Foto: Pixabay
Mūsdienās bērnus ieinteresēt iepazīt vēsturi un vietu, kur pavadām savu ikdienu, ar grāmatu vien ir visai grūti, tāpēc studija "Jūties labi", Rīgā, Tallinas ielā 94, no 5. jūlija līdz 7. jūlijam organizē piedzīvojumu spēli "Vārnu ielas republika". Kā stāsta studijas dibinātāja un vadītāja Ilze Danelsone, spēlē tiek aicināti piedalīties 10 līdz 14 gadus veci bērni, īpaši no Grīziņkalna, lai iepazītu šo Rīgas rajonu, jo spēle balstās oriģināldarba ekranizējumā "Vārnu ielas republika".

Kādas aktivitātes paredzētas piedzīvojumu spēlē "Vārnu ielas republika"?
Viens no galvenajiem uzdevumiem ir iepazīt rajonu, kurā pavadām tik daudz laika, bet bieži vien par to zinām tik maz. Mūsdienās bērnus un jauniešus spēj ieinteresēt aktivitātes, kurās viņi paši izzina apkārtni – kas te agrāk ir bijis, kur tagad iekārtota biroja ēka vai veikals, kas mitis mājā, kur šobrīd dzīvoju es, mudināt sakopt teritoriju sev apkārt, lai pašam patīkami šeit uzturēties un arī kaimiņiem prieks par savu rajonu. To visu arī darīsim trīs dienu garajā piedzīvojumu spēlē – skatīsimies Grīziņkalna rajona iemītnieka oriģināldarba ekranizējumu "Vārnu ielas republika", dosimies foto orientēšanās sacensībās, iesim ekskursijās, uzzināsim daudz jaunu un pārsteidzošu faktu, piedalīsimies radošajās darbnīcās. Kad bērns pats pielicis roku apkārtnes sakopšanā, uzzinājis tik daudz aizraujoša, viņā veidojas lokālpatriotisms, piederības sajūta un lepnums par sevi kā pilnvērtīgu Rīgas iedzīvotāju.

Kas bez Grīziņkalna iepazīšanas vēl paredzēts šo trīs dienu laikā?
Bez vēstures faktu un notikumu izzināšanas, ne mazāk svarīga ir savstarpējā komunikācija starp bērniem, tāpēc visās aktivitātēs būtiski elementi būs dalībnieku iepazīšanās, saliedēšanās aktivitātes, jaunu draudzību veidošanās. Šajā spēlē darba valoda būs latviešu, taču aicinām pievienoties arī citās valodās runājošus bērnus, lai veicinātu dažādu kultūru mijiedarbību, bērnos un jauniešos nostiprinot domu, ka vienā pilsētā līdzās dzīvo dažādi cilvēki, un mēs visi varam izturēties cieņpilni un draudzīgi arī pret to, kurš runā citā valodā. Ja to iemācās jau savlaicīgi, arī turpmāk savstarpējā saskarsme un komunikācija ritēs ievērojami tolerantāk un draudzīgāk.

Kā piedzīvojumu spēle notiks praktiski?
Vispirms bērniem būs jāveic mājas darbs – jāaptaujā vecāki un vecvecāki, ko viņi var pastāstīt par šo Rīgas rajonu un kāds ir viņu vērtējums par bērnu piedzīvojumu filmu "Vārnu ielas republika". Spēle sāksies 5. jūlijā plkst. 9:30, kad uzklausīsim katra dalībnieka jau izzinātos Grīziņkalna stāstus, kam sekos pusdienu pārtraukums no plkst. 13:30 līdz plkst. 14:30, un dienas aktīvā daļa noslēgsies plkst. 18:30. Un tā darbosimies visas trīs dienas, taču katru dienu paredzētas citas aktivitātes. Pieteikt uz šo spēli 10 līdz 14 gadus vecu bērnu var viens no vecākiem, aizpildot pieteikšanās formu studijas "Jūties labi" mājas lapā. Būtiski, ka dalība šajā spēlē ir bez maksas, jo projektu finansē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments, taču maksimālais dalībnieku skaits ir 24, tāpēc vecākiem iesaku nekavēties ar pieteikuma iesniegšanu.

Ja šajā laikā tomēr ģimenē ir jau ieplānotas citas aktivitātes, vai ir vēl kādas iespējas bērniem vasaras brīvlaikā apmeklēt izglītojošas nometnes?
Jā, protams. Nometņu piedāvājums ir daudzveidīgs – gan vienas dienas izzinošas nodarbības, gan vairāku dienu garumā. Un tāpat arī tematu loks ir vispusīgs, piemēram, "Ielidosim vasarā", "Nereālo profesiju pētnieks", "Mana pilsēta no sētas puses", "Latvju spēka zīmes", "Jauno eksperimentētāju nometne" un vēl dažādas. Katrā no tām bērni iepazīst jaunas profesijas, zinātnes, nozares, tādējādi paplašinot savu zināšanu krātuvīti ar daudzpusīgu informāciju, lieliski pavadot brīvo laiku un iepazīstoties ar citiem zinātkāriem bērniem un jauniešiem.

Vai visas nometnes notiek tikai Rīgā?
Lielākā daļa nometņu tiešām notiek Rīgā, mūsu studijas telpās Tallinas ielā 94, taču drīzumā sāksies aktivitātes arī Saulkrastos. Bērniem būs iespēja sešas stundas dienā aktīvi darboties, mācīties jaunas prasmes un iemaņas, līdz ar to šis piedāvājums varētu šķist interesants gan Saulkrastos dzīvojošiem ļaudīm, gan tiem, kas vasarā dodas turp atpūsties un vēlas arī tad bērniem sniegt iespēju laiku pavadīt pilnvērtīgi, radoši un aktīvi.

Ne tikai bērni un jaunieši ir zinātkāri, - pēdējā laikā vēlme izglītoties ir arī pieaugušajiem. Kādas prasmes Jūs piedāvājat viņiem apgūt?
Par šo tendenci es esmu ļoti gandarīta, jo zinātkāre mudina jebkura vecuma cilvēku uz attīstību, tāpēc studijā arī pieaugušajiem iespējams papildināt savas zināšanas par aromterapiju, ajūrvēdu labsajūtas veicināšanai, mandalu zīmēšanu, balss terapiju pašpārliecinātības veicināšanai, rīvēšanās ar dvieli pozitīvo ietekmi uz organismu, FenŠui zinības mājokļa iekārtošanai, pašmasāžas veikšanu.. Šo sarakstu vēl var turpināt un turpināt, taču visas šīs apmācības ir vērstas uz sevis izzināšanu, tiekšanos uz laimi un harmoniju savā dzīvē, savas dzīves pilnveidošanu un bagātināšanu ar pozitīvām emocijām.

Raksts tapis projekta "Piedzīvojuma spēle "Vārnu ielas republika" ietvaros, ko finansē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!