiem ierindojas vien 29. vietā. Un šajā valstī patlaban vispopulārākais meiteņu vārds ir Olīvija.

Vārds Sofija pirmajā vietā ierindojies Meksikā, Krievijā, Argentīnā, Itālijā, Šveicē, Igaunijā, Čīlē un Slovākijā. Jāpiebilst, ka arī Latvijā jau vairākus gadus pēc kārtas vārds Sofija ir vispopulārākais. Saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem, Latvijā kopumā ir 4772 Sofijas vārda nēsātājas.

Pēc Vatenbergas pētījumiem, ko apraksta "Independent", topa trijniekā Sofijas vārds ierindojies vēl 20 valstīs, tostarp ASV. Viņa jūtoties pārsteigta, ka tik dažādu valodu un kultūru valstīs viens un tas pats vārds var tik lietots teju vienādās skaņās un ir tik populārs. Tiesa, kā atzīmē Vatenberga, vārds Sofija grieķu valodā nozīmē – gudrība, un to iespējams viegli izrunāt vairākās starptautiskās valodās, tādējādi iespējams izskaidrot šo globālo tā izplatību.

Valstīs, kur spēcīgi iesakņojusies kāda reliģija, vārds Sofija bieži tiek lietots kopā ar kādu reliģisku vārdu. Arī Latvijā bieži vien vecāki jaundzimušajam dod divus vārdus, un pie mums vislielākā popularitāte ir vārdiem Sofija Anna – 59, Anna Sofija – 35, Sofija Elizabete – 29, Sofija Viktorija – 19, Sofija Marija -14 un virkne citu, tostarp trīs meitenes Latvijā dzīvo ar vārdu Sofija Rita un Sofija Maija, bet tas tikai piemēram, ikviens pats var palūkot, cik dažādus vārdus meitenītēm dod vecāki PMLP Personvārdu datu bāzē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!