Foto: D. Legzdiņa
Tas ir brūns, gluži kā šokolāde, bet konfekte tā nav. To pārdod ne tikai veikalos, bet arī aptiekās, taču arī zāles tās nav, tāpēc labi garšo lieliem un maziem. Kas gan tas ir? Vecais, labais, pasaulē jau daudzus gadu simtus zināmais kārums ar veselīgām sastāvdaļām - hematogens. Sākot skolas gaitas, saldā tāfelīte ir laba izvēle, lai saguruma brīžos atjaunotu spēkus un uzņemtu daudz dzelzs, vitamīnus un vērtīgas minerālvielas.

Vārds "hematogens" cēlies no grieķu valodas, un nozīmē "asins radītājs". Tātad, ēdot saldo batoniņu, mēs izdarām sev veselīgu pakalpojumu. Faktiski hematogens ir saldums, par kādu sapņo visas mammas. Bērns ar to var ne tikai apmierināt kāri pēc saldumiem, bet arī uzņemt organismam noderīgas vielas. Šāds ieguvums no sērijas "divi labumi vienā" iespējams tāpēc, ka hematogena galvenā un vērtīgākā sastāvdaļa ir albumīns jeb asins olbaltums, kas tiek iegūts no rūpnieciski apstrādātām sausām liellopu asinīm. Produkta ražošanas recepte tapusi 20. gadsimta sākumā Krievijā, kur tas iemantoja milzīgu popularitāti, jo sekmīgi novērsa tolaik plaši izplatīto dzelzs nepietiekamību organismā. Mūsdienu tehnoloģijas, protams, ļāvušas produktu pilnveidot un padarīt vēl gardāku - valkanāku, ar dažādām piedevām.

"Mans tēvs man bērnībā pirka hematogenu, lai parādītu, kāda bija viņa bērnības garša - saldens, mīksts, mazliet kā šokolāde, nekas cits pasaulē tā negaršo. Arī tagad pati sev šad tad nopērku hematogena tāfelīti, jo man tas saistās ar veselīgumu un arī skaistām atmiņām, kā kopā ar tēvu našķojāmies," stāsta 24 gadus vecā Anna.

Dabiska dzelzs un vitamīni

Ēdot hematogenu, organismā tiek stimulēta sarkano asins ķermenīšu eritrocītu veidošanās, kas ir atbildīgi par organisma nodrošināšanu ar skābekli. Būtiski, ka albumīns satur tieši dabiskas izcelsmes dzelzi, ko organisms viegli uzsūc - viss labums nonāk asinīs bez jebkādiem zudumiem. Ne mazāk svarīgi, ka hematogens satur arī aminoskābes, folskābi, B grupas vitamīnus un C vitamīnu, kas veicina dzelzs uzsūkšanos. Turklāt hematogena gatavošanā tiek izmantots arī kondensētais piens, kas savukārt satur kalciju un vitamīnus.

Vienā 50 g hematogena tāfelītē ir 5 mg dzelzs, visai ievērojams dzelzs daudzums, kas rada enerģiju visai dienai. Tiesa gan, ja ir veselības problēmas, piemēram, cukura diabēts vai liekais svars, hematogena nebūtu ieteicams lietot lielos daudzumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!