Foto: Mazo Ekspertu skola
Noskatīties pazīstamas pasakas ekranizāciju vai atklāt jaunus un aizraujošus stāstus pēc filmas noskatīšanās ir lielisks veids, kā bērnos rosināt interesi par literatūru un kino. Izlasītā un noskatītā pārrunāšana ir neatsverama iespēja veicināt bērna kritisko domāšanu un spēju pamatot savu viedokli. Lai arī Latvijā legāli pieejamo bērnu literatūras ekranizējumu klāsts ir ierobežots, ir vērts ieguldīt laiku un resursus laba satura meklējumos, jo tajos ir atrodamas bērna emocionālajai inteliģencei piemērotas vērtīgas atziņas.

Rīgas Starptautiskais kino festivāls (Riga IFF) un Mazo ekspertu skola piedāvā 7 pasakās un stāstos balstītus pašmāju un pasaules kinodarbus, ko vērts noskatīties.

- Oza zemes burvis / The Wizard of Oz

Spraigs piedzīvojumu stāsts ar labestīgu vēstījumu, kas adaptēts no tāda paša nosaukuma Laimena Franka Bauma slavenā bērnu romāna. Lai arī izteiksmes līdzekļi un forma ir novecojuši un jūtami atšķiras no mūsdienās bērniem veidotā satura, filmu par Dorotijas ceļu uz Smaragda pilsētu papildina košas krāsas un dinamisks, aizrautīgs stāstījums. Filma bērniem saistošā veidā sniedz ieskatu agrāko laikmetu filmās.

Filma skatāma straumēšanas vietnē Netflix.

Bez vecuma ierobežojuma.

- Kaķīša dzirnavas

Kārļa Skalbes pasaka ir īsta klasika – labais melderis Kaķītis dodas pasaulē pēc tam, kad Velns tam atņēmis dzirnaviņas. Animācijas filma liks piedzīvot plašu emociju spektru, sākot ar prieku un gandarījumu, beidzot ar skumīgu noskaņu. Šāda emocionāla daudzveidība palīdz bērnam apzināties arī negatīvās emocijas un to, kā ar tām tikt galā.

Filma ir skatāma portālā Filmas.lv.

Bez vecuma ierobežojuma.

- LDM: Lielais draudzīgais milzis / The BFG

Piedzīvojumiem pilns stāsts par mazas meitenes ceļojumu uz milžu zemi ir pazīstamā literatūras klasiķa Rūalla Dāla 1982. gadā izdotā darba ekranizācija. Filma rosina iztēli un lieliski saskan ar bērna aizrautīgo pasaules redzējumu — lietas uztvert kā brīnumu. Stāsts ar sulīgām detaļām, piemēram, viena no tām ir varoņu savdabīgā valoda, kas līdzinās pašizdomātām bērnu saziņas formām.

Pieejams DVD formātā grāmatnīcās.

Ieteicams no 5 gadu vecuma.

- Mazais princis / Little Prince

Aizkustinoša franču rakstnieka Antuāna de Sent-Ekziperī pasakas ekranizācija par draudzību, sirsnību un ar iztēles pilnu pasauli. Filma ar vienkāršu, taču bieži aizmirstu vēstījumu par to, ka dzīvē būtiskākās lietas nav nopērkamas par naudu, jo "īsti mēs redzam tikai ar sirdi"".

DVD pieejams grāmatnīcās.

Ieteicams no 5 gadu vecuma.

Vēl papildu ierosinājumus, kuras filmas piedāvāt bērniem, meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!