Foto: Shutterstock

Lai mudinātu vecākus un bērnus mazāk laika pavadīt pie televizora vai mobilajām ierīcēm, "Centrs Dardedze" šopavasar aicina ikvienu ģimeni pievienoties izaicinājumam "Vesela diena", pavadot vismaz vienu pilnu dienu bez ekrāniem.

Izaicinājumam atsaukušās arī sabiedrībā pazīstamas ģimenes – piedāvājam nelielu ieskatu viņu pārdomās, kāpēc "Vesela diena" būtu nepieciešama ikvienā ģimenē. Varbūt Lieldienu brīvdienas ir īstais brīdis izmēģināt?

Laura Grēviņa, dēla mamma, žurnāliste un bloga Viens + Viens autore:

"Ikdienā pietiekami daudz lietojam mūsdienu tehnoloģijas. Protams, labākais attaisnojums pieaugušajiem ir fakts, ka tās vajadzīgas darbam. Skaidrs, ka darba dēļ nevaram no tehnoloģiju lietošanas atteikties pavisam, tomēr tik bieži šis it kā darba laiks saplūst arī ar laiku ģimenei. Mūsu ģimenē nav ierasts brīvdienas pavadīt pie televizora, jo bērnam tas vienkārši vēl īsti neinteresē. Mūsu sāpīgais punkts ir viedtelefonu lietošana. Dažkārt esmu pieķērusi sevi pie domas, ka, dodoties brīvdienu brokastīs vai kādā izbraucienā, būtu svētīgi telefonu atstāt mājās, tomēr mēs to nemēdzam īstenot.

"Centra Dardedze" izaicinājums bija kā īstais grūdiens, lai to beidzot izdarītu! Jāsaka, ka ieradums ieskatīties telefonā, kaut ko nobildēt, ir liels. Bērnam, protams, telefona atstāšana mājās problēmas nesagādā – viņam tas nav vajadzīgs, un diena bez tehnoloģijām ir tikai normāla diena viņa ikdienā. Grūtāk ir vecākiem. Lai gan sākumā šķiet, ka lielākais ieguvējs būs bērns, patiesībā lieli ieguvēji ir vecāki. Ko darīt, kad bērns guļ diendusu? Paskatīties televizoru? Nē, šoreiz nevar, šoreiz jūs varat vienkārši parunāties par to, kas jums svarīgs, un mierīgi palasīt grāmatu. Un dienas beigās it nemaz nav kāre pasniegties pēc telefona, jo ir sajūta, ka nekas jau patiesībā nav nokavēts..."

Valdis Melderis, trīs meitu tēvs, pasākumu vadītājs:

"Es "Veselu dienu" uztvēru kā iespēju pārbaudīt, vai ģimenes ļaudis tiešām varēs vairāk laika veltīt viens otram, ja no ikdienas izņemtu visus iespējamos ekrānus. Un pārbaudīt, vai varam dienu iztikt bez tā, bez kā iztikt nevaram. Pavadot "Veselu dienu" ceļojuma laikā, bērniem ekrānu trūkums nesagādāja nekādas problēmas – pa dienu jaunas vietas un piedzīvojumi, vakarā dejas uz terases. Vai tas atbrīvo laiku kopīgām nodarbēm? Jā, noteikti.

Tomēr es pamanīju, ka mans lielākais laika zaglis ir paša prāts, tādēļ mūsu ģimenē ir pāris likumi, kā pievērst aizņemta cilvēka uzmanību. Pirmais – ar tēti ir jēga runāt tikai tad, ja ir tiešs acu kontakts. Otrs – sieva zina, ka, ja tikai uzrunās mani, var gadīties, ka nedzirdēšu. Ja pieskarsies, es būšu pati uzmanība. Tas strādā, lai ko es skatītos, lasītu, rakstītu vai domātu."

Iveta Sondore, divu dēlu mamma, veikala Muki.lv saimniece:

"Man šķiet, ka iniciatīva "Vesela diena" ir lieliska, jo tai ir atšķirīgs – visu ģimeni iesaistošs – formāts. Informācijas, ka bērniem viedierīces un TV skatīšanās nav vēlama, protams, ne masu medijos, ne internetā netrūkst. Taču visbiežāk tā izskan kā pārmetums sliktajiem vecākiem un mudinājums samazināt bērna ekrānlaiku. Bet kā? Ja bērns ir pieradis sevi izklaidēt ar ekrānu palīdzību, tad tos vienkārši izslēgt nav risinājums – tas drīzāk būs pamats konfliktam un dusmām uz mammu.

