Foto: Shutterstock
"Kad man bija pieci gadi, māte vienmēr teica, ka dzīves atslēga ir laime. Kad gāju skolā, man skolotāji jautāja, par ko es vēlos nākotnē kļūt. Es atbildēju - būt laimīgs! Viņi teica - es neesot sapratis uzdevumu. Es viņiem atbildēju – jūs neesat sapratuši dzīvi!"

Vecāku lielākā vēlēšanās - izaudzināt laimīgus bērnus. Mūsu bērnu labsajūta mums ir vissvarīgākā! Laimīgs bērns izaug par veiksmīgu pieaugušo. Laimīgie cilvēki ir sasniegumiem bagātāki gan darbā, gan privātajā dzīvē.

Kā izaudzināt laimīgu cilvēku no zinātnes viedokļa?

1. Tiecies ar cilvēkiem, kuri bieži smejas
Tavu bērnu laime un vēlāk arī veiksme ir atkarīga no tā, vai pati esi laimīga. Mātes depresija negatīvi ietekmē bērna uzvedību. Ilgstošas nomāktības gadījumā sāk pietrūkt spēka pievērst uzmanību efektīvām bērnu audzināšanas tehnikām, un tas "audzē" bērnam vēl lielākas uzvedības problēmas. Kāds ir pirmais solis ceļā uz laimīgu mammu? Tiecies ar cilvēkiem, kuri bieži smejas! Izrādās, ka smiekli uzlabo garastāvokli pat tad, ja pati nesmejies. Smadzeņu pētnieki novērojuši - klausoties otras personas smieklos, smadzenēs aktivizējas neironi, kas liek justies tā, it kā pats būtu gardi smējies.

2. Māci savam bērnam veidot attiecības
Vai velti bērnam laiku, lai iemācītu draudzēties? Kā to paveikt? Piemēram, radi situācijas, kurās bērnam ir iespēja izrādīt laipnību.

3. Svarīgi ir piedalīties, nevis uzvarēt
Bērni apjūk, ja no viņiem nemitīgi prasa sasniegumus. Parasti šādu bērnu vidū vairāk izplatīts ir nemiers un atkarību izraisošu vielu lietošana. Pētījumi ir viennozīmīgi: jāuzslavē bērna pūles, bet ne viņa iedzimtais talants! Pretējā gadījumā bērns negribīgi ķersies klāt grūtākiem uzdevumiem, kur varētu pastāvēt risks zaudēt "gudrā" iespaidu. Tie bērni, kurus uzslavē par izaugsmi, izvēlas grūtāk risināmas situācijas. Viņi nenovirzās no uzdevuma risināšanas aiz bažām par to, cik gudri viņi varētu vai nevarētu izskatīties.

4. Māci optimismu
Lai neizaugtu par nelaipnu tīni, jau tagad māci savam mazajam uz lietām skatīties no gaišās puses. Desmitgadnieki, kuriem iemācīti veidi, kā interpretēt notikumus optimistiski, divreiz retāk piedzīvo depresīvu noskaņojumu pubertātes periodā. Optimisms ir tik cieši saistīts ar laimi, ka tos abus pat nevar īsti izšķirt. Optimisti ir:

  1. veiksmīgāki skolā, darbā un sportā;
  2. ir labāka veselība un dzīvo ilgāk;
  3. ir apmierināti ar savu laulības dzīvi;
  4. retāk piedzīvo depresiju un nemieru.

5. Māci emocionālo inteliģenci
Emocionālā inteliģence neiedzimst, to iemācās. Bērni neizprot savas emcijas, ja to atsevišķi nav mācījušies. No vecākiem atkarīga bērna spēja saprast to, kas ar viņu notiek. Pirmais solis ceļā uz "apmācību" ir kopā ar bērnu atpazīt viņa emocijas, nosaucot tās vārdā (tu esi dusmīgs, bēdīgs, vīlies, tev tas ir sāpīgi, tu esi greizsirdīgs, u.tml.). Palīdzi bērnam tikt skaidrībā ar to, ko viņš izjūt, un parādi, ka šīs sajūtas ir pilnīgi normālas.

6. Māci pašdisciplīnu
Panākumi nākotnē vairāk atkarīgi no spējas sevi disciplinēt, un ne tik daudz no intelekta un citām lietām. Vai zini par Zefīriņu testu? Ar to zinātnieki mēra bērna pacietību. Bērnu atstāj telpā vienu "aci pret aci" ar našķi. Mazie, kuri baudījuma atlikšanu spēj izturēt "līdz mamma atgriežas", iegūst balvā vēl vienu zefīriņu. Pētnieki norāda, ka testu izturējušie bērni arī vēlāk dzīvē uzrāda augstāku intelektu, labākas sekmes un sociālās prasmes, lielākus panākumus, un ir laimīgāki. Bērni spēj sevi labāk disciplinēt, veiksmīgāk tiek galā ar vilšanos un stresu, tiem ir augstāka atbildības sajūta. Bērna spēja noturēt uzmanību ir atkarīga arī no Omega-3 daudzuma organismā, stāsta zviedru zinātnieki. No šīm taukskābēm bērns aug arī gudrībā un veiklībā. Omega-3 taukskābēm ir milzīga saistība ar bērna uzvedību skolā. Bērniem ar uzmanības deficīta un hiperaktivitātes sindromu Omega-3 uzlabo spēju koncentrēties, mazina hiperaktivitāte un agresijas lēkmes. Tie ir prasmīgi plānotāji, problēmu risinātāji, lasītāji, runātāji, un apbrīnot var viņu abstraktās un matemātiskās domāšanas spējas. Tāpat Omega-3 lietotājiem veicas mācībās, ir asākas koncentrēšanās, uztveršanas un atmiņa spējas, kā arī augstāks reakcijas ātrums.

