Foto: twitter.com/Rus_Eng_News

Par bērnu pārcelšanu pāri apmalei Pasaules kausa kvalifikācijas mačā starp Latviju un Portugāli ētiskā līmenī atbildība ir jāuzņemas vecākiem, to "Cālis" atzina Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Krastiņa.

Jau vēstījām, ka Latvijas futbola izlase piektdien savā laukumā ar 0:3 piekāpās Eiropas čempionei Portugālei. Lielu ažiotāžu izpelnījās šī mača izskaņa, kad vispirms laukumā izskrēja viens bērns, kurš apskāva portugāļu zvaigzni Krištianu Ronaldu, turklāt neilgu brīdi vēlāk laukumā devās vēl vairāki bērni.

Sagaidāms, ka Latvijas Futbola federācijai (LFF) par šādu bērnu izskriešanu laukumā varētu saņemt naudas sodu, kas varētu būt mērāms pat vairākos desmitos tūkstošu eiro. Taču LFF tai piespriesto sodu par bērnu izskriešanu laukumā 2018. gada Pasaules kausa kvalifikācijas mačā pret Portugāli mēģinās piedzīt no vecākiem, jo videonovērošanas kameras fiksēja, kā vecāki bērnus pārnesuši pāri apmalei. Plašāk par to lasi šeit.

Krastiņa sacīja, ka ir grūti līdz galam skaidrot iemeslus, kāpēc vecāki šādi rīkojušies: "Iespējams, ka tādā veidā arī vecāki vēlējās pievērst uzmanību sev. Vienlaikus caur bērnu būt klātesoši šai atpazīstamajai personai."

Vaicājot, vai būtu vairāk sabiedrībā jārunā par to, kā pieaugušie ļauj uzvesties bērniem sabiedriskos pasākumos, Krastiņa pauda viedokli, ka šajā gadījumā vairāk jāvērš uzmanība uz vecāku uzvedību un atbildību: "Ja vecāki paši pārcēla bērnu pāri barjerai, tad tas norāda, ka tā bija vecāku vēlme, nevis tikai bērna iniciatīva, aizskrienot prom no vecākiem pie futbolista."

Runājot vairāk par atbildību, nevis iniciatīvu, Krastiņa uzskata, ka šī situācija parāda, kā vecāki ievēro vispārpieņemtās sabiedrības uzvedības normas un cik atbildīgi viņi pret tām izturas: "Pēc būtības – viņi to darīja apzināti."

"Ja mēs runājam tīri par faktu, ka bērns nokļuva līdz futbolistam un kādām bija jānodrošina drošība, lai tā nenotiktu – tā noteikti ir dalītā atbildība," teica Krastiņa. Viņa uzskata, ka šādā situācijā, kad bērns tika pārcelts pāri barjerai, un tikai pēc mirkļa uz šo faktu noreaģēts, norāda uz nepilnīgu drošības nodrošināšanu.

Krastiņa ne apstiprina, ne noliedz, ka vecākiem būtu jāmaksā sods, taču viņa uzskata, ka šajā kontekstā vairāk jārunā par vecāku atbildību ētiskā līmenī: "Ja ap laukumu ir barjera, tad skaidrs, ka šī vieta nav domāta un pieejama pilnībā visiem."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!