Protams, visvieglāk ir nemaz neierādīt. Bet ja bērns jau iepazinies ar kustīgo bildīšu burvību? Ekrāni izraisa atkarību un, ja reiz ir radies pieradums, tad pretī jābūt... atradumam. Un "Vesela diena" ir lielisks veids, kā kopīgi meklēt šo "atradumu" – veidus, kā visiem – gan maziem, gan mums, lieliem, nolikt malā ekrānu, lai tā vietā iegūtu ko daudz īstāku un foršāku – laiku visiem kopā.

Mūsu ģimenē jau esam rīkojuši savas lokālas "akcijas", kad nosolāmies kādu laika sprīdi pavadīt bez šiem laika zagļiem. Un secinājums ir viens – tā tikai liekas, ka bez ekrāna visgrūtāk būs bērniem – nekā, visgrūtāk ievērot noteikumus ir lielajiem, jo bērni ļoti labprāt iesaistās citās aktivitātēs, ja vien tajās piedalās arī mamma vai tētis. Kopīgi īstenoti eksperimenti, galda spēļu vakari, zīmēšana un radoši darbiņi, pastaigas mežā, došanās kādos izbraukumos – jebkādā veidā kopīgi pavadīts laiks viņus saista daudz vairāk nekā multfilmas vai planšetdators. Viņiem divreiz nav jāprasa – ja saku, velkam zābakus un ejam uz mežu, televizors tiek izslēgts bez otrreizēja uzaicinājuma.

Esmu apsolījusi vasaras brīvlaikā ar puikām apbraukt Latvijas robežu – puikas šo ceļojumu gaida ar milzīgu nepacietību, jau plāno kā gulēs teltī, kā kurinās ugunskuru, ko līdzņemšanai liks somā. Un ticiet vai ne, bet planšetes sarakstā nav."

Jānis Romanovskis, divu bērnu tēvs, "Star FM" ētera balss:

"Arī mēs savā ģimenē laiku pa laikam sākām pavadīt vakarus bez ekrāniem – ne tikai mobilajām ierīcēm, bet arī bez televīzijas fona trokšņa. Katrs, kurš to kaut reizi izmēģinās savā ģimenē, sajutīs, kā emocionālais stāvoklis mājās izmainās par 180 grādiem – atmosfēra ir pavisam cita. Mēs spēlējam dažādas spēles, un es esmu no jauna atklājis, cik interesanti un radoši ir mani bērni! Turklāt arī bērnu gulētiešanas laiks kļūst daudz rāmāks."

Ilze Lipska, četru bērnu mamma, ēdienu blogere:

"Vesela diena bez ekrāniem. Būsim godīgi, viegli tas mūsdienās nav, jo ikdiena ir pārāk saistīta ar dažnedažādiem ekrāniem, bet atzīsim – skaisti gan tas būtu. Dienu veltīt sev, savam tuvākajam, un neuztraukties par to, kas notiek pasaulē, bet izbaudīt tieši šodienu, šo mirkli. Kā anekdotē par elektrības neesamību – tad, izrādās, var pie vakariņu galda atklāt, ka ģimenē ir tīri sakarīgi cilvēki, ar ko parunāt. Protams, mēs visi to zinām arī bez atgādinājuma, bet cik bieži sanāk izbaudīt Veselu dienu? Uzdāvināsim to sev. Esam taču pelnījuši, vai ne?"

Par "Veselu dienu"

Kā ziņots, "Centrs Dardedze" martā uzsāka informatīvu kampaņu par mobilo ierīču ietekmi uz bērniem ar mērķi skaidrot vecākiem riskus, kas rodas no pārāk agras un nekontrolētas mobilo ierīču (planšetdatoru, viedtālruņu) lietošanas, kā arī lai sniegtu ieteikumus drošai mobilo ierīču izmantošanai. Kampaņas ietvaros vecākiem izveidota mājaslapa Homotabletis.org/lv, kurā apkopoti ieteikumi drošai mobilo ierīču lietošanai bērniem, kā arī ievietots ilustratīvs videoklips, ko ierunājis Māris Olte.

Kampaņu par mobilo ierīču ietekmi uz bērniem Latvijā īsteno "Centrs Dardedze" sadarbībā ar Polijas fondu "Nobody's Children Foundation" un "OAK Foundation".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!