Foto: PantherMedia/Scanpix

Bērnu grāmatās bieži sastopami dzimumu stereotipi, kas neveicina dažādības pieņemšanu sabiedrībā, pauda dzimumu līdztiesības eksperte, izdevniecības "Olika" pārstāve Kristina Henkela.

Henkelai savā profesionālajā darbībā nācies secināt, ka bērnu grāmatās vērojami dzimumu stereotipi un dažādības trūkums. Pētījumos atklājies, ka arī bērnu grāmatās pastāv būtiskas atšķirības starp meiteņu un zēnu nodarbēm, atrašanās vietām, kā arī rakstura īpašībām, viņa skaidroja.

Piemēram, zēni bērnu grāmatās tiek attēloti kā aktīvi, spēcīgi un drosmīgi, bet meitenes - pasīvas, emocionālas, jaukas, labas un piesardzīgas. Tāpat bērnu grāmatās redzams, ka meitenes daudz uzmanības pievērš savam izskatam.

Vienlaikus vērojamas arī atšķirības starp dzimumiem, runājot par varoņa garīgo stāvokli. Meitenes bērnu grāmatās nereti ir bēdīgas, nelaimīgas un satriektas, savukārt zēni - aizkaitināti, dusmīgi un neapmierināti.

Tāpat pētījumos atklājies, ka varoņu atrašanās vietas ir atkarīgas no dzimuma. Ja meitenes bērnu grāmatās parasti ir mājās un kopumā iekštelpās, tad zēni visbiežāk ir devušies piedzīvojumu meklējumos.

Pēc viņas paustā, "Olika" ir neatkarīga izdevniecība, kura specializējas bērnu literatūrā. Izdevniecība īpašu uzmanību savās grāmatās pievērš dzimumu līdztiesībai un dažādības veicināšanai, proti, izdevniecība cenšas piedāvāt bērnu grāmatas, kurās nav sastopami dzimumu stereotipi, turklāt varoņi pārstāv dažādas sabiedrības grupas, lai ikvienam bērnam dotu iespēju identificēties ar kādu no grāmatu varoņiem.

Kā norādīja Henkela, stāsti grāmatās atspoguļo mūsdienu sabiedrību. Paplašinot bērnu literatūru un iekļaujot tajā dažādus dzīves veidus, arvien vairāk bērnu atrod sevi un tādējādi palielina savu pašpārliecinātību, viņa teica.

Šī iemesla dēļ izdevniecība cenšas bērnu grāmatās parādīt dažādas ģimenes formas, cilvēkus ar invaliditāti un dažādu seksuālo orientāciju. Tāpat grāmatās atrodami varoņi, kuri ir dažāda vecuma, ar atšķirīgu reliģisko piederību, ādas krāsu un sociālo slāni, skaidroja Henkela. "Olika" mēģinājusi arī pārveidot dažādas tradicionālās pasakas, piemēram, pasaku par Pelnrušķīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!