Foto: Shutterstock
Latvijā ik gadu vairāki tūkstoši bērnu saslimst ar tautā saukto vēdera vīrusu jeb rotavīrusu. Tas izraisa smagu caureju, vemšanu un bieži beidzas ar bērna ārstēšanos slimnīca. Kas vecākiem jāzina par agresīvo un ļoti lipīgo vīrusu un kā pasargāt bērnu no saslimšanas?

"Slimība sākās pēkšņi - nakts vidū Katrīna sāka vemt. Vienu reizi, pēc 20 minūtēm atkal. Tikko uzliku tīrus palagus, vēma vēl, līdz rītam kādas sešas reizes. Biju šokā, cik smagi un bieži tas bija, cik meitiņai grūti," savu pirmo sastapšanos ar lipīgo un mazu bērnu vidū plaši izplatīto vēdera vīrusu jeb rotavīrusu atceras divgadīgās Katrīnas mamma Zane. No rīta meitiņai sākās arī caureja, bet vemšana pierima. "Par laimi, mazā neatteicās dzert. Lēnām, dažu stundu laikā ar lielo karoti izdevās iemānīt kādas divas glāzes ūdens. Taču meita bija ļoti miegaina, letarģiska, pati vairs nevarēja nosēdēt, sarāvās kamoliņā un tikai snauda. Tiešām pārbijos un aizvedu mazo pie ģimenes ārstes. Viņa ieteica braukt uz Bērnu slimnīcu, jo bērns esot manāmi atūdeņojies. Kad uzzināju, ka slimnīcas uzņemšanā ir ļoti gara rinda un uz palīdzību var nākties ilgi gaidīt, sazinājos ar vēl vienu pazīstamu ārsti un viņa ieteica - ja vemšanas nav, jāturpina bērns dzirdīt un varam palikt mājās".

Par laimi, Katrīnas mammai ar rotavīrusu izdevās tikt galā pašu spēkiem - mazā daudz dzēra un nākamajā dienā jau jutās labāk. Taču ļoti bieži bērni, kas slimo ar rotavīrusu, vemj tik daudz un bieži, ka šķidrumu paši uzņemt nespēj. Ja slimība norit smagi, bērns ļoti ātri zaudē šķidrumu, kas var būt bīstami mazuļa dzīvībai. Ja vēl pievienojas augsta temperatūra, drudzis, vienīgā iespēja ir ārstēties slimnīcā. Visgrūtākais ir tas, ka pret rotavīrusu nav nekādu zāļu. Kādi ir mediķu padomi šajā situācijā?

  • Rotavīrusa infekcijai nav īpašas ārstēšanas. Slimības gadījumā pats svarīgākais ir uzņemt daudz šķidruma, lai novērstu organisma atūdeņošanos un veicinātu atveseļošanos.
  • Šķidrums palīdz no organisma izvadīt vīrusa radītos toksīnus jeb indīgās vielas, tāpēc, jo vairāk tiek dzerts, jo ātrāka būs atveseļošanās. Šķidrumu jāmēģina dot nelielos daudzumos - ar tējkaroti, maziem malciņiem, lai nepārslogotu kuņģi. Var izmantot salmiņu, kas bērnam atvieglo dzeršanu.
  • Bērnam vajadzētu uzņemt 1,5-2 l ūdens, tējas vai aptiekā nopērkamo elektrolītu šķīdumu, taču tik daudz izdzert vemšanas gadījumā bieži ir praktiski neiespējami. Tāpēc, ja bērns turpina vemt, bērna ārstēšana noteikti jāturpina slimnīcā, šķidrumu ievadot organismā venozi ar sistēmas palīdzību.
  • Zarnu trakta darbība pēc slimības atjaunojas pakāpeniski, tāpēc kādu laiku bērns var nepanest zināmus produktus, ir diskomforta sajūta vēderā un slikta vēdera izeja.
  • Pēc rotavīrusa izslimošanas īpaši pasākumi organisma atjaunošanai nav nepieciešami. Ikdienā kādu laiku ieteicams lietot skābpiena produktus - kefīru, biezpienu, nesaldinātus jogurtus, kas stabilizē zarnu trakta darbību.
  • Visefektīvākā aizsardzība pret rotavīrusu ir vakcinācija. Bērni vakcīnu var saņemt no sešu nedēļu līdz sešu mēnešu vecumam. Vakcīna šķidrā veidā tiek ievadīta bērna mutītē, tas notiek divas reizes ar mēneša intervālu.
  • Latvijā rotavīrusa vakcīna ir iekļauta kompensējamo medikamentu sarakstā - valsts sedz 50% no vakcīnas izmaksām.
  • Lai saņemtu konkrētus ieteikumus par bērna ārstēšanu un vakcināciju, lūdzu, konsultējieties ar ārstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!