Bieži vien pat pieaugušie, kas labi zina, cik ūdens būtu jāizdzer dienas laikā, aizmirst padzerties un stāsta, ka nejūtas izslāpuši. Mazuļiem, kas paši vēl īsti nepazīst savas sajūtas un nemāk tās skaidri izklāstīt, ir vēl grūtāk, tāpēc būtu ļoti labi, ja vecāki bērnus radinātu pie padzeršanās jau no pašas mazotnes un vēlāk sagādātu iespēju uzņemt šķidrumu pašiem pēc vēlmēm un vajadzībām.

No kāda vecuma bērnam jāsāk dzert?

Šobrīd populārākais uzskats par bēbīšiem un dzeršanu ir tāds, ka mammas piena ēdājiem nekāds papildus šķidrums nav nepieciešams, bet tiem mazuļiem, kas ēd mākslīgā piena maisījumus, būtu jādzer arī ūdens. Konsultējoties ar pieredzes bagātām mammām, kļūst skaidrs, ka vislabāk bēbīšus radināt pie dzeršanas jau no pašas mazotnes. Šis ieradums lieti noderēs gadījumos, kad mazulis būs saslimis vai karstākās vasaras dienās, tāpēc būtu vērts mazajam no 3 mēnešu vecuma vismaz reizi dienā piedāvāt padzerties ūdeni, bet, kad sākta piebarošana ar dārzeņiem un augļiem, bērniem noteikti vajadzētu padzerties vairākas reizes dienā.

Kā iemācīt dzert no krūzītes?

Svarīgi ir dot mazulim dzert no krūzes (snīpīškrūzītes), nevis pudeles. Pirmkārt, ar krūti barotajiem bērniem neiesaka dot pudeli, jo atšķiras zīšanas tehnikas un mazulis, sapratis, ka no pudeles šķidrums tek vieglāk, var atteikties no krūts. Ar snīpīškrūzi šādu problēmu nav. Otrkārt, bērni, kas tiek baroti ar piena maisījumu no pudeles, var atteikties no līdzīgas pudeles padzerties, jo uzskata, ka šādā traukā pienākas būt tikai siltajam pieniņam. Šādos gadījumos bērnam jāļauj saprast, ka katrs trauks, savam šķidrumiņam - pudele pienam, bet krūze ūdenim, tējai vai suliņai.

Ir dažādas krūzītes, kas paredzētas dažādu vecumu bērniem. Iespējams iegādāties arī krūzes, kas paredzētas trīs mēnešus veciem mazuļiem. Aptuveni no pusgada vecuma, mazulis jau ir iemācījies atpazīt savu piena pudeli, ja tāda tiek lietota, savu bļodiņu un karoti un zina, ka ar to palīdzību var tikt pie pilna puncīša. Tāpat viņš atpazīs savu krūzīti un, ja tā tiek turēta sasniedzamā attālumā, pats padzersies, kad vien vēlēsies.

Kādu izvēlēties?

Materiāls. Vecākiem būs ērtāk, ja pati krūze būs caurspīdīga - tā varēs viegli sekot līdzi izdzertajam daudzumam. Vēl vērts pievērsts uzmanību materiālam tā, lai krūze būtu viegli paņemamam un noturama rokās (tāda, kas neslīd laukā). Protams, tai jābūt vieglai un neplīstošai, jo mazais visdrīzāk vismaz pirmajās reizēs metīs pa gaisu, lai paskatītos, kas notiek.

Forma. Jāatceras, ka bērna rokas ir maziņas un nevar satvert lielus priekšmetus, tāpēc jāievēro, lai krūze būtu atbilstoša bērna rokas lielumam. Ieteicams izvēlēties smilšu pulksteņa formas krūzi, ko mazais viegli varēs satvert pa vidu - sākumā ar abām rociņām, pēc tam jau ar vienu. Tāpat ļoti vēlams, lai krūzītei būtu divas osiņas, ko katru turēt savā rokā, jo mazajam tā ir daudz ērtāk noturēt krūzi, lai padzertos.

Uzgalis. Pirmajai krūzītei būtu jābūt ar mīkstu snīpīti, lai nesavainotu mazuļa smaganas, kas zobu šķilšanās periodā jau tāpat ir ļoti jutīgas. Laikam ejot mazulim jāpiedāvā cietāks uzgalis, kas vairāk atgādina pieaugušo krūzes materiālu;

Vēlams, pirms iegādāšanās, paskatīties, vai snīpis ir aprīkots ar vāciņu vai izveidots tā, lai no tā nekas netecētu ārā, kad mazais nolems krūzi apgāzt otrādi un pakratīt.

Kā padzerties pašam?

Mazuļi ātri mācās, turklāt ir ļoti zinātkāri un jauno apgūt griboši. Tāpēc ja būsi ierādījusi, ka jādzer (dodot dzert), pati regulāri mazuļa klātbūtnē padzersies, būsi sagādājusi ērtu un skaistu trauku, no kā dzert, garšīgu dzeramo atbilstošā temperatūrā un turēsi to mazulim pieejamā attālumā, pat nepamanīsi, kad bērniņš pats sāks dzert. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!