7. Pēc iespējas vairāk spēlēties
Tik daudz tiek rakstīts par apzinātību un meditācijas praksi - abām divām ir ļoti laba ietekme, taču bērnus uz kaut ko tādu būtu grūti regulāri pierunāt. Un nav vajadzības - ja vien tie spēlējas. Spontāno rotaļu laikā bērni absolūti izdzīvo "šeit un tagad" brīdi. Zinātnieku mērījumi ir šokējoši - divdesmit gadus atpakaļ bērni spontānām rotaļām nedēļā veltīja par 8 stundām vairāk laika nekā mūsdienās.

8. Labs miegs un laba pārtika
Bieži vien bērna emocionālas uzvedības uzplaiksnījumi cieši saistīti ar "par maz miega" vai "par daudz cukura" vai, pasarg Dievs, abiem reizē! Bērnam ir neiepieciešamas 10-12 stundas gulēšanai. Ja bērnam ļaus pašam izvēlēties sev tīkamās ēdamlietas, tās bieži vien nebūs pašas veselīgākās. Tāpēc veselīgs uzturs ir tieši vecāku rokās.

9. Ēst kopā
Ar ko bieži nodarbojas zinātne - zinātniski pierāda tās lietas, ko mūsu vecvecāki jau zināja sen. Jā, kopīgām pusdienām ar ģimeni ir spēks! Šī tradīcija dara bērnus laimīgus! Bērni, kas regulāri pusdieno kopā ar savu ģimeni, ir emocionāli stabilāki un mazāk lieto atkarību izraisošas vielas un alkoholu. Arī mazāk depresijas pazīmes meiteņu vienaudžu vidū un mazāka tendence uz aptaukošanos un ēšanas traucējumiem.

Izmantoti materiāli no Time Inc.

"Ja man būtu LYL Krila eļļa KID, es tev gan iedotu!"

Omega-3 produkts, ko Latvijas bērni atzinuši par 100% ēdamu un gardu!
Bērna augšanas periodā ļoti būtiskas ir Omega-3 taukskābes. Parastā zivju eļļa var nebūt mazulim tik piemērota, jo tajā Omega-3 ir "savērptas" struktūrā, kuras liktenis nav smadzeņu, nervu un redzes attīstības atbalstīšana, bet vairāk kalpo enerģijas nodrošināšanai vai tauku rezervju veidošanai. Turpretim Omega-3 fosfolipīdi, kādi tie ir LYL Krila eļļa KID esošajā formulā, sasniedz šūnas membrānu un atbalsta bērna imunitāti vīrusu sezonas laikā, centrālās nervu sistēmas un redzes attīstību. Latvijā bērniem LYL Krila eļļa pieejama divos veidos - kapsulās un želejas lācīšu formā.

LYL Krila eļļa KID Lācīši
LYL Krila eļļa KID želejveida lācīšos ir gards Omega-3 fosfolipīdu uzņemšanas veids. Bērni, kuri piedalījās šī produkta garšas testā, 100% novērtēja to kā gardus un, galvenais, ēdamus. Sastāvā ir arī veselīgais stēvijas cukurs. Tas nebojā zobus, nesatur kalorijas un neceļ cukura līmeni asinīs. Produkts nav papildināts ar citiem vitamīniem, saglabājot maksimāli lielu Omega-3 taukskābju daudzumu katrā lācītī. Piemēroti arī bērniem, kuri noraidījuši visus līdzšinējos Latvijā pieejamos Omega-3 produktus, jo jutīgi reaģē uz specifisko jūras velšu smaržu un garšu. LYL Krila eļļa KID lācīšus var uzsākt dot, kad bērns iemācījies kārtīgi sakošļāt. Ieteicamā deva: 2 lācīši dienā uzreiz pēc ēdienreizes.

LYL Krila eļļa KID + D3 vitamīns kapsuliņās
LYL Krila eļļa KID kapsulās ietvertas bērnam pašas svarīgākās vielas - Omega-3 fosfolipīdi un D3 vitamīns ieteicamajā dienas devā (saskaņā ar starptautiskajām rekomendācijām 10 µg jeb 400 SV dienā). It sevišķi bērnu vidū pastāv cieša sakarība starp zemu D vitamīna līmeni organismā un biežākām elpošanas ceļu infekcijām. Omega 3 fosfolipīdi bloķē vīrusu dziļāku iedarbību, jo izdala pretiekaisuma vielas. LYL Krila eļļa KID kapsuliņu ir viegli norīt, jo tā ir mazuļiem draudzīgā izmērā. Ieteicamā dienas deva ir 2 kapsulas.

Vairāk informācijas: www.krilaella.lv

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!