Foto: Shutterstock

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) saņēmis un izskatījis sūdzību par nelaimes gadījumu, kura laikā no publiskā vietā novietotas bērnu pārtinamās virsmas, kas nebija nodrošināta ar drošības barjerām, nokrita un traumas guva zīdainis. Līdzīgas bērnu pārtinamās virsmas, kas nav nodrošinātas ar drošības barjerām, konstatētas arī citviet.

Kā "Cālis" noskaidroja PTAC, sūdzība tika saņemta no kādas mammas, kura vienā no tirdzniecības centriem bija izmantojusi pārtinamo galdiņu, bet notika nelaimes gadījums – viņas bērniņš nokrita un guva traumas. Tomēr PTAC norāda, ka šī sūdzība no mammas puses neesot bijusi īpaši korekta, jo patiesībā arī mammas vaina nav bijusi mazāka. Viņa savu aptuveni septiņus mēnešus veco zīdaini uz brīdi bija atstājusi nepieskatītu. Mamma bija noliekusies pie bērna ratiņiem, kad mazulis nokritis zemē. To fiksējušas veikala uzstādītās kameras.

Pēc saņemtās sūdzības PTAC devās pārbaudīt veikalā pieejamo galdiņu, taču tas jau bijis nodrošināts ar papildu drošības elementiem, jo veikals uzreiz reaģējis uz notikušo gadījumu. PTAC norāda – jā, veikali un citas publiskās vietas, no labas gribas izveidojot šādas vietas, kur vecākiem pārģērbt mazuļus, ir atbildīgi par galdiņu drošību, tomēr arī vecākiem nevajadzētu aizmirst par savu atbildību, tostarp nekad, ne uz vienu mirkli neatstājot uz šādas virsmas mazuli bez pieskatīšanas.

PTAC norāda, ka bērnu pārtinamajām virsmām ir jāatbilst nacionālā standarta statusā adaptētiem Eiropas standartiem – "Bērnu aprūpes priekšmeti. Zīdaiņu pārtīšanas galdi lietošanai mājās. 1. daļa: Drošuma prasības" un "Bērnu aprūpes priekšmeti. Zīdaiņu pārtīšanas galdi mājās. 2. daļa: Testēšanas metodes".

PTAC vērš pakalpojumu sniedzēju, sabiedrisku vietu uzturētāju/īpašnieku uzmanību, ka publiskajās vietās piedāvātajām bērnu pārtinamajām virsmām ir jābūt nodrošinātām ar drošības barjerām virs 75 vai 90 procentiem no pārtinamās virsmas kopējā malu garuma, atkarībā no pārtinamās virsmas garuma un platuma. Tāpat bērnu pārtinamā virsma jānodrošina ar sekojošu pastāvīgu (neizdzēšamu visā tā lietošanas laikā) marķējumu – "Brīdinājums. Neatstāt bērnu bez uzraudzības".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!