Ir vecāki, kuriem papildus ikgadējām rūpēm par jaunu apavu un drēbju iegādi bērniem, kas no vecajām jau izauguši, ir jādomā arī par to, kā atlicināt naudu jaunu briļļu iegādei. Bērns aug ne tikai garumā, bet aug arī viņa galva, līdz ar to pa mazu kļūst ne tikai bikses un zābaki, bet arī brilles. Briļļu iegāde, protams, nav pati lētākā, tāpēc, lai finansiāli atvieglotu dzīvi vecākiem, kuru bērni bez brillēm vai lēcām nekādi nevar iztikt, valsts ik gadu apmaksā noteiktu skaitu briļļu, kontaktlēcu un speciālo lēcu bērniem, kuriem konstatētas konkrētas ar redzi saistītas problēmas.

Kam pienākas valsts apmaksātas brilles un lēcas?

Valsts apmaksātas brilles un lēcas pienākas bērniem līdz 18 gadu vecumam, kuriem ir konstatētas noteiktas diagnozes, piemēram, augstas pakāpes iedzimta tuvredzība (virs 5,0 Dsph), augstas pakāpes tālredzība (virs 4,0 Dsph), iegūta tuvredzība (virs 7,0 Dsph) un citas diagnozes. Pilns to diagnožu saraksts, kuru gadījumā var pretendēt uz valsts apmaksātām brillēm un lēcām, norādīts Nacionālā veselības dienesta mājas lapā (skatīt šeit 13.punktu). 

Kāda ir procedūra, lai tiktu pie valsts apmaksātām brillēm un lēcām?

Viss sākas ar vizīti pie ģimenes ārsta, kurš nosūta uz Bērnu redzes aizsardzības centru Bērnu klīniskās universitātes slimnīcā. Kā jau to var paredzēt, rindas šeit ir garas un, tā kā katru gadu iepirkts ir tikai noteikts skaits briļļu un lēcu, tad vienā brīdī finansējums var izbeigties, taču parasti līdz oktobrim, novembrim valsts apmaksātās brilles un lēcas vēl ir pieejamas. Ja Bērnu redzes aizsardzības centrā tiek apstiprināts, ka bērnam ir kāda no diagnozēm, kuru gadījumā pienākas valsts apmaksātas brilles vai lēcas, tad tiek izrakstīta recepte, ar kuru tālāk var doties pie briļļu izgatavotāja. Šajā gadā valsts konkursu par briļļu un lēcu piegādi ir uzvarējis "Optometrijas centrs"  kura veikals "Optio" Vienības gatvē specializējies tieši optikā bērniem.

Kas tieši tiek apmaksāts?

Valsts apmaksā gan briļļu ietvaru, gan lēcas, gan arī optiķa darbu 100% apmērā. Piedāvātās brilles un lēcas ir kvalitatīvas, taču ir jāņem vērā, ka valsts izsludinātajā konkursā uzvar tie, kas spēj piedāvāt viszemāko cenu, kā rezultātā briļļu izgatavošanā tiek izmantots lētākais materiāls. Ir iespējams izvēlēties arī dārgākas brilles ar augstākas kvalitātes lēcām un ietvariem, taču šajā gadījumā vecākiem cenas starpība ir jāsedz pašiem. Kā norāda Vienības gatves optikas vadītāja Ieva Degtere, 70% gadījumu tā arī notiek. Taču, ja līdzekļi to atļauj, tad tas ir gluži saprotami - vecāki vēlas saviem bērniem nodrošināt to labāko, it sevišķi ja tas skar tik būtisku lietu kā bērna redze.

Veikalu adreses skatīt ŠEIT

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!